E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Vierkant Geluk(t)

Een citroen meringue taart met een vleugje basilicum voor de speciale touch. Door het vrolijke streeppatroon kun je alle verschillende vullingen goed proeven en ziet de taart er bovendien spectaculair uit. En dat alles wordt opgebouwd op een mooie sloffenbodem.

Jeanette

Recept van
Jeanette

Taart
(21) reviews

Ingrediënten

Amandelspijs

  • 100 gram blanke amandelen
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 0.25 rasp van citroen
  • 1 ei

Sloffenbodem

  • 250 gram bloem (plus extra om te bestuiven)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 80 gram lichte basterdsuiker
  • 180 gram roomboter (plus extra voor het invetten)
  • 1 eidooier
  • rasp van een halve citroen
  • 0.25 theelepel zout

citroen-limoencrème

  • 2.5 citroen (sap)
  • 1 limoensap
  • 2 citroenen (rasp)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 75 gram roomboter
  • 1 gelatine blaadje
  • 3 eetlepels verse basilicum

Italiaanse meringue

  • 100 gram eiwit
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 40 milliliter water
  • 2 eetlepels kristalsuiker

Opbouw

  • basilicumblaadjes
  • bladgoud
  • citroenrasp
  • limoen (rasp)

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • bakplaat
  • vierkante bakvorm van ø 20 centimeter
  • rooster
  • Keukenmachine met toebehoren
  • deegroller
  • Gasbrander
  • hakmolen
  • staafmixer
  • Thermometer
  • spuitzakken
  • Rond spuitmondje ø 1 centimeter
  • paletmes

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Week de gelatine in koud water.

Amandelspijs

  • Maal de amandelen, suiker en de citroenrasp fijn met de hakmolen.
  • Klop het ei los en meng zoveel door de amandel, zodat de spijs spuitbaar is.
  • Doe 100 gram in een spuitzak.

Sloffenbodem

  • Kneed de bloem, bakpoeder, suiker, basterdsuiker, roomboter, eidooier, citroenrasp en zout tot een samenhangend deeg.
  • Druk een beetje plat.
  • Verpak in folie en laat rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot 7 à 8 millimeter dikte.
  • Steek met een vierkante uitsteekvorm van ø 20 centimeter een vierkant uit het deeg en plaats dit op de bakplaat.
  • Vet de steekvormin en plaats deze weer om het deeg.
  • Verdeel het spijs over het deeg en blijf 1,5 centimeter van de rand verwijderd.
  • Bak in 20-25 minuten af.
  • Laat afkoelen op een rooster.

citroen-limoencrème

  • Rasp de citroenen en pers het sap uit de citroenen en limoenen tot je 125 milliliter hebt.
  • Breng het sap met de suiker aan de kook.
  • Klop de eieren los.
  • Schenk het warme citroensap bij de eieren en roer goed door.
  • Giet het mengsel terug in de pan en breng onder rustig roeren aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur zodra het kookt en roer de uitgeknepen gelatine er doorheen.
  • Laat verder afkoelen tot 50 graden.
  • Mix het egaal met de staafmixer en voeg ondertussen blokjes koude boter toe.
  • Doe iets minder dan de helft in een spuitzak en laat afkoelen.
  • Hak de basilicum fijn en roer dit door de overgebleven crème.
  • Mix kort door met de staafmixer.
  • Doe ook deze crème in een spuitzak en laat afkoelen.

Italiaanse meringue

  • Splits de eieren.
  • Doe 100 gram eiwit in een kom.
  • Breng de suiker met het water aan de kook.
  • Klop de eiwitten op de hoogste stand op, zodra de suiker 110 graden is.
  • Zet de mixer lager, als de suikersiroop 120 graden is. Giet de siroop langzaam bij de eiwitten.
  • Zet de mixer weer hoger als alle siroop is toegevoegd. Klop de meringue tot kamertemperatuur.
  • Doe de meringue in een spuitzak met rond spuitmondje.

Opbouw

  • Spuit de citroen-limoencrème met basilicum over de sloffenbodem.
  • Strijk netjes uit met een paletmes.
  • Spuit van de crème zonder basilicum diagonale lijnen over de basilicumcrème.
  • Plaats taart in de koelkast om op te stijven.
  • Spuit 2 randen mooie doppen meringue aan buitenrand van de taart.
  • Strooi een beetje kristalsuiker over de meringue.
  • Bruin het eiwit met een crème brulee brander.
  • Garneer de meringue met heel fijngesneden basilicumsliertjes en wat citroen- en limoenrasp.
  • Decoreer de taart met een beetje bladgoud.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.