Bakbenodigdheden
- Bakvorm van ø 12 centimeter
- Bakvorm van ø 15 centimeter
- Klein bol bakblik van ø 16 centimeter
- Broodblik van 25 centimeter
- Bakpapier
- Handmixer
- Rasp
- Sinaasappelpers
- Zeef
- Huishoudfolie
- Paletmes
- Taart hevel
- Taartmes
- Penseel
- Fondantroller
- Siliconen rolmat
- Liniaal
- Modelleer Stokjes
- Trempeerflesje
- Suikerthermometer
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte.
- Vet alle bakvormen goed in en bekleed (waar mogelijk) met bakpapier.
- Week de gelatine in koud water.
Trempeersiroop
- Breng het water met de suiker aan de kook.
- Haal van het vuur en laat afkoelen.
- Breng op smaak met de limoncello.
Cakes
- Maak het beslag in 2 delen in verband met de grote hoeveelheid.
- Zeef en meng de bloem, maizena en bakpoeder.
- Mix de eieren, suiker en zout schuimig.
- Voeg de olie in een dun straaltje toe en meng goed door.
- Spatel het bloemmengsel erdoor.
- Voeg ook de citroenrasp.
- Verdeel het beslag over alle 4 de bakblikken.
- Bak de cakes in zo’n 26 minuten gaar.
- Los ze uit de vorm en laat ze volledig afkoelen.
Botercrème
- Maak een papje van 20 milliliter melk, de custard en 10 gram fijne suiker.
- Breng de rest van de melk met de fijne suiker en het opengesneden en leeg geschraapte vanillestokje aan de kook.
- Giet een beetje kokende melk bij het papje, roer goed door en giet alles terug in de pan.
- Kook door tot het indikt en laat deze banketbakkersroom daarna op een plaatje, afgedekt met folie afkoelen.
- Klop de boter en de basterdsuiker met de citroensap luchtig.
- Voeg de afgekoelde banketbakkersroom toe en klop door tot een luchtig geheel.
Citroen cremeux
- Verwarm het citroensap met de suiker tot het bijna kookt.
- Klop de eieren los en voeg ze toe.
- Blijf goed roeren en verwarm het mengsel tot het indikt. Houd met een thermometer in de gaten, het mag niet warmer dan 85 graden worden, anders krijg je roerei.
- Snijd de boter in blokjes.
- Voeg de boter en de uitgeknepen gelatine toe.
- Roer goed door tot het een geheel is en alle boter is gesmolten.
- Giet op een plaatje en laat, afgedekt met folie, afkoelen.
Sinaasappel cremeux
- Verwarm het sinaasappelsap met de suiker tot het bijna kookt.
- Klop de eieren los en voeg ze toe.
- Blijf goed roeren en verwarm het mengsel tot het indikt. Houd met een thermometer in de gaten, het mag niet warmer dan 85 graden worden, anders krijg je roerei.
- Snijd de boter in blokjes.
- Voeg de boter en de uitgeknepen gelatine toe.
- Roer goed door tot het een geheel is en alle boter is gesmolten.
- Giet op een plaatje en laat, afgedekt met folie, afkoelen.
Opbouwen
- Snijd de cake uit het broodblik in 3 lagen en trempeer met de siroop.
- Leg de onderste laag op het serveerplateau en verdeel daarover een laag citroen cremeux.
- Leg er een cakeplak op en verdeel daarover sinaasappel cremeux.
- Sluit af met de laatste cakeplak.
- Snijd de hoeken schuin bij, zodat er schouders ontstaan. Gooi de afgesneden stukjes niet weg.
- Besmeer rondom met botercrème en zet koel.
- Rol de bruine fondant uit tot een dunne lap en bekleed de opgebouwde cake ermee.
- Snijd de ronde cakes ook 3x horizontaal doormidden, trempeer ze en bouw ze op zodat je er straks een hoofd uit kunt snijden.
- Gebruik de bolle cake als bovenkant van het hoofd.
- Vul de cakes om en om met citroen en sinaasappel cremeux.
- Snijd de opgebouwde stapel voorzichtig in de vorm van een hoofd.
- Gebruik een afgesneden stukje cake om de neus van te maken. Plak vast met botercrème.
- Snijd de mond uit.
- Rol de crème fondant uit tot een dunne plak en bekleed het hoofd daarmee.
- Zet het hoofd op de schouders.
- Maak van blauw en groen fondant de sjaal.
- Maak een helmpje van wit fondant.
- Maak een bril, pupil en de rest van de helm van zwart fondant.
- Maak de ogen met baby blauw en wit.
- Plak alle onderdelen met een beetje eetbaar lijm vast op de taart.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.