E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Toetje van de week

Een trifle zoals een trifle hoort te zijn. Arjen maakt zelf een vanillevla en combineert dat met cake, een mooi bloemig decoratiebeslag, aardbeienbavarois, een rode bessencoulis en fijne madeleines bovenop. Deze trifle eet als een dessert en is romig en lekker fris.

Arjen

Recept van
Arjen

Cake
(48) reviews

Ingrediënten

Vanillevla

  • 1 liter volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 60 gram suiker
  • 40 gram maïzena
  • 4 eidooiers
  • 1 gram kurkumapoeder

Decoratiebeslag

  • 2 eiwitten
  • 60 gram suiker
  • 60 gram bloem
  • 60 gram boter
  • kleurpasta’s in de kleuren groen, rood, paars en bruin

Biscuit

  • 3 eieren
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 60 gram patentbloem
  • 15 gram maïzena

Cake

  • 200 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 200 gram boter
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 4 eieren
  • 1 citroen

Aardbeienbavarois

  • 500 milliliter slagroom
  • 500 gram aardbeien
  • 140 gram suiker
  • 6 gram gelatinepoeder
  • 30 gram water

Rode bessencoulis

  • 300 gram rode bessen
  • 60 gram fijne kristalsuiker

Samenstellen

  • 300 gram aardbeien
  • 100 gram rode bessen
  • citroen
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 250 milliliter slagroom

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Grote vaas/schaal waar je de trifle in kunt maken
  • Zeef
  • Bakplaat
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Spuitzakken
  • Zesteur
  • Madeleinevorm

Voorbereiding

  • Print of maak een bloemenpatroon voor je decoratiebeslag.
  • Leg het patroon onder een vel bakpapier en leg dat op een bakplaat.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Vet een madeleinevorm in.
  • Leg spuitzakken klaar.
  • Zet een grote vaas/schaal klaar voor het opbouwen van de trifle.

Vanillevla

  • Snijd het vanillestokje over de lengte door en schraap het merg eruit.
  • Breng 900 milliliter melk met het vanillestokje, -merg en de suiker aan de kook
  • Meng de overgebleven 100 milliliter melk met de eierdooiers en de maïzena.
  • Giet bij de warme melk en blijf roeren tot het geheel dikker wordt.
  • Kleur eventueel wat geler met een mespuntje kurkuma.
  • Schenk de vla op twee schalen, dek af met folie en laat afkoelen in de koelkast.

Decoratiebeslag

  • Meng alle ingrediënten tot een beslag.
  • Verdeel over 4 bakjes en geef elk bakje een andere kleur (groen, rood, paars en bruin).
  • Doe het beslag in kleine spuitzakken.
  • Spuit het bloempatroon met decoratiebeslag op het bakpapier.
  • Laat in de vriezer hard worden.

Biscuit

  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten met de suiker tot stijve pieken.
  • Spatel de eidooiers erdoor.
  • Zeef de bloem en maizena en spatel voorzichtig door het beslag.
  • Doe het beslag in een spuitzak en spuit banen over het decoratiebeslag.
  • Bak in ongeveer 8 minuten gaar.

Cake

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 200 graden.
  • Smelt de boter en laat afkoelen.
  • Rasp de citroen.
  • Klop de eieren met de suiker luchtig.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en spatel voorzichtig door het beslag.
  • Spatel voorzichtig de boter door het beslag.
  • Spatel de citroenrasp er ook door.
  • Doe het beslag in een spuitzak en vul de madeleinevorm.
  • Bak in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Verdeel het overige beslag over een bakplaat.
  • Bak in ongeveer 8 minuten gaar.

Aardbeienbavarois

  • Week de gelatinepoeder in koud water.
  • Pureer de aardbeien met de suiker.
  • Verwarm de gelatine totdat het vloeibaar is en meng door de aardbeien.
  • Klop de slagroom stevig en spatel voorzichtig door de aardbeien.
  • Doe in een spuitzak en laat tot gebruik opstijven in de koeling.

Rode bessencoulis

  • Pureer de rode bessen met de suiker.
  • Verwarm eventueel totdat de suiker is opgelost.
  • Doe in een kleine spuitzak en leg opzij tot gebruik.

Samenstellen

  • Doe de vanillevla in een grote spuitzak.
  • Begin met de trifle door de helft van de vla op de bodem te spuiten.
  • Spuit hierop een dunne laag rode-bessencoulis.
  • Snijd de aardbeien in dunne plakjes en plaats deze langs de zijkant van de kom.
  • Spuit hierop een laag aardbeienbavarois.
  • Snijd het decoratiebiscuit in banen van 6 centimeter breed.
  • Plaats het decoratiebiscuit aan de binnenkant van de vorm.
  • Snijd de cake van de bakplaat en het biscuit in brokken.
  • Meng met wat aardbeien.
  • Vul de schaal met dit mengsel tot de bovenkant van het decoratiebiscuit.
  • Plaats weer plakjes aardbeien langs de zijkant op het decoratiebiscuit.
  • Vul op met aardbeienbavarois.
  • Spuit hierop een dunne laag rode bessencoulis.
  • Spuit de vanillevla voorzichtig op de coulis.
  • Klop de slagroom met de suiker stijf en doe in een spuitzak.
  • Leg de madeleines in een rondje op de rand van de vaas.
  • Vul eventueel de lege ruimte op met toefjes slagroom.
  • Rol de rode bessen door de fijne kristalsuiker.
  • Vul het midden met plakjes aardbei en de rode bessen.
  • Trek met een zesteur dunne reepjes citroenschil.
  • Wentel deze door de suiker en decoreer de trifle ermee.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.