Voorbereidingen
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
Bakgereedschap
- bakvorm18 cm, met losse bodem
- bavaroisvorm met een inhoud van 1 liter
- handmixer
- chopper
- rasp
- grote ronde uitsteker
- suikerthermometer
- gasbrander
- vershoudfolie
Joconde biscuit
- Klop het ei met de suiker schuimig.
- Klop de eiwitten met de poedersuiker stijf.
- Voeg bloem en amandelmeel toe aan het eimengsel en meng het geheel kort door.
- Spatel nu de eiwitten door dit mengsel.
- Strijk het beslag uit over een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak het beslag zo’n 10 minuten op 190 graden.
- Dek het na het bakken af met een theedoek.
Bavarois
- Week de gelatine in koud water.
- Breng de melk met 60 gram slagroom en sinaasappelrasp aan de kook.
- Klop de eidooiers met de suiker schuimig.
- Giet een beetje van de hete melk bij dit mengsel, roer het door en giet dan alles terug in de pan. Verhit het tot ongeveer 80 graden.
- Los de gelatine hierin op en koel de massa terug naar 25 graden.
- Klop 150 gram slagroom stevig en voeg het roommengsel voorzichtig toe. Schep een beetje sap van de grapefruit (naar smaak) hier doorheen.
Taart opbouwen
- Bekleed de schaal eerst met vershoudfolie; leg vervolgens het biscuit erin.
- Giet een beetje bavarois in de vorm. Leg hierop een laagje biscuit en dan een laagje gesneden aardbeien. Dek het geheel af met bavarois.
- Herhaal dit tot de schaal vol is en zet de taart in vriezer tot goed opgesteven.
Harde wener bodem
- Maak het harde wenerdeeg. Meng de bloem met de suiker in een keukenmachine.
- Voeg boter in blokjes, ei en als nodig een eetlepel water toe en kneed tot een soepel deeg.
- Verpak het deeg in plastic folie, leg zo’n 30 minuten in de koelkast.
Frangipane
- Hak de pistachenootjes fijn.
- Maak spijs van suiker, fijngehakte pistache en citroenrasp.
- Klop hier de boter en het ei doorheen.
- Stel nu de bodem samen: bekleed de vorm met het harde wener deeg en vul dat met de frangipane.
- Bak het geheel in ongeveer 25 minuten op 190 graden gaar.
Gekonfijte sinaasappel
- Breng een klein pannetje water aan de kook.
- Snijd (eventueel met een dunschiller) dunne sliertjes van de schil van de sinaasappel.
- Kook deze 2 minuten en koel ze dan terug in koud water. Breng weer aan de kook. Herhaal dit nog tweemaal.
- Breng 100 milliliter water met de suiker aan de kook en kook hierin de schilletjes nog enkele minuten.
- Laat ze drogen op een rooster. Bestrooi ze vervolgens met fijne kristalsuiker.
Italiaans schuim en garnering
- Verhit suiker met water op 125 graden tot siroop.
- Klop de eiwitten stijf en giet hier de siroop in een dun straaltje bij. Klop het mengsel tot het afgekoeld is.
- Haal de schaal met bavarois uit de vriezer en keer die om op de afgekoelde bodem.
- Dek het geheel af met meringue. Bestrooi de top met wat pistache en zet hier de aardbeien op.
- Brand de rand af met de brander. Leg hier ten slotte nog wat stukjes gekonfijte sinaasappel omheen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.