Volgens Janny ziet dit winterdorp er misschien relatief eenvoudig uit, maar worden er veel verschillende technieken in gebruikt. “Het is verdraaide lastig om die huisjes zo mooi strak te krijgen.” Robèrt vindt het galette bretonne koekje van de huisjes erg lekker en bros. De kokos overheerst volgens hem niet en eet lekker weg met de fruitige vulling verder.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Spatel
- Mengkom
- Spuitzak
- Zeef
- Thermometer
- Vierkante uitsteker
- Ster uitsteker
- Liniaal
- Steelpan
- Grote vierkante bakvorm
Voorbereiding voor het winterdorp
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
Kokosbodem
Kokoskoek
- Smelt de boter in een steelpan.
- Meng de gesmolten boter, suiker en bloem tot een consistent deeg.
- Druk het deeg aan op een bakplaat tot een grote koek.
- Bak de koek in 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
- Laat de oven aanstaan.
Aardbeienjam
- Kook de aardbeien met suiker en citroensap in een steelpan.
- Laat 5 minuten doorpruttelen tot een stroperig geheel.
Kokosmakroon balletjes
- Meng de geraspte kokos met de suiker en eieren tot een homogeen mengsel.
- Maak een aantal kleine balletjes van het mengsel.
Opbouw van de kokosbodem
- Smeer de aardbeienjam uit over het gebakken koekdeeg en strooi daar de rozijnen overheen.
- Verdeel de kokosmakroon balletjes over de rozijnen.
- Bak de koek in 18 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
- Bestrooi de bodem met verse geraspte kokos na het bakken.
- Laat de kokosbodem afkoelen tot de opbouw van het winterdorp.
Galette bretonne koekjes
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Mix de boter met het zout en poedersuiker tot een romig geheel.
- Voeg de eidooiers toe aan de boter en roer goed door.
- Zeef de bloem bij het geheel en meng tot een consistent deeg.
- Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier tot een dikte van 3 millimeter. Leg in de koelkast.
- Steek vormen uit het beslag voor huizen en kerstbomen. In totaal zijn er 10 voor- en achterkant muren, 20 zijmuren, 10 daken en 6 sterren in 3 verschillende formaten nodig.
- Bak de koekjes in 20 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
- Laat de Galette bretonne koekjes vervolgens afkoelen tot de opbouw van het winterdorp.
Frambozenjam
- Kook de frambozen met suiker en citroensap in een steelpan.
- Laat 5 minuten doorpruttelen tot een stroperig geheel.
Royal icing
- Mix poedersuiker met eiwit en wijnsteen en laat 10 minuten stijf kloppen.
- Voeg citroen-extract en kleur naar wens toe.
Spuitkoekjes
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Mix boter, cream cheese en poedersuiker kort tot het goed gemengd is.
- Voeg vanille-extract toe en meng kort door.
- Meng in een aparte kom de bloem, maïzena, citroensap en -rasp goed door. Voeg dit beetje bij beetje bij het beslag.
- Stort het beslag in een spuitzak en spuit lange stroken van het deeg. Gebruik een stervormig spuitmondje voor het leukste resultaat.
- Leg kort in de koelkast voor het afbakken.
- Bak de koekjes in 20 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
- Dip de koekjes in de royal icing en decoreer met de overige limoen- en sinaasappelrasp.
- Laat de koekjes uitharden en afkoelen tot de opbouw van het winterdorp.
Italiaanse botercrème
- Kook suiker en water tot een siroop met een temperatuur van 116 graden.
- Klop ondertussen de eiwitten stijf.
- Giet de hete suikersiroop bij de eiwitten en blijf kloppen tot het volledig afgekoeld is.
- Meng de boter blokje voor blokje door de meringue heen.
- Roer als laatste de rozijnen, nootmuskaat en kaneel door de botercrème heen.
Opbouw van het koekjes winterdorp
- Leg de kokosbodem neer als basis.
- Bevestig de galette bretonne koekjes als huisjes en kerstbomen op de basis en zet vast met de royal icing. Gebruik voor extra versteviging de botercrème.
- Smelt de chocolade en gebruik het om de daken mee te bestrijken.
- Gebruik de spuitkoekjes als boomstammen. Smeer eventueel af met wat gesmolten chocolade.
- Decoreer het winterdorp af met Italiaanse botercrème, frambozenjam, royal icing voor het sneeuweffect en de aalbessen.
- Bestrooi het geheel met decoratie poedersuiker voor een sneeuwachtige afwerking.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.