Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 150˚C.
- Vet een bakblik in van 20 bij 20 centimeter.
- Bedek een tweede bakblik van 20 bij 20 centimeter met bakpapier.
Deeg
- Meng bloem, zout, suiker, kaneel en boter tot een kruimelig deeg.
- Voeg ei, water en citroenrasp toe en kneed goed door tot een soepel deeg.
- Maak een deegbal en druk plat. Verpak in plastic folie en laat rusten in de koelkast.
Krokante karamellaag
- Rooster de noten en amandelmeel in de oven. Houdt vooral het amandelmeel goed in de gaten zodat het niet verbrandt.
- De hazelnoten beginnen na ongeveer 15 minuten lekker te ruiken. Dan zijn ze klaar. Schudt halverwege de baktijd even om.
- Laat afkoelen.
- Doe suiker in de pan om te karamelliseren.
- Voeg de noten toe en roer goed door. Stort de karamel in het bakblik met bakpapier.
- Laat afkoelen en opstijven.
- Verhoog de oventemperatuur naar 200˚C.
Karamelcrème
- Karamelliseer suiker en water tot 130˚C.
- Meng eidooiers met de maïzena en een klein beetje koude melk.
- Verwarm de overgebleven melk samen met 200 gram room in een pan op laag vuur.
- Voeg karamel toe en kook rustig totdat het is opgelost.
- Meng een klein beetje van de karamelmelk met het eidooiermengsel en klop goed door.
- Schenk het eidooiermengsel terug in de pan en blijf goed kloppen.
- Kook totdat een dikke massa ontstaat.
- Laat afkoelen.
- Klop de rest van de slagroom stijf en meng met de karamelbotercrème.
Karamelmascarpone
- Karamelliseer suiker en water.
- Roer als laatste boter en mascarpone erdoor en meng goed tot een egale crème.
Chocoladelaag
- Smelt de chocolade samen met gecondenseerde melk en boter au bain-marie.
- Roer goed door tot een gladde crème.
Bakken en samenstellen
- Rol het deeg uit en bedek de vorm.
- Bak de bodem 30 minuten blind in de voorverwarmde oven.
- Laat afkoelen.
- Bedek de bodem van de afgekoelde taart met een laag karamelmascarpone.
- Schenk een laagje chocolade erover.
- Leg de krokante karamellaag hierop.
- Bedek met nog een chocoladelaagje.
- Snijd de kumquats in mooie plakjes.
- Karamelliseer de suiker voor de garnering en haal hier de plakjes kumquats doorheen.
- Garneer de taart met de karamelcrème en gekarameliseerde kumquats.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.