E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Winterwonderkoek

In dit winterdorp zitten 5 huisjes met 3 verschillende koekjes. Gemberkoekjes, tahin-sinaasappelkoekjes en kardemom-pistachekoekjes. Met als basis blondies, dat zijn lichtgekleurde brownies.

Antoinette

Recept van
Antoinette

Koekjes
(0) reviews

Ingrediënten

Tahin-sinaasappelkoekjes

  • 200 gram bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels tahin
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • Snuf zout
  • 1 ei

Kardemom-pistachekoekjes

  • 200 gram bloem
  • 100 gram pistachenoten
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 0,5 theelepel kardemom

Gemberkoekjes

  • 250 gram bloem
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram bruine suiker
  • 1 ei
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 0,5 theelepel kruidnagel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snuf zout
  • 70 gram gekonfijte gember

Blondies

  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 400 gram witte chocolade
  • 3 eieren
  • 90 gram suiker
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 100 gram pecannoten
  • Snuf zout

Royal icing

  • 2 eiwitten
  • 500 gram poedersuiker
  • 1 theelepel citroensap

Bereidingswijze

Winterdorp met gemberkoekjes, tahin-sinaasappelkoekjes en kardemom-pistachekoekjes van Antoinette.Vooral de blondie en het gemberkoekje smaken volgens Janny en Robèrt erg lekker. “Die vind ik lekker krachtig van smaak”, zoals Janny zegt. Je kunt natuurlijk ook losse koekjes maken, in plaats van het hele winterdorp!

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Zeef
  • Mengkom
  • Deegroller
  • Steelpan
  • Brownie blik
  • Bakplaat
  • Bakpapier

Voorbereiding voor het winterdorp

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.

Tahin-sinaasappelkoekjes

  • Klop de boter met de tahin en suiker luchtig in de staande mixer tot een licht beslag.
  • Voeg ei, sinaasappelrasp en vanille-extract toe en roer goed door.
  • Zeef bloem, bakpoeder en zout boven de mixer en meng tot een samenhangend deeg.
  • Maak kleine bolletjes van het deeg en leg op een bakplaat.
  • Bak de koekjes in 10 tot 12 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de koekjes afkoelen tot de opbouw van het winterdorp.

Kardemom-pistachekoekjes

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng bloem, bakpoeder, zout en kardemom in een kom.
  • Klop ondertussen de boter met de suiker luchtig in de staande mixer tot het licht kleurt.
  • Voeg het ei toe en roer goed door.
  • Zeef het bloemmengsel boven de mixer en meng tot een samenhangend deeg.
  • Snijd ondertussen de pistachenoten fijn en roer door het deeg heen.
  • Rol het deeg uit. Steek met behulp van een steker of sjabloon huisjes uit het deeg en leg op een bakplaat.
  • Bak de koekjes in 10 tot 12 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Laat de koekjes afkoelen tot de opbouw van het winterdorp.

Gemberkoekjes

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng bloem, bakpoeder, zout en specerijen in een kom.
  • Klop ondertussen de boter met de suiker luchtig in de staande mixer tot het licht kleurt.
  • Voeg het ei toe en roer goed door.
  • Hak de gekonfijte gember heel fijn.
  • Meng de gember door het deeg heen.
  • Rol het deeg uit. Steek met behulp van een steker of sjabloon de vormen uit het deeg en leg op een bakplaat.
  • Bak de koekjes in 10 tot 12 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Laat de koekjes afkoelen tot de opbouw van het winterdorp.

Blondies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng de bloem, suiker en vanille-extract in de mixer.
  • Voeg het ei toe en blijf mixen.
  • Doe 300 gram chocolade met de boter in een steelpan en laat op laag vuur smelten.
  • Roer de gesmolten chocolade door het deeg en mix goed door elkaar.
  • Schep de rest van de chocolade en pecannoten door het deeg.
  • Doe het deeg in het brownie bakblik.
  • Bak de blondie in 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen. Snijd in blokjes ter grootte van de huisjes.

Royal icing

  • Klop de eiwitten tot zachte pieken.
  • Voeg de poedersuiker beetje bij beetje toe aan de eiwitten.
  • Blijf kloppen tot de icing stevig en glanzend is.

Opbouw van het winterdorp

  • Zet de blondies neer als fundamenten voor de huisjes.
  • Maak met een mix van de 3 soorten koekjes verschillende huisjes door ze rondom de blondies te zetten.
  • Gebruik de royal icing als lijm en als decoratie voor het winterdorp.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.