Bakgereedschap
- Staande mixer met toebehoren
- Bakplaat
- Thermometer
- Spuitzakken
- Gekartelde spuitmondjes van ø 2 en 2,5 centimeter
- Klein bakje
- Huishoudfolie
- Rasp
- Gasbrander
- Magnetron
Voorbereiding
- Bekleed een klein bakje met huishoudfolie.
- Maak de geleiblokjes ruim van tevoren.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van ø 2 centimeter klaar.
- Leg een spuitzak met een gekartelde spuitmond van ongeveer ø 25 millimeter klaar.
Geleiblokjes van citroenwodka
- Meng de gelatine in 2 eetlepels van het water en laat het intrekken.
- Breng in een kleine pan de rest van het water met de suiker, citroensap en munttakjes aan de kook.
- Laat 15 minuten staan om af te koelen.
- Verwijder de munt.
- Smelt de gelatine 10 seconden in de magnetron en roer erdoor.
- Voeg de wodka toe en meng.
- Giet in het kleine bakje met huishoudfolie om een laag gelei van ongeveer 1 centimeter hoog te krijgen.
- Zet een paar uur tot een nacht in de koelkast en snijd ze in kleine blokjes.
Citroen-muntcrème
- Spoel de muntblaadjes af, doe ze in een vergiet en laat ze iets drogen.
- Meng gelatine in 2 eetlepels water en zet even weg.
- Kook de rasp en citroensap, eieren, eidooier en suiker op een laag vuur onder voortdurend roeren tot een zeer dikke room.
- Doe de muntblaadjes in een kom, giet de hete citroencrème erover, dek af en laat 10-15 minuten intrekken.
- Verwijder de muntblaadjes.
- Smelt de gelatine 10 seconden in de magnetron en roer erdoor.
- Voeg geleidelijk blokjes zachte boter toe en klop de crème tot een gladde massa.
- Dek af en zet ongeveer 3 uur in de koelkast tot de room dikker wordt tot een patisserie-textuur, maar niet volledig hard is.
- Klop de crème even los en voeg de mascarpone toe.
- Klop goed door en doe de crème in een spuitzak.
Beslag
- Kook in een kleine pan het water, de melk, boter, suiker en zout, tot de boter is gesmolten en het mengsel goed kookt.
- Haal de pan van het vuur.
- Voeg in een keer bloem toe en meng tot het deeg loskomt van de zijkanten van de pan.
- Zet de pan weer op het vuur en droog het deeg 2 minuten terwijl je blijft roeren en licht pureren.
- Stort het deeg in de kom van de mixer en zet het een paar minuten op lage snelheid totdat het deeg niet heet aanvoelt.
- Klop in een kleine kom de eieren los.
- Voeg geleidelijk beetje bij beetje toe aan het deeg, terwijl je op lage snelheid roert tot je een glad, glanzend en plakkerig deeg krijg.
- Voeg ei toe tot je de gewenste textuur hebt. Het kan zijn dat je niet alle eieren nodig hebt.
- Doe het beslag in de spuitzak met een gekarteld spuitmondje van ø 2 centimeter.
- Spuit eclairs van ongeveer 8 centimeter lang op een bakplaat met bakpapier.
- Bak ze in 30-35 minuten goudbruin.
- Laat afkoelen.
Meringue
- Breng in een kleine pan suiker, water en citroensap aan de kook.
- Kook in tot een zeer dikke siroop van 118 graden.
- Doe de eiwitten met een snufje zout in de kom van de mixer.
- Begin met het opkloppen van de eiwitten, kort voordat de siroop 110 graden is.
- Giet de siroop van 118 graden er al kloppend op lage snelheid bij.
- Zet de mixer hoger en klop in ongeveer 10 minuten tot een stabiel en glanzend meringue.
- Doe de meringue in de spuitzak met een gekartelde spuitmond van ø 25 millimeter.
Opbouw
- Doe de citroen-muntcrème in een spuitzak.
- Maak gaatjes in de bodem van de eclairs.
- Vul de eclairs met de crème.
- Versier de eclairs met meringue-sterren.
- Brand een beetje met een brander.
- Snijd de citroen in dunne plakjes en snijd elk plakje in zessen of achtsten.
- Garneer de eclairs met citroen, muntblaadjes en geleiblokjes.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.