Deze winterse bruidstaart met advocaatcrème, bramenroom en macarons is een echt spektakelstuk! Want het lijken 5 taarten op elkaar gestapeld, maar het zijn er eigenlijk 10. Iedere taart bestaat uit 2 soorten biscuit en die zijn in alle lagen te proeven.
Volgens Robèrt is het biscuit perfect voor een bruidstaart. Hij is namelijk niet te luchtig, maar ook niet te vast. En niet onbelangrijk: ze zijn ook heel lekker van smaak.
Tip
Je maakt in dit recept grote hoeveelheden biscuit. Dat past niet in 1 mengkom. Deel de ingrediënten voor de amandelbiscuit en citroenbiscuit door 2 en werk in 2 mengkommen. Of maak het beslag in 2 delen, als je 1 keukenmachine hebt.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Mengkom
- Garde
- Spatel
- Paletmes
- Acetaatfolie
- Taartvorm van 16, 18,5, 23, 26 en 30 centimeter
- Staafmixer
- Steelpan
- Rasp
- Zeef
- Plasticfolie
- 3 kommen
- 3 spuitzakken
Voorbereiding voor de winterse bruidstaart
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Bekleed alle taartvormen met bakpapier en bakspray.
Amandelbiscuit
- Splits de eieren.
- Houd 10 eetlepels suiker apart.
- Doe alle eigelen met de overige suiker in een kom en mix tot een dikke en romige substantie.
- Giet het hete water bij de eigelen en roer goed door.
- Spatel het amandelmeel met de sinaasappelrasp door het beslag heen.
- Zeef de bakpoeder, bloem en zout in een aparte kom en voeg het beetje bij beetje toe aan het beslag.
- Mix de eiwitten stijf met de 10 eetlepels suiker.
- Spatel de stijve eiwitten in delen door het beslag heen.
- Roer het amandel extract kort door het beslag heen.
- Verdeel het beslag over de 5 taartvormen.
- Bak de biscuits in 30 tot 40 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
- Laat de biscuits afkoelen tot de opbouw van de bruidstaart.
Citroenbiscuit
- Splits de eieren.
- Houd 10 eetlepels suiker apart.
- Doe alle eigelen met de overige suiker en citroensap in een kom en mix tot een dikke en romige substantie.
- Zeef de bakpoeder, bloem en zout in stapjes boven de eigelen en spatel het erdoor heen.
- Voeg de citroenrasp en het vanille-extract toe en roer voorzichtig door.
- Mix de eiwitten stijf met de 10 eetlepels suiker.
- Spatel de stijve eiwitten in delen door het beslag heen.
- Verdeel het beslag over de 5 taartvormen.
- Bak de biscuits in 30 tot 40 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
- Laat de biscuits afkoelen tot de opbouw van de bruidstaart.
Citroencurd
- Doe de citroensap en -rasp, suiker en eieren in een pan en verwarm op het vuur.
- Blijf roeren tot de curd dikker wordt en laat 3 minuten doorkoken.
- Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de boter toe.
- Zet de curd in de koelkast om op te laten stijven.
Bramenroom
- Pureer de bramen met een staafmixer en haal de puree door een zeef.
- Week de gelatine 10 minuten in koud water.
- Doe de melk, bramenpuree en het merg van de vanillestokjes in een pan en verwarm.
- Combineer 120 gram suiker met de custardpoeder in een kom.
- Giet een scheutje warme melk bij het custardmengsel en roer goed door elkaar.
- Doe het custardmengsel in de pan en roer goed door tot het een dikke massa wordt.
- Laat de room afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de slagroom met de overige suiker stijf.
- Klop de gemaakte banketbakkersroom (de custard) los en voeg de gelatine eraan toe.
- Spatel de slagroom door de banketbakkersroom.
- Zet de bramenroom in de koelkast om op te laten stijven.
Advocaatcrème
- Combineer de advocaat, slagroom, suiker, vanillesuiker en mascarpone in een ruime kom.
- Mix de crème tot het stijf wordt.
- Zet de advocaatcrème apart tot de opbouw van de bruidstaart.
Showtopper voor de winterse bruidstaart
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Combineer de boter, suiker, vanille-extract en zout in een kom en meng goed door elkaar.
- Meng het ei en de bloem erdoor.
- Kneed tot een soepel deeg. Verpak in plasticfolie en laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
- Rol het deeg uit en snijd 4 keer het vrouwenteken uit het deeg.
- Bak in 10 tot 15 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
- Laat de 4 delen van de showstopper afkoelen tot de opbouw van de bruidstaart.
Frambozen ganache
- Prak de frambozen en haal ze door een zeef.
- Doe de frambozenpuree met honing in een steelpan en verwarm al roerend tot 50 graden.
- Smelt de witte chocolade au bain-marie.
- Haal de pan van het vuur. Meng de frambozenpuree met de witte chocolade.
- Voeg de boter toe aan de frambozenchocolade en roer tot de boter volledig gesmolten is.
- Mix de ganache met de staafmixer tot een glad mengsel. Laat opstijven op kamertemperatuur.
Macarons
- Verwarm de oven voor op 145 graden.
- Meng de amandelmeel met de poedersuiker.
- Voeg de helft van de eiwitten toe aan de droge ingrediënten en roer goed door elkaar.
- Verdeel het mengsel over 3 kommen. Voeg aan 1 kom veel rode kleurstof, aan een 2e kom een klein druppeltje rode kleurstof en aan de 3e kom geen kleurstof toe.
- Kook het water met 200 gram suiker in een steelpan tot 121 graden.
- Klop ondertussen de overige eiwitten met de overige suiker schuimig.
- Giet de suikersiroop in een straaltje bij de stijve eiwitten en klop tot het is afgekoeld naar lichaamstemperatuur.
- Verdeel de stijve eiwitten over de 3 kommen en spatel door elkaar.
- Vul 3 spuitzakken met de verschillende kleuren beslag en spuit rondjes op een bakpapier. Laat het aan de lucht drogen.
- Bak de macarons in 15 tot 17 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
- Vul de macarons met de frambozen ganache.
Bruidstaart decoratie
- Maak met suiker en takjes rozemarijn gesuikerde rozemarijntakjes.
Opbouw van de winterse bruidstaart
- Snijd elke biscuit doormidden, zodat er van elke smaak 2 lagen zijn in dezelfde afmeting.
- Begin met het vullen van het grootste biscuit.
- Besmeer de 1e laag biscuit met citroencurd en beleg met blauwe bessen.
- Besmeer de 2e laag biscuit met advocaat en de advocaatcrème.
- Besmeer de 3e laag met de bramenroom en beleg met bramen.
- Top de taart af door de 4e laag biscuit erop te leggen.
- Herhaal het vullen van de biscuits tot de taart helemaal is opgebouwd.
- Smeer de taart af met een laag botercrème en zet de taart (een nacht) in de koelkast.
- Smeer de taart nog een keer af met de botercrème.
- Plak 2 vrouwentekens aan elkaar met frambozen ganache in het midden.
- Zet de vrouwentekens bovenop de taart en decoreer met eetbare bloemen.
- Leg de macarons achter de vrouwentekens. Begin met de witte macarons bovenaan, ga verder met lichtroze macarons en leg de rode macarons onderaan. Dit moet de sluier voorstellen.
- Decoreer de bruidstaart af met eetbare bloemen en takjes gesuikerde rozemarijn.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.