E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zonnebloem vlechtbrood

Een prachtig zonnebloem vlechtbrood, gevuld met pesto, zonnebloempitten en Parmezaanse kaas. De uitdaging zit hem, volgens Robèrt, vooral in het vouwen.

Robèrt van Beckhoven

Recept van
Robèrt van Beckhoven

Brood
Bakvideo
(402) reviews

Ingrediënten

Brood

  • 500 gram bloem
  • 100 gram vruchtenbroodpoeder (of 5 gram citroenrasp, 40 gram margarine , 50 gram ei en 10 gram basterdsuiker)
  • 40 gram boter
  • 10 gram zout
  • 40 gram verse gist
  • 300 gram water

Pestovulling

  • 1 bos basilicum
  • 1 teen knoflook
  • 25 gram pijnboompitten
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 100 milliliter olijfolie

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Liniaal
  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • Deegsteker
  • Mixer of staande mixer bisschophaak of vlindergarde

Presentatie

  • Plank of bord

Brooddeeg

  • Zet de oven aan op 225 graden.
  • Doe het bloem, vruchtenbroodpoeder, boter, zout en gist in de kom.
  • Mix de ingrediënten met een bisschophaak of vlindergarde (bekijk hier wat de verschillende opzetstukken zijn).
  • Voeg intussen langzaam het water toe.
  • Check of het deeg goed is door te kijken of je er een vliesje van kan maken, zonder dat het scheurt.
  • Verdeel het deeg in 7 bollen: 4 van 150 gram en 3 van 125 gram en laat rijzen (+/- 20 minuten) onder een theedoek, terwijl je de pesto maakt.

Vlechtbrood

  • Maak nu de pesto. Pureer de knoflook en basilicum in een keukenmachine.
  • Voeg dan de pijnboompitten en kaas toe en meng opnieuw.
  • Schenk er, terwijl hij draait, in een dun straaltje de olijfolie bij.
  • Pak drie grote bollen (150 gram), maak ze plat en rol uit tot een plak met een diameter van ongeveer 23 centimeter.
  • Smeer de pesto op een plak deeg en verdeel. Houd een centimeter langs de rand vrij en leg hier een tweede plak bovenop. En daarop weer de vulling en daar de derde plak op.
  • Leg dit vervolgens op de bakplaat.
  • Nu ga je inkepingen maken die je naar buiten gaat klappen.
  • Snijd twee centimeter van de rand in het midden van de plak 8 gelijke partjes en vouw alle partjes naar buiten zodat er een bloem ontstaat.
  • Herhaal deze stappen met de drie kleine bollen. Maak plakken, smeer de pesto erop en stapel op (deze plakken moet in de binnenkant van de bloem passen).
  • Leg de gestapelde plakken in het midden van de grote bloem.
  • Snijd weer 2 centimeter vanaf de rand in en maak weer 8 partjes. Vouw ze naar buiten tussen de andere naar buiten gevouwen plakjes.
  • Besmeer de zonnebloem met ei en druk de binnenkant mooi aan op de bakplaat.
  • Pak nu de grote bol deeg, maak plat, doop deze in de zonnebloempitten en leg in het midden.
  • Laat het brood ongeveer een half uur tot 45 minuten rijzen.
  • Bak het brood dan af voor 25 minuten op 180 graden.
  • Haal uit de oven en bestrijk met gesmolten boter.
  • Serveer op een plank.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.