E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Hazelnoot millefeuilles

De bladerdeeg millefeuilles van Eric zijn perfect voor mensen die dol zijn op hazelnoot. Hij bouwt ze op met hazelnootpraliné, een hazelnoot mousseline en een citroen chantilly-crème. Dit is romige slagroom gemixt met citroensap en -schil. Samen zorgt dit voor een lekkere smaak. Als decoratie gebruikt Eric, jawel: hazelnoten. Dit maakt het helemaal af.

Eric

Recept van
Eric

(12) reviews

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 200 gram patentbloem
  • 200 gram T65 bloem
  • 10 gram zout
  • 6 gram azijn
  • 200 gram water
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram ongezouten roomboter

Hazelnootpraliné

  • 250 gram hazelnoten
  • 150 gram kristalsuiker
  • 15 gram water
  • 0.5 theelepel zout

Hazelnoot mousseline crème

  • 450 milliliter volle melk
  • 45 gram custardpoeder
  • 45 gram kristalsuiker
  • 2 vanillestokjes
  • 80 gram pralinevulling
  • 120 gram ongezouten roomboter

Citroen chantilly-crème

  • 200 gram slagroom
  • 10 gram citroensap
  • 20 gram suiker
  • citroen (schil en rasp)

Opbouw

  • 16 hazelnoten

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Bakplaat
  • Deegroller
  • Silicone bakmat
  • Rasp
  • Handmixer
  • Staande mixer met toebehoren
  • Kartelmes
  • Spuitzakken
  • Rond spuitmondje
  • Saint Honoré spuitmondje
  • Foodprocessor
  • Meetlat
  • Vershoudfolie
  • Bakpapier

Voorbereiding

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.

Bladerdeeg

  • Mix alle ingrediënten behalve de boter in een mixer.
  • Voeg, zodra het deeg samenkomt, de boter in blokjes toe.
  • Blijf mixen tot er een bal ontstaat.
  • Verpak in huishoudfolie en koel het deeg in de koelkast.
  • Maak van de overige toerboter een plaat van 18 x 18 centimeter.
  • Rol het deeg uit tot 18 x 36 centimeter en vouw de boter ertussen.
  • Rol uit tot een lap van 20 x 60 centimeter.
  • Vouw in drieën (zodat je een plak van 20 x 20 krijgt), draai een kwartslag en rol weer uit.
  • Herhaal dit 5-6 keer.
  • Laat het deeg weer koelen.
  • Rol het deeg uit en halveer.
  • Rol beide stukken uit tot een formaat van 30 x 40 centimeter.
  • Leg het bladerdeeg op de met bakpapier beklede bakplaat. Leg daarop een rooster.
  • Bak het bladerdeeg eerst 20 minuten op 160 graden met het rooster er bovenop.
  • Bak het vervolgens 20 minuten met een bakplaat er bovenop.
  • Laat afkoelen, bestrooi 1 kant met poedersuiker en bak nog 8 minuten af op 220 graden.

Hazelnootpraliné

  • Rooster de hazelnoten 15-25 minuten op 180 graden, roer ze elke 5 minuten even om.
  • Verwijder de vliesje door ze in een theedoek te rollen.
  • Doe het water en de suiker in een koekenpan en laat het karameliseren.
  • Voeg de hazelnoten toe zodra de kleur goudbruin is.
  • Giet het mengsel op een silicone bakmat en laat afkoelen.
  • Breek het in stukken, voeg het zout toe en vermaal ze in een foodprocessor tot er een pasta ontstaat.
  • Schep 80 gram opzij voor de mousseline.

Hazelnoot mousseline crème

  • Snijd de vanillestokjes open en schraap het merg eruit.
  • Doe de stokjes, het merg en de melk, suiker en custardpoeder in een pan en verwarm het geheel al roerend.
  • Laat zachtjes pruttelen tot het ingedikt is.
  • Laat handwarm afkoelen.
  • Schep 250 gram banketbakkersroom opzij voor de mousseline.
  • Mix de 250 gram room met de 80 gram hazelnootpraliné.
  • Voeg de boter toe en mix nog even goed door.
  • Doe de mousseline in een spuitzak met ronde spuitmond.

Citroen chantilly-crème

  • Rasp de citroen en voeg dit aan de slagroom toe.
  • Klop de slagroom met de rest van de ingrediënten op tot stijve pieken.
  • Schep de slagroom in een spuitzak met Saint Honoré spuitmond.

Opbouw

  • Snijd drie rechthoeken van 24 x 12 centimeter uit het bladerdeeg met een kartelmes.
  • Spuit de mousseline in stroken over de korte kant van het bladerdeeg.
  • Leg er een ander stuk bladerdeeg op en herhaal.
  • Eindig met een laag bladerdeeg.
  • Pak de millefeuilles in en leg ze twee uren in de koelkast.
  • Snijd daarna de millefeuilles over de korte kant in 8 gelijke stroken van 3 centimeter.
  • Spuit de citroen chantilly-crème in golvende beweging over de bovenkant.
  • Decoreer het geheel met hazelnoten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.