E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Winter wonder koekjesland

De koekjes van dit winterdorp hebben allemaal smaken uit landen waar je kunt wintersporten. Dus denk aan lebkuchen (die bekende Duitse koeken van de kerstmarkt bijvoorbeeld) en de Basler Brunsli, een typisch kerstkoekje uit Zwitserland. Matcha lijkt misschien een vreemde eend in de bijt, maar ook in Japan kun je skiën!

Elise

Recept van
Elise

Koekjes
(0) reviews

Ingrediënten

Spritzkuchen

  • 0,5 ei
  • 190 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 2,5 gram zout
  • 7,5 gram vanillesuiker
  • 125 gram patentbloem
  • 125 gram Zeeuwse bloem

Fondant glazuur

  • 100 gram witte fondant glazuur
  • Blauwe kleurstof

Macarons

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram poedersuiker
  • Groene kleurstof
  • 75 gram eiwit
  • 27 milliliter water
  • 105 gram kristalsuiker
  • Snuf zout
  • 50 gram modelleer witte chocolade
  • Gele kleurstof

Witte chocolade matcha ganache

  • 95 gram witte chocolade
  • 45 gram slagroom
  • 8 gram glucosestroop
  • 3 gram matcha poeder

Lebkuchen herz

  • 145 gram ongezouten roomboter
  • 145 gram kristalsuiker
  • 175 gram honing
  • 500 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 0,25 theelepel zout
  • Rasp van 0,5 sinaasappel
  • 1 ei
  • Gekonfijte sinaasappel- en citroenschil

Royal icing

  • 200 gram poedersuiker
  • 1 eiwit
  • 1 eetlepel water
  • Blauwe, groene, roze, gele en oranje kleurstof

Basler Brunsli

  • 390 gram amandelmeel
  • 357 gram kristalsuiker
  • 65 gram cacaopoeder
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 0,25 theelepel kruidnagel
  • 3 eiwitten
  • 1 eetlepel kirsch
  • 0,25 theelepel zout

Decoratie

  • 50 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Winterdorp met spritzkuchen, lebkuchen herz en Basler Brunsli van Elise. Koekjes bakken is een favoriet van Elise. Je kunt namelijk alle kanten op met smaken en structuren. Janny en Robèrt vinden eigenlijk alle koekjes van dit winterdorp lekker. Janny heeft de Basel Brunsli nog niet eerder gegeten, maar het is een lekker koekje. “Een goede om te onthouden.” En Robèrt vindt de lebkuchen erg lekker. “Lekker kruidig, maar niet te heftig.” De macarons met matcha vulling zijn ook een goede.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Garde
  • Steelpan
  • Mengkom
  • Spuitzak
  • Spuitmond
  • Zeef
  • Maatbeker
  • Rasp
  • Thermometer
  • Vierkante koekjesvorm
  • Mallen voor gevels
  • Ster vorm
  • Bakplaat
  • Bakpapier

Voorbereiding voor de lebkuchen herz

  • Verwarm de boter, suiker en honing in een steelpan.
  • Giet het botermengsel op een plaat en laat 8 minuten afkoelen.
  • Meng ondertussen de bloem, bakpoeder, kruiden, cacao, zout, sinaasappelrasp en fijngesneden gekonfijte fruit naar smaak.
  • Voeg het ei en het botermengsel toe aan de droge ingrediënten en mix tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg zo een nacht rusten op kamertemperatuur.

Voorbereiding voor het winterdorp

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.

Spritzkuchen

  • Mix ei, boter, basterdsuiker, zout en vanillesuiker tot een romig geheel.
  • Voeg bloem toe en roer voorzichtig door het deeg.
  • Verspreid het deeg op het werkblad en wrijf tot het wit, soepel en glad ziet.
  • Stort het deeg in een spuitzak en spuit het op een bakplaat in de gewenste vorm.
  • Bak de spritzkuchen in 15 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Fondant glazuur

  • Verwarm het fondant glazuur au bain-marie tot 39 graden.
  • Kleur met de kleurstof tot de gewenste kleur.
  • Verdeel het fondant glazuur over de spritzen.
  • Laat de fondant uitharden tot de opbouw van het winterdorp.

Macarons

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Meng amandelmeel, poedersuiker en kleurstof met de helft van het eiwit. Zet opzij.
  • Breng ondertussen water met 95 gram suiker aan de kook tot 118 graden.
  • Klop in een andere kom de rest van het eiwit met de rest van het suiker en een snuf zout tot stijve pieken.
  • Giet de suikersiroop in een straaltje bij de eiwitten. Laat de meringue kloppen tot het een temperatuur van 37 graden bereikt.
  • Maak de twee familie door wat eiwit bij het amandelmeel te doen en vervolgens het amandelmeel door de eiwitten te scheppen.
  • Macroneer het beslag door het om te scheppen.
  • Stort het beslag in een spuitzak en spuit 5 schelpen in een aflopend formaat voor een boompje. Maak in totaal 3 boompjes.
  • Bak de kleinste macarons 6 minuten en de grootste macarons 12 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Laat de macarons vervolgens buiten de oven drogen tot de opbouw van het winterdorp.

Witte chocolade matcha ganache

  • Breng de slagroom en glucosestroop aan de kook in een steelpan.
  • Breek ondertussen de chocolade in een ruime mengkom.
  • Giet de warme slagroom over de chocolade heen en roer tot alle chocolade opgelost is.
  • Zeef de matcha en meng met de chocolade ganache.

Lebkuchen herz

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Pak het deeg er weer bij.
  • Rol het deeg uit tot een plak van 5 millimeter dik en snijd de benodigde vormen uit het deeg.
  • Bak de koeken in 13 tot 17 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Royal icing

  • Doe poedersuiker en eiwit in de mengkom en klop op.
  • Voeg water toe naar dikte van de royal icing.
  • Kleur de royal icing blauw, groen, roze, geel en oranje.

Basler Brunsli

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Combineer alle ingrediënten in een kom en meng goed door. Voeg indien nodig wat water toe om het deeg soepeler te maken.
  • Rol het deeg uit tot een plak van 8 tot 10 millimeter dik.
  • Bestrooi de plak met suiker en steek de koekjes uit.
  • Bak de koekjes in 5 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Opbouw van het winterdorp

  • Leg de spritzkuchen in het midden neer. Dit stelt de weg voor.
  • Leg de Basler Brunsli langs de spritzkuchen. Dit stelt de aarde voor naast de weg.
  • Decoreer de lebkuchen herz met de royal icing als huisjes. Zet deze naast de weg.
  • Maak de boompjes van de macarons en de witte chocolade matcha ganache. Zet deze op de basler brunsli.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.