E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zoete zilte frisse karameltaart

Michiel

Recept van
Michiel

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 250 gram patentbloem
  • 5 gram zout
  • 10 gram poedersuiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 160 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 50 gram ei
  • 10 gram water
  • 1 citroen (rasp)

Krokante karamellaag

  • 200 gram hazelnoten, zonder velletje, zonder zout
  • 100 gram amandelmeel
  • 400 gram suiker

Karamelcrème

  • 100 gram kristalsuiker
  • 20 gram water
  • 4 eidooiers
  • 50 gram maïzena
  • 300 gram melk
  • 450 gram slagroom

Karamelmascarpone

  • 400 gram kristalsuiker
  • 20 gram water
  • 200 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram mascarpone

Chocoladelaag

  • 80 gram pure chocolade
  • 160 gram melk chocolade
  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 35 gram gezouten boter

Bakken en samenstellen

  • 150 gram kumquats
  • 500 gram kristalsuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 150˚C.
  • Vet een bakblik in van 20 bij 20 centimeter.
  • Bedek een tweede bakblik van 20 bij 20 centimeter met bakpapier.

Deeg

  • Meng bloem, zout, suiker, kaneel en boter tot een kruimelig deeg.
  • Voeg ei, water en citroenrasp toe en kneed goed door tot een soepel deeg.
  • Maak een deegbal en druk plat. Verpak in plastic folie en laat rusten in de koelkast.

Krokante karamellaag

  • Rooster de noten en amandelmeel in de oven. Houdt vooral het amandelmeel goed in de gaten zodat het niet verbrandt.
  • De hazelnoten beginnen na ongeveer 15 minuten lekker te ruiken. Dan zijn ze klaar. Schudt halverwege de baktijd even om.
  • Laat afkoelen.
  • Doe suiker in de pan om te karamelliseren.
  • Voeg de noten toe en roer goed door. Stort de karamel in het bakblik met bakpapier.
  • Laat afkoelen en opstijven.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 200˚C.

Karamelcrème

  • Karamelliseer suiker en water tot 130˚C.
  • Meng eidooiers met de maïzena en een klein beetje koude melk.
  • Verwarm de overgebleven melk samen met 200 gram room in een pan op laag vuur.
  • Voeg karamel toe en kook rustig totdat het is opgelost.
  • Meng een klein beetje van de karamelmelk met het eidooiermengsel en klop goed door.
  • Schenk het eidooiermengsel terug in de pan en blijf goed kloppen.
  • Kook totdat een dikke massa ontstaat.
  • Laat afkoelen.
  • Klop de rest van de slagroom stijf en meng met de karamelbotercrème.

Karamelmascarpone

  • Karamelliseer suiker en water.
  • Roer als laatste boter en mascarpone erdoor en meng goed tot een egale crème.

Chocoladelaag

  • Smelt de chocolade samen met gecondenseerde melk en boter au bain-marie.
  • Roer goed door tot een gladde crème.

Bakken en samenstellen

  • Rol het deeg uit en bedek de vorm.
  • Bak de bodem 30 minuten blind in de voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen.
  • Bedek de bodem van de afgekoelde taart met een laag karamelmascarpone.
  • Schenk een laagje chocolade erover.
  • Leg de krokante karamellaag hierop.
  • Bedek met nog een chocoladelaagje.
  • Snijd de kumquats in mooie plakjes.
  • Karamelliseer de suiker voor de garnering en haal hier de plakjes kumquats doorheen.
  • Garneer de taart met de karamelcrème en gekarameliseerde kumquats.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.