E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Villarica

Lieflijk om te zien, maar toch gevaarlijk lekker. Mooi zacht schuim, een pistachefrangipane en sinaasappelbavarois. Een subtiele knaller.

Marjolein

Recept van
Marjolein

Taart
(16) reviews

Ingrediënten

Joconde biscuit

  • 65 gram poedersuiker
  • 65 gram amandelmeel
  • 10 gram bloem
  • 100 gram ei
  • 65 gram eiwit
  • 10 gram poedersuiker
  • snufje zout

Bavarois

  • 2 blaadjes gelatine
  • 40 gram eidooier
  • 45 gram suiker
  • 90 gram melk
  • 210 gram slagroom
  • 30 milliliter sinaasappelsap
  • rasp van halve biologische sinaasappel
  • 50 gram rode grapefruit

Taart opbouwen

  • 200 gram aardbeien (vers)

Harde wener bodem

  • 150 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 25 gram ei

Frangipane

  • 100 gram pistachenoten
  • 100 gram suiker
  • rasp van halve citroen
  • 20 gram boter
  • 20 gram ei

Gekonfijte sinaasappel

  • 1 biologische sinaasappel met mooie schil
  • 100 gram suiker
  • 300 milliliter water
  • 3 eetlepels fijne kristalsuiker

Italiaans schuim en garnering

  • 2 eetlepels fijngehakte pistache
  • 200 gram aardbeien (vers)

Bereidingswijze

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.

Bakgereedschap

  • bakvorm18 cm, met losse bodem
  • bavaroisvorm met een inhoud van 1 liter
  • handmixer
  • chopper
  • rasp
  • grote ronde uitsteker
  • suikerthermometer
  • gasbrander
  • vershoudfolie

Joconde biscuit

  • Klop het ei met de suiker schuimig.
  • Klop de eiwitten met de poedersuiker stijf.
  • Voeg bloem en amandelmeel toe aan het eimengsel en meng het geheel kort door.
  • Spatel nu de eiwitten door dit mengsel.
  • Strijk het beslag uit over een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Bak het beslag zo’n 10 minuten op 190 graden.
  • Dek het na het bakken af met een theedoek.

Bavarois

  • Week de gelatine in koud water.
  • Breng de melk met 60 gram slagroom en sinaasappelrasp aan de kook.
  • Klop de eidooiers met de suiker schuimig.
  • Giet een beetje van de hete melk bij dit mengsel, roer het door en giet dan alles terug in de pan. Verhit het tot ongeveer 80 graden.
  • Los de gelatine hierin op en koel de massa terug naar 25 graden.
  • Klop 150 gram slagroom stevig en voeg het roommengsel voorzichtig toe. Schep een beetje sap van de grapefruit (naar smaak) hier doorheen.

Taart opbouwen

  • Bekleed de schaal eerst met vershoudfolie; leg vervolgens het biscuit erin.
  • Giet een beetje bavarois in de vorm. Leg hierop een laagje biscuit en dan een laagje gesneden aardbeien. Dek het geheel af met bavarois.
  • Herhaal dit tot de schaal vol is en zet de taart in vriezer tot goed opgesteven.

Harde wener bodem

  • Maak het harde wenerdeeg. Meng de bloem met de suiker in een keukenmachine.
  • Voeg boter in blokjes, ei en als nodig een eetlepel water toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Verpak het deeg in plastic folie, leg zo’n 30 minuten in de koelkast.

Frangipane

  • Hak de pistachenootjes fijn.
  • Maak spijs van suiker, fijngehakte pistache en citroenrasp.
  • Klop hier de boter en het ei doorheen.
  • Stel nu de bodem samen: bekleed de vorm met het harde wener deeg en vul dat met de frangipane.
  • Bak het geheel in ongeveer 25 minuten op 190 graden gaar.

Gekonfijte sinaasappel

  • Breng een klein pannetje water aan de kook.
  • Snijd (eventueel met een dunschiller) dunne sliertjes van de schil van de sinaasappel.
  • Kook deze 2 minuten en koel ze dan terug in koud water. Breng weer aan de kook. Herhaal dit nog tweemaal.
  • Breng 100 milliliter water met de suiker aan de kook en kook hierin de schilletjes nog enkele minuten.
  • Laat ze drogen op een rooster. Bestrooi ze vervolgens met fijne kristalsuiker.

Italiaans schuim en garnering

  • Verhit suiker met water op 125 graden tot siroop.
  • Klop de eiwitten stijf en giet hier de siroop in een dun straaltje bij. Klop het mengsel tot het afgekoeld is.
  • Haal de schaal met bavarois uit de vriezer en keer die om op de afgekoelde bodem.
  • Dek het geheel af met meringue. Bestrooi de top met wat pistache en zet hier de aardbeien op.
  • Brand de rand af met de brander. Leg hier ten slotte nog wat stukjes gekonfijte sinaasappel omheen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.