E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zandkasteel met 4 torens en chocolade zee

Guido

Recept van
Guido

Taart
(4) reviews

Ingrediënten

Meringue

  • 1.8 kilo suiker
  • 600 gram eiwitten
  • 15 milliliter vanille-extract
  • 100 gram maïzena
  • 300 gram gebruineerde hazelnoten

Zand

  • 5 eidooiers
  • 750 gram boter
  • 500 gram witte basterdsuiker
  • 1 kilo bloem
  • snuf zout

Botercrème

  • 5 vanillestokjes
  • 1000 milliliter melk
  • 100 gram custardpoeder
  • 600 gram suiker
  • 1 kilo zachte boter
  • 100 gram poedersuiker
  • 500 gram hazelnoten
  • 1 blik dulce de leche (gecondenseerde melk)

Biscuit

  • 15 eieren
  • 415 gram kristalsuiker
  • snuf zout
  • 2 vanillestokje
  • 350 gram bloem
  • 12 gram bakpoeder
  • 70 gram maïzena

Victoriabeslag

  • 200 gram amandelschaafsel
  • 200 gram suiker
  • 1 eiwit

Samenstellen

  • 0.75 liter slagroom
  • 0.75 liter mascarpone
  • 100 gram suiker
  • 2 vanillestokjes
  • 1 kilo aardbeien
  • 300 gram verse frambozen
  • 300 gram aardbeienjam
  • 100 gram nougatine

Garnering

  • 500 gram witte chocolade
  • blauwe kleurstof op oliebasis (wilton)
  • 300 gram amandelmeel
  • 300 gram poedersuiker
  • rode kleurstof
  • zwarte kleurstof
  • blauwe kleurstof
  • 1 limoen
  • 20 milliliter gepasteuriseerd eiwit
  • 10 oubliehoorntjes

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.

Meringue

  • Verwarm suiker en eiwit au bain-marie tot 45°C.
  • Klop dit langzaam op tot een stevig schuim.
  • Verdeel in twee delen.
  • Spatel vanille extract door een deel schuim.
  • Breng het tweede deel op smaak met maïzena en gebruineerde, fijngehakte hazelnoten.
  • Doe het vanilleschuim in een spuitzak en spuit zeesterren op de bakplaat.
  • Doe het hazelnotenschuim in een spuitzak en spuit twee cirkels met een diameter van 16 centimeter op de bakplaat.
  • Bak in 35 minuten in de warme oven.
  • Haal uit de oven en laat drogen.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 175°C.

Zand

  • Meng alle ingrediënten door elkaar tot een samenhangend deeg.
  • Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Druk het deeg uit op een beklede bakplaat.
  • Bak het zanddeeg in 20 minuten gaar.
  • Laat afkoelen.
  • Doe in een foodprocessor en verkruimel de koekjes.

Botercrème

  • Snijd vanillestokjes open en schraap het merg er uit.
  • Maak een papje van een scheutje melk en custardpoeder.
  • Breng de rest van de melk met 100 gram suiker, vanillemerg en –stokje aan de kook op laag vuur.
  • Schenk een klein beetje hete melk bij het custardpapje. Klop goed door. Schenk vervolgens alle hete melk er bij en klop door. Schenk alles terug in de pan.
  • Zet de pan weer op het vuur en laat even koken om in te dikken.
  • Schenk het uit op een schaal en laat afkoelen.
  • Klop boter en poedersuiker luchtig.
  • Bruineer hazelnoten in de warme oven.
  • Laat suiker karamelliseren.
  • Voeg hazelnoten toe en meng goed door.
  • Doe gekarameliseerde hazelnoten en dulce de leche in een foodprocessor en pureer tot een pasta.
  • Voeg banketbakkersroom toe aan de luchtige boter. Klop goed door.
  • Voeg als laatste de hazelnotenpuree toe en laat 1,5 uur draaien tot een mooie crème.

Biscuit

  • Klop eieren, suiker en zout schuimig.
  • Snijd vanillestokjes open en schraap het merg er uit.
  • Zeef bloem, bakpoeder en maïzena bij elkaar.
  • Vouw dit voorzichtig door het eimengsel.
  • Schenk het beslag op een beklede bakplaat.
  • Bak de biscuit in 30 minuten gaar op 175°C.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 180°C.

Victoriabeslag

  • Meng amandelschaafsel, suiker en eiwit goed door elkaar.
  • Schenk het beslag op een beklede bakplaat.
  • Bak het victoriabeslag in 10 minuten goudbruin.

Samenstellen

  • Snijd de afgekoelde biscuit in 3 gelijke stukken.
  • Klop slagroom, mascarpone, suiker en vanillemerg op.
  • Maak fruit schoon en snijd aardbeien in stukken.
  • Leg een laag op de werkbank.
  • Smeer hier een laag jam op en verdeel er wat verse vruchten over.
  • Dek af met nog een biscuitlaag en smeer hier een laag van het roommengsel op.
  • Dek af met de derde biscuitlaag.
  • Smeer de hele taart af met het roommengsel.
  • Hak het victoriadeeg fijn.
  • Bekleed de taart hiermee.
  • Leg een laag meringue op de werkbank.
  • Smeer hier een laag botercrème op en dek af met de tweede meringuelaag.
  • Smeer volledig af met botercrème.
  • Bestrooi met nougatine.
  • Zet de twee taarten bij elkaar en bouw op als een zandkasteel. Gebruik de oubliehoorntjes om torentjes te maken.
  • Strooi wat ‘zand’ tussen de kastelen en decoreer met meringuesterren.

Garnering

  • De witte chocolade en blauwe kleurstof kunnen gebruikt worden voor de (zee) chocoladefontein.
  • De rest van de ingrediënten zijn bedoeld voor de kleine schelpen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.