E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Lovebirds

De naam Lovebirds past perfect bij deze kroonluchter vol koeken. In de kroonluchter hangen twee kleine vogels en een nestje met een eitje er in.

Susan

Recept van
Susan

Koekjes
(7) reviews

Ingrediënten

Koffie koeken

  • 112 gram Zeeuws bloem
  • 75 gram ongezouten roomboter, koud
  • 75 gram kristalsuiker
  • Merg van 1 vanillestokje
  • Snufje zout
  • 0,5 eidooier
  • 10 gram oploskoffie

Weespermoppen

  • 420 gram amandelmeel
  • 600 gram kristalsuiker
  • Rasp van 1 citroen
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • Snufje zout
  • 100 gram kristalsuiker

Stroop koeken

  • 300 gram bloem
  • 200 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 0,25 theelepel zout
  • 1,5 theelepel bakpoeder

Stroopvulling

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram schenkstroop
  • 0,5 theelepel kaneel
  • Rasp van 2 mandarijnen

Royal icing

  • 300 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • Roze kleurstof
  • Oranje kleurstof
  • Zwarte kleurstof

Bereidingswijze

Frisse Weespermoppen, brosse stroopkoeken met een zoete stroop en heerlijke koffiekoeken. Deze kroonluchter hangt boordevol lekkere koekjes!

Bakbenodigdheden Lovebirds - Susan

  • Staande mixer met toebehoren
  • Vershoudfolie
  • Deegroller
  • Vogelvorm
  • Kleine uitsteker hartvormig
  • Uitsteker vogel
  • Bakplaat
  • Bakpapier

Voorbereiding voor de koeken

  • Verwarm de oven voor op 112 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Koffie koeken

  • Zeef de bloem boven een kom.
  • Voeg de kristalsuiker en een snufje zout toe en meng dit goed door.
  • Snijd de boter in blokjes en voeg dit toe.
  • Voeg het eigeel, 10 gram oploskoffie en het merg van een vanillestokje toe.
  • Kneed het mengsel tot een soepel deeg.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 millimeter.
  • Laat het deeg 30 minuten afkoelen in de koelkast.
  • Steek met verschillende vormpjes vogels en hartjes uit het deeg en leg dit op een beklede bakplaat.
  • Steek pinnetjes in de koekjes.
  • Laat de koekjes 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 175 graden.
  • Bak de koffiekoeken gaar in 10 minuten.
  • Haal de koffiekoeken uit de oven en laat ze afkoelen.

Weespermoppen

  • Doe het amandelmeel, suiker, een snufje zout en de citroenrasp in een kom en meng dit goed door.
  • Voeg de eidooiers toe en meng dit tot een soepel amandelspijs.
  • Verdeel het deeg in 2 rollen met een diameter van 3 centimeter.
  • Verpak de deegrollen in vershoudfolie en laat ze 60 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Haal het deeg uit de koelkast.
  • Strooi kristalsuiker op het werkblad en rol het deeg hier doorheen.
  • Snijd de rollen in plakken van 1,5 centimeter dik en leg deze op een beklede bakplaat.
  • Maak van de plakken deeg hartjes en steek er pinnetjes in.
  • Bak de Weespermoppen gaar in 6 tot 8 minuten.
  • Haal de Weespermoppen uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

Stroop koeken

  • Kneed de bloem, boter, suiker, ei, zout en bakpoeder in een kom tot een soepel deeg.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een dikte van 3 millimeter.
  • Steek hartjes met een diameter van ongeveer 7 centimeter uit het deeg.
  • Steek hartjes met een diameter van ongeveer 5 centimeter uit het deeg.
  • Leg de koekjes op een bakplaat en steek pinnetjes in de helft van de koekjes.
  • Bak de koekjes gaar in 13 tot 18 minuten.
  • Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

Stroopvulling

  • Verwarm de boter in een steelpan.
  • Voeg de suiker, stroop, kaneel en de mandarijnrasp toe en breng het aan de kook tot de suiker is opgelost.
  • Haal de steelpan van het vuur en laat de stroopvulling een beetje afkoelen.
  • Bestrijk de helft van de koekjes met de stroopvulling en plak daar een ander koekje bovenop.
  • Laat de stroopkoeken rusten.

Royal icing

  • Zeef de poedersuiker boven een kom.
  • Voeg het eiwit toe en meng dit goed door.
  • Verdeel de icing in 4 gelijke delen.
  • Voeg oranje, zwarte, witte en roze kleurstof toe aan de icing.
  • Voeg 1 eetlepel citroensap toe aan de icing om het iets dunner te maken.
  • Doe de royal icing in een spuitzak met een klein, rond spuitmondje.

Opbouw van de koekjeskroonluchter

  • Decoreer de koekjes met de verschillende kleuren royal icing.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.