E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Wereldse Worteltartelettes

Ellen laat zien dat je wortel op allerlei verschillende manieren kunt gebruiken. Haar tartelettes zijn gevuld met een Italiaanse wortel panna cotta met geitenkaascrème, een Thaise wortelcurry en een Noord-Afrikaanse harissa room met wortelroosjes. Ziet er niet alleen feestelijk uit, ze zijn ook nog eens hartstikke lekker.

Ellen

Recept van
Ellen

Hartig
(4) reviews

Ingrediënten

Tartelletedeeg

  • 350 gram bloem
  • 150 gram amandelmeel
  • 200 gram roomboter (koud)
  • 2 eidooiers
  • 5 gram zout
  • 150 milliliter koud water

Vulling 1 - Wortel panna cotta met geitenkaascrème

  • 1.5 winterpeen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 0.25 blokje groentebouillon
  • zout en peper
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 4 gelatine blaadjes
  • 60 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 100 gram verse geitenkaas
  • 1 eetlepel creme fraîche

Vulling 2 - Thaise rode curry

  • 1 eetlepel Thaise rode curry pasta
  • 0.5 eetlepel zonnebloemolie
  • 75 milliliter kokosmelk
  • 2 gelatine blaadjes
  • 3 takjes verse koriander

Vulling 3 - Wortellinten in harissaroom

  • 4 stuks winterpeen
  • 100 gram creme fraîche
  • 0.25 blokje groentebouillon
  • 100 milliliter water
  • 3 eetlepels harissa pasta

Harissa

  • 3 stuks rode chilipeper
  • 2 tenen knoflook
  • snuf zout
  • scheutje citroensap
  • 1.5 eetlepel olijfolie
  • 15 gram tomatenpuree
  • 0.25 theelepel kristalsuiker
  • 0.25 theelepel anijszaad
  • 0.25 theelepel korianderpoeder
  • 0.25 theelepel komijnpoeder
  • snuf gerookte paprikapoeder

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • 5 geperforeerde tartelette ringen van ø 8 centimeter
  • 10 geperforeerde tartelette ringen van ø 7 centimeter
  • Silicone bakvorm halve bollen ø 6 centimeter
  • Bakplaat
  • Hakmolen
  • Deegroller
  • Zeef
  • Uitsteker van ø 11 centimeter
  • Vershoudfolie
  • Blindbakbonen
  • Bakpapier
  • Staafmixer
  • Spuitzakken
  • Kaasschaaf

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de tartelettevormpjes in.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Week de gelatine in koud water in aparte bakjes.
  • Zet de siliconen vorm op een stevig plankje die in de vriezer past.

Tartelletedeeg

  • Zeef de bloem en voeg het zout en de amandelmeel toe.
  • Snijd de koude boter in blokjes van 1 x 1 centimeter.
  • Voeg toe aan de droge ingrediënten.
  • Wrijf de boter en droge ingrediënten tot een kruimeldeeg.
  • Klop de eidooiers los en voeg in gedeeltes toe.
  • Kneed tot deeg.
  • Voeg in 2 – 3 delen het koude water toe en kneed snel tot een samenhangende bal. Schat zelf in hoeveel water je nodig hebt.
  • Druk het deeg plat, verpak in folie en bewaar 30 minuten in de koelkast.
  • Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol het hartige tartelette deeg uit.
  • Steek met een uitsteker van 11 centimeter rondjes uit het deeg.
  • Bekleed daarmee de tartelleteringen, druk een beetje aan en verwijder het overtollige deeg.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodems.
  • Zet de tartelettes op een bakplaat.
  • Leg stukjes bakpapier in de vormpjes en vul deze met bakbonen.
  • Zet de oven terug naar 180 graden.
  • Bak de deegbodems eerst ‘blind’ in de 15 minuten op 180 graden.
  • Verwijder na die 15 minuten bakbonen en bakpapier.
  • Bak de bodems nogmaals 15 minuten.
  • Laat daarna goed afkoelen op een rooster.

Vulling 1 – Wortel panna cotta met geitenkaascrème

  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  • Snijd de winterpeen klein.
  • Fruit de ui en de knoflook 2 minuten in de zonnebloemolie.
  • Voeg de stukjes wortel toe en bak even mee.
  • Voeg 100 milliliter groentebouillon toe en laten even koken tot de wortel zacht is.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Doe alles in de kom van de staafmixer en maal tot een fijne wortelpuree.
  • Zet ⅓e apart voor de thaise curry tartelette.
  • Doe de slagroom en de gedroogde tijm bij de overige ⅔e van de wortelpuree en mix nog een keer goed met de staafmixer.
  • Verwarm dit mengsel en voeg de gelatine blaadjes toe.
  • Giet de panna cotta in de silicone halve bollen en laat opstijven in de vriezer.
  • Mix de geitenkaas met de crème fraîche.

Vulling 2 – Thaise rode curry

  • Bak de rode currypasta in de zonnebloem eventjes aan.
  • Voeg de wortelpuree toe en bak even mee.
  • Voeg ook de kokosmelk toe.
  • Voeg de gelatine toe en laat oplossen.
  • Doe de curry in 5 afgekoelde tartelettes en laat opstijven in de vriezer.

Vulling 3 – Wortellinten in harissaroom

  • Schil de winterpenen en snijd met een kaasschaaf linten van de winterpenen.
  • Blancheer de wortellinten kort in 100 milliliter groentebouillon.
  • Leg 5 stapeltjes wortellinten klaar om op te rollen.
  • Meng 3 eetlepels harissa van onderstaand recept met de crème fraîche en doe in een kleine spuitzak.

Harissa

  • Snijd de rode pepers grof en doe ze de hakmolen.
  • Voeg knoflook, zout, citroensap, olijfolie, tomatenpuree, suiker en alle kruiden toe.
  • Draai het geheel tot een grove harissapasta.

Opbouw

  • Spuit de harissaroom in 5 van de tartelette bodems.
  • Rol de wortellinten op tot mooie roosjes en zet ze op de harissaroom.
  • Spuit de geitenkaascrème in 5 van de tartelette bodems.
  • Haal de panna cotta bollen uit de vriezer en leg er bovenop.
  • Haal de thaise curry tartelettes uit de vriezer.
  • Garneer met een paar blaadjes koriander.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.