Nooit meer twijfelen over België met deze ontbijttafel vol met lekkers van onze zuiderburen!
Bakbenodigdheden
- Bakplaat
- Bakpapier
- Handmixer
- Staande mixer met toebehoren
- Staafmixer
- Wafelijzer
- Strijkijzer
- Kommen
- Steelpan
- Garde
- Spatel
- Deegroller
- Verhoudfolie
- Rooster
- Aluminiumfolie
- Bakspray
- Rasp mes
Voorbereiding voor de ontbijttafel
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Week een gelatineblaadje in een bakje met water.
Toerdeeg
- Kneed alle ingrediënten, behalve de toerboter, in een kom tot een soepel deeg.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 60 minuten rusten in de koelkast.
- Leg de toerboter tussen 2 vellen verhoudfolie en rol het uit tot een vierkant met een dikte van 1 centimeter.
- Verpak het stuk boter in verhoudfolie en leg het in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast, leg het op een werkblad, druk het een klein beetje plat en rol er 4 punten aan.
- Haal de toerboter uit de koelkast, leg het in het midden van het deeg en sla de 4 punten over de toerboter heen.
- Rol het deeg langwerpig uit, de lengte moet 3 keer zo lang zijn als de breedte.
- Vouw het deeg in drieën.
- Draai het deeg een kwartslag, rol het nu in de andere richting uit en vouw het in drieën.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast, rol het deeg uit en vouw het in drieën.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
- Deel het toerdeeg door de helft voor de cerisette en de haceehapjes.
Gentse mastellen
- Klop de melk en de gist in 1 minuut op middelhoge snelheid warm.
- Doe hier het ei, de bloem, suiker, kaneel en het zout bij en kneed het tot een samenhangend deeg.
- Voeg dan de helft van de boter toe en kneed dit in 5 minuten tot een soepel deeg.
- Laat het deeg 30 minuten rusten.
- Verdeel het deeg in porties van 50 gram en bol ze op.
- Laat het deeg 20 minuten rusten, als het deeg terugveert is het klaar.
- Bestrijk de deegbolletjes met een losgeklopt ei en laat ze 15 minuten rusten.
- Bak de mastellen gaar in 7 minuten.
- Haal de mastellen uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
- Verwarm de overgebleven boter met de basterdsuiker in een steelpan.
- Snijd de mastellen open, besmeer de onderkant van het broodje met het botermengsel en leg de bovenkant van het broodje er bovenop.
- Leg de mastellen tussen 2 stukken aluminiumfolie en strijk dit plat met een strijkijzer of druk het plat met een pan.
Wafelvulling
- Verwarm de boter in een steelpan en roer de gesmolten boter vervolgens door de parelsuiker.
Luikse wafels
- Doe alle ingrediënten in een kom en kneed dit in 5 minuten tot een soepel deeg.
- Dek het deeg af met een theedoek en laat het 30 tot 60 minuten rijzen op een warme plek.
- Voeg de wafelvulling toe aan het deeg en kneed dit goed door.
- Verdeel het deeg in 10 gelijke porties.
- Maak bolletjes van het deeg en leg ze op een beklede bakplaat.
- Dek de bolletjes af en laat ze 15 minuten rijzen.
- Verwarm het wafelijzer voor op 175 graden.
- Vet het wafelijzer in met bakspray.
- Bak de bolletjes deeg in 2 tot 4 minuten tot Luikse wafels.
- Laat de wafels afkoelen op een rooster.
- Serveer de wafels met slagroom en frambozen.
Room
- Klop de slagroom, poedersuiker en vanillepoeder bij elkaar stijf.
Frangipane
- Meng de boter, suiker, amandelmeel en het zout in een kom goed door.
- Roer eerst het ei door het deeg en meng dan de bloem er doorheen.
Cerisette
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Snijd de kersen door de midden.
- Snijd het toerdeeg in rechthoekige stroken.
- Smeer de rechthoekige stroken in met een laagje frangipane.
- Verdeel de kersen over de frangipane.
- Rol het deeg op.
- Bestrijk het deeg met een laagje ei.
- Bak de cerisette gaar in 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Doe een beetje poedersuiker en het sap van 1 citroen in een kom en meng dit goed door.
- Bestrijk de cerisette met citroenglazuur en de rasp van 1 citroen.
Granola
- Verwarm de oven voor op 120 graden.
- Meng de havervlokken, pitten, walnoten en kokosvlokken door elkaar.
- Meng vervolgens de kaneel, vanillepoeder, citroenrasp en agavesiroop door elkaar.
- Giet het agavemengsel bij de havervlokken en meng dit goed door.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Bak de granola krokant in ongeveer 45 minuten.
- Laat de granola langzaam afkoelen in de oven.
Hacheehapjes
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Rol het toerdeeg uit tot driehoeken.
- Verdeel een laagje geraspte kaas over het toerdeeg.
- Meng het gehakt met alle kruiden en smaakmakers goed door.
- Verdeel 40 gram van het gehaktmengsel over het toerdeeg en vouw 1 puntje over het gehaktmengsel.
- Bestrijk het bladerdeeg met een geklutst ei.
- Bak het broodje gaar in 14 minuten.
Abrikozenjam
- Rasp de sinaasappel en pers deze uit.
- Snijd de pitten uit de abrikozen.
- Verwarm de abrikozen, sinaasappelsap en -rasp, geleisuiker en het merg van 1 vanillestokje in een steelpan.
- Voeg het gelatineblaadje toe en laat de jam 10 minuten zachtjes pruttelen.
Opbouw van de ontbijttafel
- Snijd de kiwi’s en ananas in figuurtjes.
- Doe een schepje abrikozenjam in een bakje, verdeel daar een laagje volle yoghurt overheen en top het af met verse granola.
- Decoreer de ontbijttafel met de boter, een paar zoutvlokken en verse frambozen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.