Alles ziet er anders uit, als de zon schijnt! Zo ook deze zomerse macarontaart, met de frisse smaak van aardbeien en citroen.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Kommen
- Pannenlikker
- Spuitzakken
- Zeef
- Siliconen bakmat
- Steelpan
- Onderzetter
- Azijn
- Keukenpapier
- Vershoudfolie
- Maatbeker
- Keukenweegschaal
- Snijplank
- Rasp
- Lepel
- Citroenpers
Voorbereiding voor macarontaart
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Ontdooi de aardbeien.
- Vet een springvorm met een diameter van 22 centimeter en een springvorm met een diameter van 15 centimeter in met bakspray en bekleed ze met bakpapier.
- Week 2 gelatineblaadjes in een bakje met koud water.
Macarons
- Zeef de amandelmeel, poedersuiker en de rode kleurstof boven een kom om een rode broyage te maken.
- De helft van de eiwitten toe aan de broyage en meng dit goed door.
- Verwarm de suiker met het water in een steelpan tot een temperatuur van 113 graden.
- Klop dan de andere helft van de eiwitten op met een snufje zout.
- Haal de steelpan van het vuur als de suikersiroop 118 graden is en giet dit bij de eiwitten.
- Blijf kloppen tot de meringue is afgekoeld.
- Meng 1/3 van het opgeklopte eiwit met het gekleurde amandelmengsel.
- Roer dit goed door en voeg vervolgens het overige opgeklopte eiwit toe aan het mengsel. Meng dit door tot het mengsel slapper begint te worden.
- Doe het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje.
- Spuit kleine rondjes op een beklede bakplaat.
- Klop op de onderkant van de bakplaat, zodat de luchtbellen verdwijnen.
- Laat de macarons ongeveer 30 minuten drogen op kamertemperatuur.
- Bak de macarons gaar in 18 minuten in de voorverwarmde oven.
Lemon curd
- Verwarm de boter in een steelpan en voeg de citroenrasp toe.
- Meng het ei, sap van 1 citroen en de suiker goed door elkaar.
- Voeg het eimengsel toe aan de boter en blijf roeren tot het dikker wordt. Zorg ervoor dat de lemon curd niet gaat koken.
- Zet de lemon curd in de koelkast tot de opbouw van de macarontaart.
Aardbeien-tijmsaus
- Breng de ontdooide aardbeien, citroensap, water en suiker in een steelpan aan de kook.
- Haal de tijmblaadjes van het stokje en voeg dit toe aan de saus.
- Zet het vuur lager als de saus kookt, laat de saus 5 minuten pruttelen en roer regelmatig door.
- Pureer de saus met een staafmixer, laat het iets afkoelen en voeg de gelatineblaadjes toe.
- Zet de saus in de koelkast.
Italiaanse meringue
- Klop de eiwitten met 30 gram suiker en een snufje zout stijf.
- Verwarm de overgebleven suiker met het water in een steelpan tot 118 graden.
- Giet de suikersiroop bij de stijve eiwitten en mix door tot de temperatuur van de Italiaanse meringue gedaald is.
- Klop de boter in een andere kom los.
- Voeg beetje bij beetje de losgeklopte boter toe aan de Italiaanse meringue om een botercrème te maken.
- Deel de meringue botercrème door drieën.
- Voeg 100 gram aardbeien-tijm saus aan één deel botercrème.
- Roer 125 gram lemon curd door de overgebleven botercrème.
- Zet de twee botercrèmes apart tot de opbouw van de macarontaart.
Biscuits
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Splits 5 eieren in twee aparte kommetjes.
- Klop de eiwitten luchtig met een snufje zout.
- Voeg tijdens het mixen 75 gram kristalsuiker toe aan de eiwitten.
- Klop daarna de eiwitten stijf.
- Meng de eidooiers, citroenrasp en de overgebleven suiker in een kom tot een luchtig geheel.
- Spatel ¼ van het opgeklopte eiwit door het eigeel.
- Voeg de rest van het opgeklopte eiwit in 2 delen toe. Probeer het mengsel daarbij zo luchtig mogelijk te houden.
- Zeef de bloem boven de kom en spatel dit luchtig door het beslag.
- Verdeel het beslag over de springvormen en strijk het glad.
- Bak de biscuits gaar in 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de biscuits uit de oven en zet ze in de vriezer.
Nougatine
- Verdeel de hazelnoten over een beklede bakplaat en rooster ze in 8 tot 10 minuten.
- Breng de suiker en het water in een steelpan aan de kook. Laat de suiker karamelliseren en roer niet in de steelpan.
- Voeg de warme hazelnoten toe aan de karamel en roer deze er doorheen.
- Giet het warme mengsel op een siliconen matje en laat het afkoelen.
- Breek de nougatine in stukken of hak ze met een keukenmachine fijn.
Opbouw van de macarontaart
- Snijd de helft van de aardbeien doormidden, laat het kroontje aan de aardbei zitten.
- Snijd de andere helft van de aardbeien in kleine stukjes.
- Snijd beide biscuits doormidden.
- Vul de grote biscuit met een rand citroenbotercrème, aardbeiencrème in het midden en kleine stukjes verse aardbei.
- Vul de kleine biscuit met een rand citroenbotercrème, een laagje aardbeiensaus en kleine stukjes verse aardbei.
- Stapel de taarten op elkaar.
- Besmeer de taart met aardbeien-tijm botercrème en strijk dit glad met een spatel.
- Verdeel de nougatine over de grote biscuit.
- Decoreer de taart met toefje citroenbotercrème, macarons en de gehalveerde aardbeien met het kroontje er nog aan.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.