Bakgereedschap
- Taartring van ø 18 en 20 centimeter
- Siliconenvorm voor minikoeken
- Koekuitsteker kerstboom ø 8 – 10 centimeter
- Koekuitsteker rond ø 3 centimeter
- Sjabloon vraagtekens
- IJzerdraad
- Kwast
- Steen om chocolade te tableren
- Keukenmachine met toebehoren
- Handmixer
- Hakmolen
- Siliconenmat
- Acetaatfolie A4 vellen
- Spuitzakken
- Gekarteld spuitmondje
- Rond spuitmondje
- Klein rond spuitmondje
- Rasp
- Suikerthermometer
- Rooster
- Zeefje
- Pollepel
- Taartkarton ø 20 centimeter
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Vet de bakvorm voor minikoekjes in.
- Bekleed een bakring van ø 20 centimeter met acetaatfolie.
- Leg uitsteekvormpjes en ijzerdraad klaar.
- Maak een groot en een klein vraagteken-sjabloon voor de koekjes.
- Leg spuitzakken met rond spuitmondje, klein rond spuitmondje en gekarteld spuitmondje klaar.
Biscuit 1
- Klop de eieren met de kristalsuiker romig en wit.
- Zeef de bloem, maizena en zout en spatel rustig door het beslag.
- Spatel het citroensap en -rasp door het beslag.
- Strijk uit over een bakplaat.
- Bak in 8 – 10 minuten gaar. Eventueel in meerdere keren.
- Laat op het bakpapier op een rooster afkoelen.
- Steek 8 cirkels van ø 18 centimeter uit.
Biscuit 2
- Klop de eidooiers met de suiker en het citroensap romig en wit.
- Zeef de bloem en het zout en spatel rustig door het beslag.
- Roer ook de citroenrasp door het beslag.
- Klop de eiwitten op en voeg de suiker beetje bij beetje toe.
- Klop op tot stijve pieken.
- Spatel het opgeklopte eiwit in delen door het beslag.
- Smeer het beslag uit over een bakplaat met bakpapier.
- Bak in 10 minuten gaar.
- Laat afkoelen op een rooster.
- Rol de plak op in een theedoek en laat 20 minuten opgerold liggen.
- Snijd in nette repen van 35 x 15 centimeter.
Bramenjam
- Verwarm de bramen met een beetje water.
- Prak ze fijn.
- Voeg de geleisuiker en citroenschil toe en laat 5 minuten zachtjes koken.
- Giet in een schaaltje en zet koud.
Vanille botercrème
- Verwarm 360 gram suiker met het water tot 121 graden.
- Klop de eiwitten tot stijve pieken, voeg de overige suiker toe.
- Giet de suikersiroop voorzichtig bij het eiwit.
- Klop op tot kamertemperatuur.
- Voeg de boter en vanille-extract in delen toe en klop de crème nog even goed door.
Bramen botercrème
- Verwarm 280 gram suiker met het water tot 121 graden.
- Klop de eiwitten tot stijve pieken, voeg de overige suiker toe.
- Giet de suikersiroop voorzichtig bij het eiwit.
- Klop op tot kamertemperatuur.
- Voeg de boter en bramenjam in delen toe en klop de crème nog even goed door.
Koekjes
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden.
- Draai de roomboter met de suiker romig.
- Klop het ei los en voeg toe.
- Voeg de sinaasappelrasp toe.
- Zeef de bloem, steranijspoeder, kaneel en zout en voeg toe aan het beslag.
- Stop met kneden als het gemengd is.
- Vorm een bal, druk een beetje plat en verpak in folie.
- Laat 30 minuten rusten in de koeling.
- Bestuif het werkblad met bloem.
- Rol het deeg uit.
- Steek 6 kerstbomen en 6 cirkels uit.
- Snijd 2 kleine en 1 groot vraagteken uit met het sjabloon.
- Steek ijzerdraad onderin de vraagtekens.
- Bak de koeken in 8 – 12 minuten gaar.
- Laat afkoelen op een rooster.
- Spuit de kerstbomen en vraagtekens groen.
Appelhavermoutkoek
- Smelt de roomboter.
- Voeg de basterdsuiker toe.
- Roer de havermout erdoor.
- Voeg ook de bloem en het bakpoeder toe.
- Verdeel ⅔ van het beslag over de ingevette bakvorm voor minikoekjes.
- Rasp de appel en meng met de kaneel.
- Verdeel de geraspte appel over het beslag en druk goed aan.
- Verkruimel het overige beslag over de appel en druk licht aan.
- Bak de koekjes in 10-15 minuten gaar.
Soesjes
- Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden.
- Breng de melk met het water, boter en zout aan de kook tot de boter is gesmolten.
- Haal de pan van het vuur, voeg de bloem toe en roer gelijk stevig door.
- Zet de pan terug op het vuur en laat 2 minuten garen terwijl je blijft roeren.
- Haal de pan van het vuur en roer 1 voor 1 de eieren door het beslag.
- Doe het beslag in een spuitzak met rond spuitmondje.
- Spuit soesjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bestrooi licht met poedersuiker.
- Bak de soezen in 20 – 22 minuten gaar.
- Laat afkoelen.
- Maak een sneetje aan de onderkant van de soesjes.
Chocolade glazuur
- Breng de suiker met het water en de cacaopoeder aan de kook.
- Hak de pure chocolade fijn.
- Giet de suikersiroop over de chocolade.
- Laat even staan en roer goed door.
- Verwarm tot 60 graden voor gebruik.
Vulling soesjes
- Klop de slagroom met de suiker op.
- Zet koel weg tot gebruik.
- Vul de soesjes met slagroom en doop ze in de chocolade glazuur.
Meringue schuimpjes
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 90 graden.
- Verwarm de suiker en poedersuiker met het eiwit au bain-marie tot 60 graden.
- Haal van de au bain-marie.
- Klop op tot kamertemperatuur en stijve pieken.
- Zet gele strepen aan de binnenkant van een spuitzak met kartelmondje.
- Vul met meringue.
- Spuit toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak in 30 minuten tot stevige schuimpjes.
Chocolade decoraties
- Breng de witte chocolade via tableren of enten op temperatuur (eindtemperatuur 28 graden).
- Doe in een spuitzak met klein rond spuitmondje.
- Decoreer de kerstboom-koekjes en vraagtekens met witte chocolade en gouden suikerparels.
- Spuit verschillende yogaposities met witte chocolade op 6 koekjes.
- Spuit op een vel acetaatfolie 8 chocolade-kerstbomen.
Opbouw
- Pak de met acetaatfolie beklede taartring.
- Leg een plak van biscuit 1 op de bodem.
- Spuit een dijkje botercrème op de buitenrand.
- Vul ook de ruimte tussen het biscuit en de taartring met botercrème.
- Vul het midden met bramenjam.
- Herhaal met een laag biscuit.
- Vul op met een laag botercrème.
- Leg hier weer een plak biscuit op.
- Herhaal bovenstaande stappen tot je alle plakken biscuits hebt gebruikt.
- Leg de repen van biscuit 2 in een lange rij achter elkaar.
- Spuit er een laagje bramen botercrème op.
- Rol de plakken op.
- Leg op een bakpapier en laat opstijven in de vriezer.
- Smeer de buitenkant strak af met vanille botercrème.
- Maak kersen en roosjes met de rode en groene rolfondant.
- Maak de bramen goud met het goudpoeder.
- Rooster de pistachenootjes en hak ze fijn.
- Zet de grote taart op een taartkarton.
- Verwijder de taartring en het acetaatfolie.
- Zet de kleine taart er bovenop (gebruik eventueel dowels).
- Zet de vraagteken-koeken bovenop de taart.
- Leg de gehakte pistachenootjes bovenop.
- Decoreer de taart verder met alle losse onderdelen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.