E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Koekoek, wie woont daar?

De ontbijtkoek vormt de basis voor dit winterdorp. Hiermee maak je de huisjes. De café noir koekjes (ook wel koffiekoekjes genoemd) en kattentongen vormen de daken van de huisjes. Samen met de meringue sneeuwboompjes en sneeuwballen is het winterdorp echt compleet!

Anne

Recept van
Anne

Koekjes
(0) reviews

Ingrediënten

Botercrème

  • 100 milliliter slagroom 
  • 150 milliliter melk
  • 0,5 vanillestokje
  • 25 gram custardpoeder
  • 25 gram kristalsuiker
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram witte basterdsuiker

Ontbijtkoek-huisjes

  • 800 gram zelfrijzend bakmeel
  • Snuf zout
  • Snuf piment
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 300 milliliter honing
  • 400 milliliter melk

Vanille-kaneel-zandkoek bodem

  • 300 gram bloem
  • 150 gram kristalsuiker
  • Snuf zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 0,5 ei

Café noir koekjes

  • 100 gram ongezoutenboter
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • Snuf zout
  • 2 zakjes espresso-oploskoffie
  • 150 gram bloem
  • 0,5 theelepel cacao
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel water

Kattentongen

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram kristalsuiker
  • 0,25 vanillestokje
  • Rasp van 0,5 citroen
  • 0,25 theelepel zout
  • 30 gram eiwitten
  • 45 gram bloem

Pecan sneeuwballen

  • 90 gram pecannoten
  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram poedersuiker
  • 0,5 vanillestokje
  • 0,5 theelepel vanille-extract
  • Snuf zout
  • 165 gram bloem

Meringue kerstboompjes

  • 3 eiwitten
  • 190 gram kristalsuiker
  • Snuf zout
  • Musketzaad goud, rood en groen
  • Eetbare sterretjes confetti 
  • 10 gram groene kleurstof

Bereidingswijze

Winterdorp van ontbijtkoekhuisjes, café noir koekjes en kattentongen van AnneDit winterdorp is volgens Janny heel slim opgebouwd. De koffiekoekjes (café noir) vindt ze lekkerder dan ze uit haar jeugd kan herinneren. Ook Robèrt is erg te spreken over deze koekjes. “Persoonlijk vind ik die het lekkerst. Het smaakt echt naar koffie.”

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Spatel
  • Garde
  • Bakplaat
  • Mengkom
  • Spuitzak
  • Staafmixer
  • Spuitmond
  • Vijzel
  • Bakblikken (2x)

Botercrème

  • Verwarm de slagroom en melk met het vanillestokje in een steelpan.
  • Mix de custardpoeder met de suiker en een scheut verwarmde melk.
  • Giet de rest van de verwarmde melk bij de custard en roer goed door.
  • Doe het geheel terug in de steelpan en blijf roeren op middelhoog vuur tot er een gele room ontstaat.
  • Laat de room afkoelen.
  • Klop de room los. Voeg de boter en suiker toe en blijf doorkloppen tot het wit uitslaat en er een crème ontstaat.
  • Zet de botercrème apart tot de opbouw van het winterdorp.

Ontbijtkoek-huisjes voor het winterdorp

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Vet 2 bakblikken in met boter.
  • Doe het zelfrijzend bakmeel met alle kruiden in een mengkom en roer goed door.
  • Voeg de suiker, honing en melk toe aan de kom en meng tot een egaal geheel.
  • Verdeel het beslag over de bakblikken.
  • Bak de ontbijtkoek 1 uur in de voorverwarmde oven.
  • Laat de ontbijtkoek afkoelen tot de opbouw van het winterdorp.

Vanille-kaneel-zandkoek bodem

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe de bloem, suiker, zout en kaneel in een kom en meng kort door.
  • Voeg de boter blokje voor blokje toe en meng kort door elkaar.
  • Voeg het ei toe en meng tot een egale massa.
  • Verpak het deeg in folie en leg 30 minuten in de koelkast.
  • Rol uit tot een dunne plak en snijd in een grote ronde vorm.
  • Bak de bodem in 25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
  • Laat de bodem afkoelen tot de opbouw van het winterdorp.

De café noir koekjes als dakpannen.Café noir koekjes

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng de boter, basterdsuiker en zout in een mengkom.
  • Zeef een zakje oploskoffie en de bloem boven de mengkom en kneed dit geheel snel door. Voeg indien nodig een klein scheutje water toe.
  • Rol het deeg uit tot een dunne plak en verpak in folie. Leg 30 minuten in de koelkast.
  • Snijd in een grote ronde vorm en kleine rechthoekjes.
  • Bak de koekjes 12 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Meng de poedersuiker, een zakje oploskoffie en cacao met het water voor het glazuur. Verdeel het glazuur over de koekjes met de achterkant van een lepel.
  • Laat de glazuur uitharden tot de opbouw van het winterdorp.

Kattentongen

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Mix de boter, suiker, vanillezaadjes, zout en citroenrasp in een kom 3 minuten op een hoge stand.
  • Doe de eiwitten in de mixer en mix op laag volume.
  • Voeg de bloem in delen toe aan het beslag.
  • Stort het deeg in een spuitzak en spuit lange lijnen deeg op een bakplaat.
  • Bak de kattentongen 8 minuten in de voorverwarmde oven.

Pecan sneeuwballen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Rooster de pecannoten 8 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de oven aan staan.
  • Maal de noten in de keukenmachine fijn.
  • Doe de boter en poedersuiker in een mengkom en mix tot een luchtige massa.
  • Combineer de vanille, zout en fijngehakte pecannoten met de boter.
  • Voeg vervolgens de bloem toe en kneed met de handen nog 30 seconden door.
  • Verpak het deeg in folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol kleine bolletjes van het deeg en verdeel ze over de bakplaat.
  • Bak de sneeuwballen in 16 tot 18 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Laat ze een minuut afkoelen en haal ze door de poedersuiker. Zet terug op de warme bakplaat en herhaal deze stap nog eens.

Meringue kerstbomen.Meringue kerstboompjes

  • Verwarm de oven voor op 100 graden.
  • Doe de eiwitten, suiker en zout in een kom en roer door elkaar.
  • Verwarm het mengsel au bain-marie tot 60 graden.
  • Doe het mengsel in een staande mixer en mix stijf tot het kamertemperatuur bereikt.
  • Voeg de kleurstof toe.
  • Stort de meringue in een spuitzak met een spuitmond.
  • Spuit een mooie kerstboom en versier met musketzaad en sterretjes.
  • Doe de meringue in de oven voor ongeveer 3 uur tot het helemaal gedroogd is.

Opbouw van het winterdorp

  • Leg de zandkoek bodem neer.
  • Snijd huisvormpjes van de ontbijtkoek en verspreid de huisjes over de bodem.
  • Gebruik de café noir koekjes en kattentongen als daken van de huisjes en plak vast met behulp van de botercrème.
  • Maak van de overgebleven botercrème een weg en sneeuw door dotjes te spuiten.
  • Decoreer het winterdorp af met de meringue kerstbomen.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.