E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Open huis

Dit droomhuis heeft een geheime verrassing: het kan uit elkaar geschoven worden! Gemaakt van smaakvolle gemberkoeken en versierd met prachtige details van royal icing en glinsterend isomalt.

Susan

Recept van
Susan

Koekjes
(12) reviews

Ingrediënten

Bodem van het droomhuis

  • 165 gram bloem
  • 70 gram schenkstroop
  • 35 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 62 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 1,5 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout

Chai kruidenmix

  • 4 theelepels kaneel
  • 3 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 3 theelepels kardemompoeder
  • 1 theelepel zwarte peper, gemalen
  • 1 theelepel nootmuskaat, gemalen
  • 1 theelepel venkelzaad, gemalen
  • 1 theelepel anijs

Chaikoek

  • 240 gram ongezouten roomboter
  • 240 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gram keukenstroop
  • 1,5 eetlepel chai kruidenmix
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • 600 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder

Soezen

  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram water
  • 50 gram melk
  • 50 gram bloem
  • 3 eieren
  • Snufje zout
  • Snufje kristalsuiker
  • 2 gelatineblaadjes

Chocoladevulling

  • 200 milliliter melk
  • 50 milliliter slagroom
  • 22 gram maïzena
  • 50 gram kristalsuiker
  • Vanille-extract
  • 1 eidooier
  • 25 gram cacaopoeder
  • 125 gram hazelnoten

Italiaanse meringue

  • 230 gram kristalsuiker
  • 60 gram water
  • 3 eiwitten
  • Snufje zout

Royal icing

  • 400 gram poedersuiker
  • 2 eieren
  • 1 citroen
  • Zwarte, natuurlijke kleurstof

Decoratie

  • Snoepjes
  • Eetbare kruiden, bijvoorbeeld kardemom blaadjes
  • Roze fondant
  • 250 gram isomalt

Bereidingswijze

In dit droomhuis kun je niet alleen heerlijk slapen in een tweepersoons bed, maar ook genieten van een bad onder de sterrenhemel.

Bakbenodigdheden Open huis - Susan

  • Handmixer
  • 6 spuitzakken
  • Staande mixer met toebehoren
  • Steelpan
  • Pannenlikker
  • Onderzetter
  • Kommen
  • Deegroller
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Koekhuissjabloon
  • Vershoudfolie
  • Spatel
  • Garde
  • Azijn

Voorbereiding voor het droomhuis

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Week de gelatine in een bakje met koud water.

Bodem van het droomhuis

  • Klop de boter, basterdsuiker, stroop, gemberpoeder, kaneel en een snufje zout in een kom luchtig.
  • Voeg de bloem en bakpoeder toe en kneed dit tot een samenhangend deeg.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 0,5 centimeter.
  • Snijd 1 rechthoek uit voor de ondergrond.
  • Bak de gemberkoek gaar in 20 minuten en laat het afkoelen tot de opbouw van het droomhuis.

Chai kruidenmix

  • Doe alle kruiden in een kom en meng dit goed door.

Chaikoeken

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de boter, basterdsuiker, stroop, chai kruidenmix, ei en een snufje zout in een kom tot een glad geheel.
  • Voeg de bloem en bakpoeder toe en kneed dit kort tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 60 minuten rusten in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast, kneed het kort door en rol het uit tot een dikte van 4 millimeter.
  • Leg de koekhuissjablonen op het deeg en snijd deze uit. Maak een bed, vliering en trap.
  • Bak de chaikoeken gaar in 15 tot 20 minuten.
  • Haal de chaikoeken uit de oven en snijd ze direct bij.

Soezen

  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
  • Verwarm de boter, melk, water, een snufje kristalsuiker en een snufje zout in een steelpan tot de boter gesmolten is.
  • Haal de steelpan van het vuur en voeg de bloem toe.
  • Zet de steelpan terug op het vuur en verwarm dit tot het deeg gaat sissen.
  • Haal de steelpan van het vuur en laat het deeg 3 minuten afkoelen.
  • Voeg één voor één de eieren toe en roer dit door tot het ei is opgenomen.
  • Doe het beslag in een spuitzak en spuit de soesjes op.
  • Bak de soesjes gaar in 15 tot 20 minuten.

Chocoladevulling

  • Verdeel de hazelnoten over een bakplaat en rooster ze goudbruin.
  • Doe de eidooier, kristalsuiker, maïzena en 25 gram cacaopoeder in een kom en klop dit schuimig.
  • Breng de melk in een steelpan aan de kook.
  • Giet de warme melk bij het eimengsel en blijf goed roeren.
  • Breng het mengsel aan de kook, haal de steelpan van het vuur en voeg de geroosterde hazelnoten toe.
  • Giet de crème op een bakplaat, druk hier een laagje vershoudfolie bovenop en laat de crème afkoelen.

Italiaanse meringue

  • Klop de eiwitten stijf.
  • Verwarm de suiker en het water in een steelpan tot 120 graden.
  • Giet de hete suikersiroop bij de stijfgeklopte eiwitten.
  • Klop de meringue door tot het is afgekoeld.

Royal icing

  • Zeef de poedersuiker boven een kom.
  • Voeg de eiwitten toe en mix dit in 8 tot 10 minuten tot stijve pieken.
  • Doe de helft van het glazuur in een spuitzak.
  • Voeg aan de andere helft van het glazuur zwarte kleurstof toe.

Droomhuis decoratie

  • Doe de isomalt in een steelpan en verwarm dit tot 180 graden.
  • Vul de ramen met isomalt.

Opbouw van het droomhuis

  • Plak met het glazuur de voorkant, achterkant en zijmuren (chaikoeken) tegen elkaar aan en laat dit 30 minuten drogen.
  • Plak het dak hier bovenop en laat dit 30 minuten drogen.
  • Decoreer het droomhuis met de rest van de royal icing en snoepjes.
  • Rol het roze fondant uit en maak hier een sprei en een kleedje van.
  • Decoreer de tuin met eetbare kruiden.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.