Deeg
- Leg de boter van tevoren 45 minuten in aluminiumfolie in de vriezer.
- Zeef de bloem boven een mengkom.
- Rasp de bevroren boter boven de bloem. Bedek vervolgens alle boter met bloem, totdat het er kruimelig uitziet.
- Schenk 1 eetlepel water op de kruimels. Meng alles door elkaar m.b.v. een deegsnijder of twee messen. Voeg extra water toe tot er een deeg ontstaat. Gebruik echter niet meer dan 5 eetlepels water.
- Wrijf op het laatst alles samen met de hand (niet kneden). Het deeg moet als vanzelf de komwand loslaten en er mogen geen stukjes boter of bloem uitvallen.
- Druk het deeg tot een platte bal en laat het 30 minuten in folie in de koelkast rusten.
Zeeuwse babbelaar
- Breng in een pan met een dikke bodem de azijn en het water aan de kook.
- Laat hierin suiker, boter en zout al roerend oplossen.
- Laat ongeveer 15 minuten op laag vuur inkoken tot een dikkere, lichtgekleurde massa ontstaat.
- Giet uit boven een met bakpapier beklede bakplaat.
- Laat afkoelen en hard worden.
Vulling
- Schil de appels, snijd in vieren en ontdoe van klokhuis.
- Snijd de kwartjes vervolgens in mooi schijfjes (ca. 4 per kwart appel).
Samenstellen en bakken
- Warm de oven voor op 220˚C.
- Vet een tarte tatin vorm in met boter.
- Breek de babbelaar in stukken en leg een laagje op de bodem van vorm.
- Verdeel hier een laagje appel op.
- Bedek met een laagje babbelaar.
- Snijd de bloedworst in plakjes en verdeel over de babbelaar.
- Rol het koude deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot ietsje groter dan de diameter van de ovenschaal.
- Bedek de vulling met het deeg en duw de randen goed om de vulling heen.
- Prik een paar gaatjes in het deeg om de stoom te laten ontsnappen.
- Bak in het midden van de oven op een rooster voor ca. 40 minuten.
- Laat uit de oven de tarte tatin minstens 5 minuten staan voor u deze lost op een serveerschaal.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.