Bakgereedschap
- bakplaat
- vierkante bakvorm van ø 20 centimeter
- rooster
- Keukenmachine met toebehoren
- deegroller
- Gasbrander
- hakmolen
- staafmixer
- Thermometer
- spuitzakken
- Rond spuitmondje ø 1 centimeter
- paletmes
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Week de gelatine in koud water.
Amandelspijs
- Maal de amandelen, suiker en de citroenrasp fijn met de hakmolen.
- Klop het ei los en meng zoveel door de amandel, zodat de spijs spuitbaar is.
- Doe 100 gram in een spuitzak.
Sloffenbodem
- Kneed de bloem, bakpoeder, suiker, basterdsuiker, roomboter, eidooier, citroenrasp en zout tot een samenhangend deeg.
- Druk een beetje plat.
- Verpak in folie en laat rusten in de koelkast.
- Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot 7 à 8 millimeter dikte.
- Steek met een vierkante uitsteekvorm van ø 20 centimeter een vierkant uit het deeg en plaats dit op de bakplaat.
- Vet de steekvormin en plaats deze weer om het deeg.
- Verdeel het spijs over het deeg en blijf 1,5 centimeter van de rand verwijderd.
- Bak in 20-25 minuten af.
- Laat afkoelen op een rooster.
citroen-limoencrème
- Rasp de citroenen en pers het sap uit de citroenen en limoenen tot je 125 milliliter hebt.
- Breng het sap met de suiker aan de kook.
- Klop de eieren los.
- Schenk het warme citroensap bij de eieren en roer goed door.
- Giet het mengsel terug in de pan en breng onder rustig roeren aan de kook.
- Haal de pan van het vuur zodra het kookt en roer de uitgeknepen gelatine er doorheen.
- Laat verder afkoelen tot 50 graden.
- Mix het egaal met de staafmixer en voeg ondertussen blokjes koude boter toe.
- Doe iets minder dan de helft in een spuitzak en laat afkoelen.
- Hak de basilicum fijn en roer dit door de overgebleven crème.
- Mix kort door met de staafmixer.
- Doe ook deze crème in een spuitzak en laat afkoelen.
Italiaanse meringue
- Splits de eieren.
- Doe 100 gram eiwit in een kom.
- Breng de suiker met het water aan de kook.
- Klop de eiwitten op de hoogste stand op, zodra de suiker 110 graden is.
- Zet de mixer lager, als de suikersiroop 120 graden is. Giet de siroop langzaam bij de eiwitten.
- Zet de mixer weer hoger als alle siroop is toegevoegd. Klop de meringue tot kamertemperatuur.
- Doe de meringue in een spuitzak met rond spuitmondje.
Opbouw
- Spuit de citroen-limoencrème met basilicum over de sloffenbodem.
- Strijk netjes uit met een paletmes.
- Spuit van de crème zonder basilicum diagonale lijnen over de basilicumcrème.
- Plaats taart in de koelkast om op te stijven.
- Spuit 2 randen mooie doppen meringue aan buitenrand van de taart.
- Strooi een beetje kristalsuiker over de meringue.
- Bruin het eiwit met een crème brulee brander.
- Garneer de meringue met heel fijngesneden basilicumsliertjes en wat citroen- en limoenrasp.
- Decoreer de taart met een beetje bladgoud.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.