Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 220˚C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg spuitzakken, ronde en kartelspuitmondjes klaar.
Deeg
- Verhit water in een pan. Voeg boter en zout toe en breng aan de kook.
- Haal de pan van het vuur en voeg de bloem toe. Klop met een houten lepel goed door.
- Zet terug op het vuur en klop ongeveer 1 minuut stevig door zodat het deeg gaar wordt en loskomt van de pan.
- Laat het deeg van het vuur af afkoelen.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe en meng tot een glanzend deeg.
- Spuit grote soezen en kleine soezen op een bakplaat.
- Bak de soezen 10 minuten en verlaag de temperatuur dan naar 200˚C en bak nog 15 minuten tot goud.
- Laat afkoelen op een rooster.
Banketbakkersroom
- Schraap het merg uit het vanillestokje.
- Breng in een pannetje melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook.
- Roer de eierdooiers met de rest van de suiker romig en roer de bloem erdoor.
- Meng een scheutje warme melk door de eidooiers.
- Schenk de eidooiers in de pan en roer goed door.
- Laat 5 minuten al roerend garen.
- Giet de banketbakkersroom op een bord en laat afgedekt met plasticfolie goed afkoelen.
- Klop de slagroom stijf.
- Week het gelatineblaadje in koud water.
- Los het gelatineblaadje met aanhangend water op in een pannetje op laag vuur (let op: gelatine mag niet koken!) en meng door de afgekoelde banketbakkersroom.
- Meng tot slot de banketbakkersroom met de slagroom.
- Doe in een spuitzak.
Lemoncurd
- Week de gelatine in koud water.
- Rasp de schil van de citroenen en pers ze uit.
- Breng in een pan citroensap, -rasp en suiker al roerend op laag vuur aan de kook.
- Meng maïzena met een beetje water, voeg het toe aan het citroenmengsel en laat het al roerend circa 2 minuten zachtjes koken.
- Haal de pan van het vuur en roer de eidooiers erdoor.
- Zet de pan terug op het vuur en laat nog even zachtjes koken.
- Haal opnieuw de pan van het vuur en meng de geweekte gelatine erdoor.
- Roer blokjes koude boter door de lemoncurd en laat afkoelen.
Italiaansschuim
- Maak een suikersiroop van het water en de suiker en kook tot 120˚C.
- Klop ondertussen de eiwitten tot zachte pieken.
- Blijf kloppen en giet ondertussen de siroop erbij in een dun straaltje.
- Klop het schuim stijf en glanzend.
- Verdeel het schuim over 2 kleine spuitzakjes: 1 met een rond spuitmondje en 1 met een kartelspuitmondje.
Blauwe bessen-vulling
- Verwarm de blauwe bessen met de suiker.
- Pureer in een keukenmachine en druk door een zeef. Vang het siroop op in een schoon schaaltje.
- Klop slagroom stijf met de poedersuiker.
- Roer de blauwe bessensiroop er doorheen samen met het lavendel extract.
- Doe in een spuitzakje.
Glazuur
- Verwarm de fondant (niet koken) en verdeel over 2 schaaltjes
- Pers de blauwe bessen door een zeef boven een schaaltje. Meng het sap door een deel van het fondant.
- Breng het andere fondant op kleur met gele kleurstof.
- Smelt de witte chocolade au bain-marie en smeer een deel uit op een bakpapiertje. Laat hard worden en steek er een rondje uit.
- Pers wat frambozen door het zeefje boven de rest van de witte chocolade zodat de chocolade roze kleurt. Meng goed door.
Samenstellen
Blauwe bessen-soezen:
- Vul een grote en kleine soes door een klein gaatje in de onderkant met de blauwe bessenslagroom.
- Dip ze beide af in de paarse/blauwe fondant.
- Stapel ze op elkaar.
- Decoreer met blauwe bes en lavendeltakje.
- Spuit een streepjes Italiaans schuim op de scheiding van de twee soezen.
Citroen-soezen:
- Vul een grote en kleine soes door een klein gaatje in de onderkant voor de helft met eiwitschuim en vul af met de lemoncurd.
- Dip beiden in de gele fondant.
- Stapel ze op elkaar.
- Spuit bovenop een hoedje van Italiaans schuim.
- Spuit een ketting van schuim op de scheiding van de twee soezen.
- Bruin het schuim een klein beetje met een crème brulee brandertje.
Frambozen-soezen:
- Vul een grote en de kleine soes door een klein gaatje in de onderkant met banketbakkersroom.
- Dip de twee soezen in de roze chocolade.
- Stapel ze op elkaar.
- Spuit een mooi randje van Italiaansschuim rondom de scheiding van de soezen.
- Leg het ronde witte chocolaatje bovenop de soes.
- Maak af met een framboos.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.