E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Niet getwijfeld over België

Wafels op een ontbijttafel? Wie kan daar nou nee tegen zeggen! Maar dat is nog niet alles, de ontbijttafel is gevuld met hartige en zoete broodjes, knapperige granola om door de yoghurt te roeren en natuurlijk zelfgemaakte abrikozenjam.

Susan

Recept van
Susan

Hartig
Brood
(24) reviews

Ingrediënten

Toerdeeg

  • Scheutje zonnebloemolie
  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 12 gram gedroogde gist
  • 50 gram kristalsuiker
  • 25 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 235 milliliter melk, koud
  • 250 gram koude toerboter

Gentse mastellen

  • Scheutje zonnebloemolie
  • 135 gram volle melk, lauwwarm
  • 10 gram gedroogde gist
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 0,5 ei
  • 275 gram bloem
  • 20 gram kristalsuiker
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 5 gram zout
  • 0,5 ei, losgeklopt
  • 25 gram lichtbruine basterdsuiker

Luikse wafels

  • 250 gram bloem
  • 0,5 theelepel zout
  • 7 gram gedroogde gist
  • 100 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 1 ei, kamertemperatuur
  • 0,5 eidooier, kamertemperatuur 
  • 38 gram witte basterdsuiker
  • 80 milliliter water, lauwwarm
  • 0,5 theelepel vanille-extract

Wafelvulling

  • 15 gram ongezouten roomboter, gesmolten
  • 150 gram parelsuiker

Room

  • 250 milliliter room, met een vetpercentage van minstens 35%
  • 25 gram poedersuiker
  • 0,25 theelepel merg van een vanillestokje
  • 2 gelatineblaadjes
  • 200 gram frambozen

Frangipane

  • 50 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 50 gram kristalsuiker
  • 50 gram amandelmeel
  • Snufje zout
  • 1 ei
  • 0,5 eetlepel bloem
  • Rasp van 1 citroen

Cerisette

  • Toerdeeg
  • Maraschino kersen
  • 1 ei
  • Poedersuiker
  • Sap van 1 citroen

Granola

  • 75 gram havervlokken
  • 50 gram pompoen- en zonnebloempitten
  • 50 gram walnoten, grof gehakt
  • 25 gram kokosvlokken
  • 0,25 theelepel kaneel
  • 0,25 theelepel vanillepoeder
  • Rasp van 0,5 citroen
  • 25 milliliter agavesiroop

Hacheehapjes

  • Toerdeeg
  • 250 gram half om half gehakt
  • 2 eieren
  • 40 gram paneermeel
  • 1 eetlepel chilivlokken 
  • 1 eetlepel mosterd
  • Snufje zout
  • Snufje peper
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 0,5 eetlepel stroop
  • 0,5 eetlepel appelciderazijn
  • 200 gram belegen kaas

Abrikozenjam

  • 1 gelatineblaadje
  • 250 gram abrikozen
  • 100 gram geleisuiker
  • 1 sinaasappel
  • Merg van 1 vanillestokje

Decoratie

  • 50 gram ongezouten roomboter
  • Zoutvlokken
  • 2 kiwi’s gold
  • 100 gram verse frambozen
  • 1 ananas
  • Volle yoghurt

Bereidingswijze

Susan - Niet getwijfeld over België - Vlaamse ontbijttafelNooit meer twijfelen over België met deze ontbijttafel vol met lekkers van onze zuiderburen!

Bakbenodigdheden

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Handmixer
  • Staande mixer met toebehoren
  • Staafmixer
  • Wafelijzer
  • Strijkijzer
  • Kommen
  • Steelpan
  • Garde
  • Spatel
  • Deegroller
  • Verhoudfolie
  • Rooster
  • Aluminiumfolie 
  • Bakspray
  • Rasp mes

Voorbereiding voor de ontbijttafel

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Week een gelatineblaadje in een bakje met water.

Toerdeeg

  • Kneed alle ingrediënten, behalve de toerboter, in een kom tot een soepel deeg. 
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 60 minuten rusten in de koelkast. 
  • Leg de toerboter tussen 2 vellen verhoudfolie en rol het uit tot een vierkant met een dikte van 1 centimeter. 
  • Verpak het stuk boter in verhoudfolie en leg het in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast, leg het op een werkblad, druk het een klein beetje plat en rol er 4 punten aan.
  • Haal de toerboter uit de koelkast, leg het in het midden van het deeg en sla de 4 punten over de toerboter heen.
  • Rol het deeg langwerpig uit, de lengte moet 3 keer zo lang zijn als de breedte. 
  • Vouw het deeg in drieën.
  • Draai het deeg een kwartslag, rol het nu in de andere richting uit en vouw het in drieën.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. 
  • Haal het deeg uit de koelkast, rol het deeg uit en vouw het in drieën.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Deel het toerdeeg door de helft voor de cerisette en de haceehapjes.

Gentse mastellen

  • Klop de melk en de gist in 1 minuut op middelhoge snelheid warm.
  • Doe hier het ei, de bloem, suiker, kaneel en het zout bij en kneed het tot een samenhangend deeg.
  • Voeg dan de helft van de boter toe en kneed dit in 5 minuten tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg in porties van 50 gram en bol ze op.
  • Laat het deeg 20 minuten rusten, als het deeg terugveert is het klaar.
  • Bestrijk de deegbolletjes met een losgeklopt ei en laat ze 15 minuten rusten.
  • Bak de mastellen gaar in 7 minuten.
  • Haal de mastellen uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. 
  • Verwarm de overgebleven boter met de basterdsuiker in een steelpan.
  • Snijd de mastellen open, besmeer de onderkant van het broodje met het botermengsel en leg de bovenkant van het broodje er bovenop. 
  • Leg de mastellen tussen 2 stukken aluminiumfolie en strijk dit plat met een strijkijzer of druk het plat met een pan.

Wafelvulling

  • Verwarm de boter in een steelpan en roer de gesmolten boter vervolgens door de parelsuiker.

Luikse wafels

  • Doe alle ingrediënten in een kom en kneed dit in 5 minuten tot een soepel deeg. 
  • Dek het deeg af met een theedoek en laat het 30 tot 60 minuten rijzen op een warme plek.
  • Voeg de wafelvulling toe aan het deeg en kneed dit goed door.
  • Verdeel het deeg in 10 gelijke porties.
  • Maak bolletjes van het deeg en leg ze op een beklede bakplaat.
  • Dek de bolletjes af en laat ze 15 minuten rijzen.
  • Verwarm het wafelijzer voor op 175 graden.
  • Vet het wafelijzer in met bakspray.
  • Bak de bolletjes deeg in 2 tot 4 minuten tot Luikse wafels.
  • Laat de wafels afkoelen op een rooster.
  • Serveer de wafels met slagroom en frambozen.

Room

  • Klop de slagroom, poedersuiker en vanillepoeder bij elkaar stijf.

Frangipane

  • Meng de boter, suiker, amandelmeel en het zout in een kom goed door.
  • Roer eerst het ei door het deeg en meng dan de bloem er doorheen.

Cerisette

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Snijd de kersen door de midden.
  • Snijd het toerdeeg in rechthoekige stroken.
  • Smeer de rechthoekige stroken in met een laagje frangipane.
  • Verdeel de kersen over de frangipane.
  • Rol het deeg op.
  • Bestrijk het deeg met een laagje ei.
  • Bak de cerisette gaar in 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Doe een beetje poedersuiker en het sap van 1 citroen in een kom en meng dit goed door.
  • Bestrijk de cerisette met citroenglazuur en de rasp van 1 citroen. 

Granola

  • Verwarm de oven voor op 120 graden. 
  • Meng de havervlokken, pitten, walnoten en kokosvlokken door elkaar.
  • Meng vervolgens de kaneel, vanillepoeder, citroenrasp en agavesiroop door elkaar.
  • Giet het agavemengsel bij de havervlokken en meng dit goed door.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bak de granola krokant in ongeveer 45 minuten.
  • Laat de granola langzaam afkoelen in de oven.

Hacheehapjes

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Rol het toerdeeg uit tot driehoeken.
  • Verdeel een laagje geraspte kaas over het toerdeeg.
  • Meng het gehakt met alle kruiden en smaakmakers goed door.
  • Verdeel 40 gram van het gehaktmengsel over het toerdeeg en vouw 1 puntje over het gehaktmengsel.
  • Bestrijk het bladerdeeg met een geklutst ei.
  • Bak het broodje gaar in 14 minuten.

Abrikozenjam

  • Rasp de sinaasappel en pers deze uit.
  • Snijd de pitten uit de abrikozen.
  • Verwarm de abrikozen, sinaasappelsap en -rasp, geleisuiker en het merg van 1 vanillestokje in een steelpan.
  • Voeg het gelatineblaadje toe en laat de jam 10 minuten zachtjes pruttelen.

Opbouw van de ontbijttafel

  • Snijd de kiwi’s en ananas in figuurtjes.
  • Doe een schepje abrikozenjam in een bakje, verdeel daar een laagje volle yoghurt overheen en top het af met verse granola. 
  • Decoreer de ontbijttafel met de boter, een paar zoutvlokken en verse frambozen.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.