Oven temperatuur.
Hoi, ik heb een kookboek uit 1915. Voor mij nieuw, maar op leeftijd. Nu staat daar bij voorbeeld in bak in een oven op matige temperatuur of bak in een hete oven.
Aan welke temperatuur moet ik denken bij matig of heet? Er staat een recept in van ontbijtkoek, dat moet op een matige temperatuur. Een cake moet in een hete oven. Ik heb een hetelucht oven en een cake doe ik normaal op 150 graden. Maar wat is dan matig warm?
Wat leuk dat je een kookboek uit 1915 hebt! Vroeger werkten ovens zonder nauwkeurige thermostaten, dus termen als "matig" en "heet" waren relatief. Hier is een grove omrekening:
Lauwe oven: 120-140°C
Matige oven: 160-180°C
Warme oven: 180-200°C
Hete oven: 200-220°C
Zeer hete oven: 230°C of hoger
Omdat je ontbijtkoek op een matige temperatuur gebakken moet worden, zou ik in jouw heteluchtoven zo'n 140-160°C aanhouden, omdat heteluchtovens meestal heter bakken dan conventionele ovens. Voor de cake, als het boek een hete oven voorschrijft, en je normaal 150°C gebruikt voor cake in een heteluchtoven, dan zat een hete oven vroeger waarschijnlijk rond 190-200°C. Maar als jouw methode werkt, zou ik daar niet aan sleutelen. Veel succes en bakplezier gewenst! We zijn natuurlijk benieuwd naar het eindresultaat.
Om te kunnen reageren moet u zich eerst registreren.
Inloggen Registreren