Bakgereedschap
- 15 tartletteringen van ø 8,5 centimeter
- Foodprocessor
- Bakplaat
- Spuitzakken
- Hakmolen
- Deegroller
- Afkoelrek
- Huishoudfolie
- Uitsteekring van ø 12 centimeter
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Vet de tartelette ringen in.
Tartelettes
- Doe de bloem, zout en boter in een foodprocessor.
- Mix tot een kruimelig deeg.
- Voeg het ei en water toe en kneed tot een mooi soepel deeg.
- Verpak het in folie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
- Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 4 – 5 millimeter dikte.
- Steek deegjes van ø 12 centimeter uit.
- Bekleed de bakringen met het deeg.
- Snijd de overtollige randen deeg weg.
- Zet de tartelettes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Prik gaatjes in de bodem.
- Plaats het geheel nog even in de koeling.
- Bedek de deegjes met een bakpapiertje en vul ze met rijst.
- Bak de tartelettes blind in 12-15 minuten op 170 graden.
Gekarameliseerde peer en blauwschimmelkaas
- Verwarm de oven verder naar 180 graden.
- Schil de peren en snijd ze in schijfjes.
- Rooster de walnoten en hak ze grof.
- Verwarm de peer in de boter, suiker en zout op middelhoog vuur.
- Kook tot de peer zacht geworden is en de suiker een siroop is.
- Laat 5 minuten afkoelen.
- Bestrijk ondertussen de binnenkant van de tartelettes met een losgeklopt ei.
- Verdeel het peermengsel over 5 tartelettes en schenk er wat siroop overheen.
- Bak de tartelettes nog 20 minuten.
- Haal de tartelettes uit de oven en laat ze even afkoelen.
- Verkruimel de kaas over de peer, strooi de gehakte walnoten erover en schenk er nog iets van de overgebleven siroop overheen.
- Serveer de tartelettes met de Turkse yoghurt.
- Garneer met een takje tijm.
Gerookte zalm en mango
- Schil de mango’s.
- Snijd 2/3e van het vruchtvlees in blokjes en de rest in reepjes.
- Schil de appel en snijd deze in reepjes.
- Snijd de zalm in stroken en de feta in blokjes.
- Schep de mangoblokjes op de bodem van de tartelettes.
- Rol de zalm op en zet deze rechtop.
- Versier met de reepjes mango en appel.
- Voeg de blokjes feta toe en decoreer met munt.
Zoete aardappel, rode biet en feta
- Pers de citroen uit.
- Laat het potje gegrilde paprika’s uitlekken, bewaar 2 eetlepels vocht en 1 teen knoflook uit de pot.
- Snijd de paprika in grove stukken.
- Halveer de knoflook.
- Doe de paprika, knoflook, het vocht, het citroensap, de walnoten, chilivlokken, komijn en de helft van de granaatappelpitjes in een hakmolen.
- Mix tot een grove muhammara dip.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Meng de mascarpone met 100 gram van de muhammara.
- Vul de tartelettes met het mengsel.
- Schil de zoete aardappelen en de bieten, halveer in de lengte en snijd in plakjes van circa 1-2 millimeter dik.
- Kook ze 2 tot 3 minuten in water en giet het water af.
- Meng met de olie en breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Verdeel de plakjes aardappel en biet om en om over de tartelettes.
- Bak de tartelettes circa 20-25 minuten op 180 graden.
- Dek eventueel af met aluminiumfolie als het deeg te donker wordt.
- Verkruimel ondertussen de feta in kleine stukjes.
- Snijd de peterselie fijn.
- Bestrooi de tartelette met de feta en peterselie.
- Garneer met de rest van de granaatappelpitjes.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.