E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Volkorenbroodjes

Een echte Hollandse klassieker en een basis voor veel ontbijtjes: de volkorenbroodjes. Met dit recept maak je ze zelf, want wat is er nu lekkerder dan een zelfgemaakt ontbijt?

Evert

Recept van
Evert

Brood
(142) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 500 gram volkorenmeel
  • 30 gram verse gist
  • 10 gram zout
  • 40 gram margarine
  • 10 gram suiker
  • 300 gram melk
  • 20 gram kleinbroodpoeder
  • 1 ei
  • maanzaad
  • sesamzaad

Bereidingswijze

Voorbereiding voor de volkorenbroodjes

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 240 graden.

Deeg

  • Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist hier in op.
  • Zeef meel en kleinbroodpoeder boven een mengkom. Maak een kuiltjes in het midden en schenk hier het gistmengsel in. Verdeel het zout, suiker en margarine op de rand van de bloem.
  • Kneed het geheel tot een soepel deeg, doe dit met de hand of gebruik een speciale keukenmachine.
  • Laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  • Stort het deeg op een met bloem bestoven werkbank en verdeel in kleine deegballetjes van ongeveer 60 gram.
  • Bol de balletjes op en laat 30 minuten rijzen.
  • Maak vervolgens verschillende broodjes, zoals een vlechtbroodje, een knoopbroodje of een gewoon bolletje.
  • Kluts een ei en bestrijk de volkorenbroodjes met ei.
  • Besprenkel de volkorenbroodjes met maanzaad en/of sesamzaad.
  • Leg ze op de bakplaat en dek af met een schone theedoek.
  • Laat de broodjes opnieuw 60 minuten rijzen.
  • Bak de volkorenbroodjes ongeveer 8 minuten in de warme oven tot ze bruin en gaar zijn.

Meer weten over brood?

Volg het broodcollege van Robèrt

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.