E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Worteltaart in vorm

Dit is een worteltaart, maar dan net even anders. Normaal gesproken vind je de wortels ín het beslag van de taart. Maar in deze taart zit de wortel verwerkt in de botercrème en in de jam. In combinatie met citrusvruchten is het een hele aangename smaak!

Shelby

Recept van
Shelby

Taart
Vegan
Veganistisch
(0) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 750 gram bloem
  • 10 gram maïzena
  • 425 gram kristalsuiker
  • 630 milliliter sojamelk
  • 7,5 milliliter witte azijn
  • 14,5 gram bakpoeder
  • 9 gram baksoda
  • 5 gram zout
  • 210 milliliter zonnebloemolie
  • 3 eetlepels sumak

Wortel botercrème

  • 45 gram bloem
  • 300 gram kristalsuiker
  • Snuf zout
  • 600 milliliter sojamelk
  • 345 gram (plantaardige) boter
  • 150 gram wortel
  • 1 eetlepel matcha poeder
  • 1 eetlepel bietenpoeder
  • 1 theelepel kurkuma

Worteljam

  • 500 milliliter water
  • 2 eetlepels kardemom
  • Rasp en sap van 2 citroenen
  • Rasp en sap van 2 sinaasappels
  • 220 gram wortel
  • 200 gram kristalsuiker
  • Snuf zout
  • 1 theelepel kaneel

Bereidingswijze

De worteltaart van Shelby aangesneden.

Deze taart zit vol met wortel en is ook nog eens volledig veganistisch te maken! Verwerkt in de botercrème en in de worteljam. De combinatie van wortel en sinaasappel en citroen is volgens Robèrt ‘heel aangenaam’. Volgens Janny is de taart ‘mooi in harmonie’. De crème is volgens haar boterzacht.

Bakbenodigdheden

  • Blender
  • Spuitzak
  • Spuitmond
  • Paletmes
  • Bakpapier
  • Ronde taartvorm (18 centimeter)
  • Ronde taartvorm (14 centimeter)
  • Ronde taartvorm (10 centimeter)
  • Rasp
  • Staande mixer met toebehoren
  • Garde
  • Pan
  • Zeef
  • Spatel

Voorbereiding voor de worteltaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed de taartvormen met bakpapier.

Cake

  • Doe de azijn met de sojamelk in een kom en zet opzij.
  • Doe in een andere kom de bloem, maïzena, suiker, bakpoeder, baksoda, zout en sumak bij elkaar en meng op een lage stand.
  • Voeg de olie toe aan de sojamelk.
  • Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng op een lage stand door.
  • Giet het beslag in de taartvormen. In totaal zijn er 3 cakes van 18 centimeter, 2 cakes van 14 centimeter en 1 cake van 10 centimeter nodig.
  • Bak de cakes in 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Worteljam

  • Doe het water, de kardemom, het citroen- en sinaasappelsap en de schillen in een pan en laat voor 10 minuten op middelhoog vuur sudderen.
  • Haal vervolgens de citroen, sinaasappel en kardemom uit het water.
  • Zet de pan met het water terug op het vuur en voeg het zout, suiker en geraspte wortel toe. Laat 10 minuten staan, zodat het indikt.
  • Haal de pan van het vuur en giet de jam in een schaal.
  • Laat afkoelen in de koelkast.

Wortel botercrème

  • Doe de melk en wortel in een blender en mix tot een gladde massa. Giet door een zeef om alle stukjes te verwijderen.
  • Voeg de wortelmelk, bloem, suiker en zout toe aan een pan en zet op middelhoog vuur. Klop om alle klonten te verwijderen.
  • Blijf het mengsel verwarmen tot het dikker begint te worden en op custard lijkt.
  • Doe het mengsel in een kom en bedek met plasticfolie.
  • Plaats in de koelkast of vriezer om af te koelen.
  • Klop ondertussen de boter licht en luchtig binnen enkele minuten.
  • Schep dan lepel voor lepel het afgekoelde wortelmengsel bij de boter.
  • Blijf mixen tot de botercrème goed gemengd is.

Opbouw van de worteltaart

  • Neem de eerste laag cake en besmeer met botercrème.
  • Spuit een ring botercrème rond de buitenkant.
  • Vul de binnenkant van de botercrème met worteljam en dek af met de volgende laag cake.
  • Herhaal de bovenstaande stappen met 3 middelgrote lagen, een kleine laag en 2 middelgrote lagen zodat de basisvorm van de jurk ontstaat.
  • Spuit een dun laagje botercrème rond de buitenkant en strijk hem glad.
  • Zet de worteltaart in de koelkast om op te stijven.
  • Maak de helft van de overige botercrème gekleurd om de taart te versieren door bietenpoeder, kurkuma en matcha toe te voegen.
  • Bestrijk de taart met een gladde laag witte botercrème. Plaats de taart terug in de koelkast om op te stijven.
  • Maak met de gekleurde botercrème en een paletmes bloemen op de jurk.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.