Deze taart zit vol met wortel en is ook nog eens volledig veganistisch te maken! Verwerkt in de botercrème en in de worteljam. De combinatie van wortel en sinaasappel en citroen is volgens Robèrt ‘heel aangenaam’. Volgens Janny is de taart ‘mooi in harmonie’. De crème is volgens haar boterzacht.
Bakbenodigdheden
- Blender
- Spuitzak
- Spuitmond
- Paletmes
- Bakpapier
- Ronde taartvorm (18 centimeter)
- Ronde taartvorm (14 centimeter)
- Ronde taartvorm (10 centimeter)
- Rasp
- Staande mixer met toebehoren
- Garde
- Pan
- Zeef
- Spatel
Voorbereiding voor de worteltaart
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed de taartvormen met bakpapier.
Cake
- Doe de azijn met de sojamelk in een kom en zet opzij.
- Doe in een andere kom de bloem, maïzena, suiker, bakpoeder, baksoda, zout en sumak bij elkaar en meng op een lage stand.
- Voeg de olie toe aan de sojamelk.
- Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng op een lage stand door.
- Giet het beslag in de taartvormen. In totaal zijn er 3 cakes van 18 centimeter, 2 cakes van 14 centimeter en 1 cake van 10 centimeter nodig.
- Bak de cakes in 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Worteljam
- Doe het water, de kardemom, het citroen- en sinaasappelsap en de schillen in een pan en laat voor 10 minuten op middelhoog vuur sudderen.
- Haal vervolgens de citroen, sinaasappel en kardemom uit het water.
- Zet de pan met het water terug op het vuur en voeg het zout, suiker en geraspte wortel toe. Laat 10 minuten staan, zodat het indikt.
- Haal de pan van het vuur en giet de jam in een schaal.
- Laat afkoelen in de koelkast.
Wortel botercrème
- Doe de melk en wortel in een blender en mix tot een gladde massa. Giet door een zeef om alle stukjes te verwijderen.
- Voeg de wortelmelk, bloem, suiker en zout toe aan een pan en zet op middelhoog vuur. Klop om alle klonten te verwijderen.
- Blijf het mengsel verwarmen tot het dikker begint te worden en op custard lijkt.
- Doe het mengsel in een kom en bedek met plasticfolie.
- Plaats in de koelkast of vriezer om af te koelen.
- Klop ondertussen de boter licht en luchtig binnen enkele minuten.
- Schep dan lepel voor lepel het afgekoelde wortelmengsel bij de boter.
- Blijf mixen tot de botercrème goed gemengd is.
Opbouw van de worteltaart
- Neem de eerste laag cake en besmeer met botercrème.
- Spuit een ring botercrème rond de buitenkant.
- Vul de binnenkant van de botercrème met worteljam en dek af met de volgende laag cake.
- Herhaal de bovenstaande stappen met 3 middelgrote lagen, een kleine laag en 2 middelgrote lagen zodat de basisvorm van de jurk ontstaat.
- Spuit een dun laagje botercrème rond de buitenkant en strijk hem glad.
- Zet de worteltaart in de koelkast om op te stijven.
- Maak de helft van de overige botercrème gekleurd om de taart te versieren door bietenpoeder, kurkuma en matcha toe te voegen.
- Bestrijk de taart met een gladde laag witte botercrème. Plaats de taart terug in de koelkast om op te stijven.
- Maak met de gekleurde botercrème en een paletmes bloemen op de jurk.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.