Bakgereedschap voor uien tarte tatin
- 2 messen
- Handmixer
- Vershoudfolie
- Tarte tatin bakvorm 21 centimeter
- Pannetje
- Braadpan
- Plank
- Kwastje
- Deegroller
- Vork
- Pizzasnijder
- Rooster
- Pannenlap
- Taartschep
Voorbereidingen
- Verwarm de oven voor op 210 graden.
Deeg
- Voeg bloem, boter, eierdooier en zout aan een mengkom toe en mix met de mixer op de laagste stand.
- Voeg vervolgens als het deeg kruimelig wordt, circa 50 milliliter ijskoud water toe.
- Bestuif het aanrecht met een beetje bloem, maak een bolletje van het deeg en sla deze plat.
- Wikkel het deeg in vershoudfolie en bewaar in de koelkast.
Karamel
- Maak ondertussen karamel: verhit in een pan boter, suiker en 50 milliliter water en laat karamelliseren.
- Blus al roerende de karamel met slagroom als deze de juiste kleur heeft (goudbruin) en voeg meer slagroom toe indien de karamel te dik blijft.
Uienvulling
- Pel en snijd de sjalotten over de lengte in tweeën.
- Verhit de braadpan met boter en laat smelten, voeg vervolgend de sjalotten 1 voor 1 in de pan.
- Breng de sjalotten op smaak met suiker, balsamicoazijn, peper en zout en laat de sjalotten nog even garen met de deksel op de pan.
Afwerking/decoratie
- Vet de bakvorm in met een beetje boter voor de uien tarte tatin.
- Giet de karamel in de bakvorm en verdeel over de bodem.
- Volg met de tijmblaadjes, peper en zout en de uienvulling.
- Haal het deeg uit de koelkast, strooi bloem op het deeg en rol het deeg in het juiste formaat op vershoudfolie uit.
- Prik gaatjes in het deeg en plaats het deeg op de uienvulling in de vorm. Verwijder als laatst de vershoudfolie.
- Plaats de uien tarte tatin in het midden van de voorverwarmde oven en bak in 25 minuten goudbruin en gaar.
- Haal de uien tarte tatin uit de oven, laat even uitdampen en keer de tarte tatin om en stort op een bord of schaal.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.