E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Vanille batons

Vanille batons, een chic koekje. Er zitten wat (deeg-)haken en ogen aan, maar Robèrt en Janny loodsen je door de technische kanten van het recept heen.

Koekjes
(49) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 1 vanillestokje
  • 260 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 135 gram poedersuiker
  • snufje zout
  • 375 gram patentbloem (gezeefd)

Glazuur

  • 0.5 vanillestokje
  • 225 gram poedersuiker
  • 10 gram maïzena
  • 20 gram eiwit

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 160˚C.

Deeg

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit met een scherp mesje.
  • Doe de boter in een mengkom samen met vanillemerg, poedersuiker en een snufje zout. Mix kort door tot de suiker is opgenomen.
  • Voeg bloem toe en mix tot een glad deeg.
  • Hel het deeg over op een werkbank en kneed even door.
  • Rol het deeg uit tot een deegplak van 14 x 39 cm. Snijd er vervolgens twee plakken van 7 cm van. Gebruik een liniaal om het deeg op te meten.
  • Leg de plakken op een snijdplank in de vriezer en koel af tot harde plakken.

Glazuur

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit met een scherp mesje.
  • Doe de droge ingrediënten bij elkaar in een kom.
  • Voeg op gevoel het eiwit aan het beslag toe tot een goed strijkbaar glazuur. Het moet niet te glad, maar ook niet te stijf zijn
  • Haal de deegplakken uit de vriezer.
  • Strijk het glazuur uit over de deegplak.
  • Steek met de batonsteker koekjes van 2 cm breed. Bedek de steker telkens met een beetje bloem om deze droog te houden. Anders kan het deeg scheuren tijdens het steken.
  • Vet een bakplaat in.
  • Leg de batons op de bakplaat. Laat een tussenruimte van 2 cm over tussen de koekjes.
  • Afbakken: de batons mogen eigenlijk geen bovenwarmte hebben. Als uw oven geen aparte onderwarmte-functie heeft, schuif dan een extra bakplaat over de batons om de bovenwarmte tegen te houden.
  • Bak de koekjes 15 tot 20 minuten in de oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.