E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Hoge pieken, diepe dalen

Dit winterdorp bevat allemaal kruidige koekjes, waaronder gemberkoekjes met pecannoten. Of wat dacht je van Linzer koekjes, die dubbele koekjes met karamel ertussen? En spritsen! Alles wordt afgemaakt met een witte chocolade ganache, meringue boompjes, aalbessenconfituur en sinaasappelglazuur. Echt winters dus.

Kim

Recept van
Kim

Koekjes
(3) reviews

Ingrediënten

Witte chocolade ganache

  • 150 gram witte chocolade
  • 70 gram slagroom

Meringue boompjes

  • 2 eiwitten
  • 65 gram kristalsuiker
  • 65 gram poedersuiker
  • 5 gram maïzena
  • Groene kleurstof

Aalbessenconfituur

  • 250 gram aalbessen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 150 gram geleisuiker
  • 0,5 theelepel steranijs

Linzer koekjes

  • 200 gram bloem
  • 80 gram amandelmeel
  • 140 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel kaneel
  • 0,5 theelepel kruidnagel
  • 0,5 theelepel kardemom
  • Snuf zout

Gemberkoekjes

  • 200 gram bloem
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 0,25 theelepel nootmuskaat
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • Rasp van 2 limoenen
  • Snuf zout
  • 50 gram pecannoten

Spritsen

  • 55 gram basterdsuiker
  • 15 gram poedersuiker
  • 115 gram ongezouten roomboter
  • 25 gram melk
  • 80 gram Zeeuwse bloem
  • 80 gram bloem
  • Snuf zout

Sinaasappelglazuur

  • 200 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 0,5 eiwit

Karamel

  • 350 gram kristalsuiker
  • 80 milliliter water

Decoratie

  • 100 gram gedroogde cranberries
  • 200 gram kokosrasp

Bereidingswijze

Winterdorp met linzer koekjes, gemberkoekjes en spritzen van Kim.Kim heeft voor dit winterdorp zelf een berg gebouwd, waar de koekjes tegenaan komen te staan. Robèrt vindt alles bij elkaar ‘echt heel goed bedacht’. De koekjes met de confituren erin vindt hij de mooiste. Met dit dorp kun je je eigen fantasie de loop laten!

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Staafmixer
  • Mengkom
  • Spatel
  • Steelpan
  • Plasticfolie
  • Bakpapier
  • Garde
  • Spuitzak
  • Spuitmond
  • Deegroller

Voorbereiding voor het winterdorp

  • Verwarm de oven voor op 120 graden.

Witte chocolade ganache

  • Verspreid de witte chocolade in stukjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Rooster de chocolade in de oven gedurende 30-40 minuten, waarbij je om de 10 minuten de chocolade omroert met een spatel. De chocolade zal langzaam goudbruin worden en een rijke, karamelachtige smaak krijgen. Laat de gekarameliseerde chocolade iets afkoelen.
  • Verhit de slagroom in een steelpan tot net onder het kookpunt.
  • Haal de pan van het vuur. Voeg de gekaramelliseerde witte chocolade toe en roer tot een gladde ganache.
  • Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur.

Meringue boompjes

  • Verwarm de oven voor op 100 graden.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Voeg de suiker geleidelijk toe en doe er wat kleurstof bij.
  • Spatel de poedersuiker en maïzena door de eiwitten heen.
  • Doe de meringue in een spuitzak en spuit boompjes.
  • Droog de meringue 2 uur in de voorverwarmde oven.
  • Laat de meringue vervolgens uitharden tot de opbouw van het winterdorp.

Aalbessenconfituur

  • Doe de aalbessen met de geleisuiker, citroensap en steranijs in een steelpan en breng aan de kook. Laat 3 minuten pruttelen.
  • Doe de confituur in een spuitzak en leg in de koelkast tot de opbouw van het winterdorp.

Linzer koekjes

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de bloem, amandelmeel, poedersuiker, kaneel, kruidnagel, kardemom en zout.
  • Voeg de boter toe en wrijf deze met de vingers door de droge ingrediënten tot er een kruimelig mengsel ontstaat.
  • Voeg de eidooier toe en meng tot een glad deeg. Voeg indien nodig een klein beetje water toe.
  • Vorm het deeg tot een bal, verpak in folie en leg 30 minuten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit in een dunne plak en vorm de koekjes als een huisje
  • Bak in 10 tot 12 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Laat de Linzer koekjes afkoelen tot de opbouw van het winterdorp.

Gemberkoekjes

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng bloem, gember, kaneel, nootmuskaat, bakpoeder en zout.
  • Klop in een andere kom boter en bruine basterdsuiker tot een romig mengsel.
  • Voeg het ei toe en klop tot alles goed gemengd is.
  • Voeg de droge ingrediënten geleidelijk toe aan de natte ingrediënten en meng tot een samenhangend deeg.
  • Hak de pecannoten fijn en spatel door het deeg.
  • Vorm het deeg tot een bal, verpak in folie en leg 30 minuten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit in een plak van 5 millimeter dik en snijd de koekjes uit in de vorm van een huisje.
  • Bak de gemberkoekjes in 15 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Laat de koekjes afkoelen tot de opbouw van het winterdorp.

Spritsen

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Mix de boter in de mixer tot het luchtig en wit begint te worden.
  • Voeg de basterdsuiker en poedersuiker toe en meng goed door.
  • Voeg de melk beetje bij beetje toe. Voeg het volgende beetje pas toe als het vorige scheutje volledig is opgenomen.
  • Voeg beide soorten bloem en het zout toe en blijf kneden tot een mooi egaal deeg.
  • Doe het deeg in een spuitzak en spuit spritsen in de vorm van huisjes.
  • Bak de spritsen in 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
  • Laat de koekjes afkoelen tot de opbouw van het winterdorp.

Sinaasappelglazuur

  • Meng alle ingrediënten goed door.
  • Stort het glazuur in een spuitzak met een klein glad spuitmondje.

Karamel

  • Doe de suiker en water in een steelpan en breng aan de kook.
  • Laat de suikersiroop doorkoken tot ongeveer 170 graden.

Opbouw van het winterdorp

  • Giet een dun laagje karamel in de verschillende koekjes van een raam en laat uitharden.
  • Zet de lantaarn in elkaar en lijm aan elkaar met hete karamel.
  • Snijd de gedroogde cranberries in kleine stukjes.
  • Decoreer alle soorten koeken als huisjes met het glazuur, de cranberries en aalbessenconfituur.
  • Lijm de koekjes met karamel op 2 taartringen. Zet de verschillende koekjes gemixt om de berg heen.
  • Spuit de witte chocolade ganache voor de huisjes. Bestrooi met kokosrasp.
  • Zet de meringue boompjes in de witte chocolade ganache.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.