E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zaanse Bramentaart

Een Zaanse variant op de klassieke Schwarzwälder kirsch. Boordevol bramen en een vleugje likeur.

Maroeska

Recept van
Maroeska

Taart
(24) reviews

Ingrediënten

Biscuitdeeg

  • 100 gram bloem
  • 30 gram maïzena
  • 5 gram bakpoeder
  • 150 gram suiker
  • 5 eieren
  • 25 gram cacao
  • snufje zout

Chocoladekrullen

  • 400 gram pure chocolade callets

Bramenjam

  • 500 gram suiker
  • 500 gram verse bramen
  • 3 blaadjes gelatine

Garnering

  • 800 gram slagroom
  • 40 gram poedersuiker
  • 4 zakjes slagroomversteviger

Afwerken/decoratie

  • 150 gram verse bramen
  • 5 eetlepels chocoladelikeur

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Staafmixer
  • Springvorm Ø 24 centimeter
  • Pvc rand Ø 24 centimeter
  • Paletmes
  • Stenen plaat
  • Spuitzak
  • Spuitmond (kartel)

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Biscuitdeeg

  • Breek de eieren en scheid het eiwit van het eigeel.
  • Klop in een vetvrije kom het eiwit tot stijve pieken, voeg beetje bij beetje suiker toe en klop tot alle suiker is opgenomen.
  • Voeg bloem, maïzena, bakpoeder en zout toe en spatel luchtig door het eiwitmengsel.
  • Spatel tot slot cacao door het beslag.
  • Bekleed vervolgens de springvorm met bakpapier en schep het beslag in de springvorm.
  • Plaats de springvorm in de voorverwarmde oven en bak de biscuit in 35-40 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de biscuit voor gebruik volledig afkoelen.

Chocoladekrullen

  • Breng een pan met water aan de kook.
  • Voeg twee derde van de chocolade callets aan een kom toe en smelt deze au bain-marie boven de pan met water tot 45 graden.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de overige callets toe en laat al roerend smelten.
  • Stort de chocolade op een stenen plaat en schaaf de chocolade, zodra deze iets uithard, met een paletmes tot krullen.

Bramenjam

  • Week blaadjes gelatine in een bakje met koud water.
  • Breng bramen en suiker in een pan aan de kook en laat 20 minuten pruttelen totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Pureer het bramenmengsel vervolgens met een staafmixer fijn en haal door een zeef.
  • Knijp het water uit de gelatine, voeg aan het bramenmengsel toe, roer goed en laat de bramenjam afkoelen.

Garnering

  • Klop slagroom, poedersuiker en slagroomversteviger stijf.

Afwerken/decoratie

  • Snijd de biscuit over de breedte in 3 gelijke plakken.
  • Besprenkel de onderste plak met 5 eetlepels chocoladelikeur, volg met een laagje (een vierde deel) bramenjam en een laagje (een vierde deel) slagroom.
  • Leg de tweede biscuitplak erop en herhaal de vorige stap.
  • Plaats de laatste biscuitplak op de taart en besprenkel met de chocoladelikeur.
  • Schep de resterende slagroom in spuitzak met kartelmond en spuit aan de bovenkant van de taart langs de rand een cirkel.
  • Vul de cirkel op met de resterende bramenjam.
  • Spuit de buitenkant van de taart met slagroom, strijk met een paletmes glad en druk voorzichtig de chocoladekrullen erop.
  • Garneer tot slot de slagroomrand bovenop de taart met de verse bramen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.