Bakgereedschap voor vegan saucijzenbroodjes
- Foodprocessor
- Liniaal
- Bakplaat (2x)
- Suikerthermometer
- Deegkrabber
- Bakkwast
- Deegroller
- Spuitzakken
- Keukenfolie
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 230 graden.
- Bekleed de bakplaat (2x) met bakpapier.
- Week de cashewnoten voor de aioli in kokend water.
- Week de saffraandraadjes in de warme olijfolie.
Deeg
- Maak van 300 gram bloem een kring op de werkbank, doe hierin het water.
- Kneed een deeg.
- Voeg 80 gram margarine beetje bij beetje toe als het water volledig is opgenomen.
- Wrijf het deeg goed taai en droog.
- Laat het deeg rusten in de koelkast tot de invouwboter klaar is.
- Maak de invouwboter van 250 gram margarine, 20 gram bloem, de maïzena en het zout.
- Meng door elkaar en maak er daarna een plat blokje van 10 x 10 centimeter van.
- Laat ongeveer 10 minuten koelen in de koelkast.
- Druk het deeg plat en rol het uit tot een rechthoek van 20 x 10 centimeter.
- Vouw de invouwboter in het deeg. Zorg dat de boter helemaal bedekt is.
- Rol het deeg weer uit tot een plak van 20 x 10 centimeter.
- Geef het deeg 1 hele Franse toer door het in 3 delen op te vouwen.
- Draai het deeg een kwartslag en rol het opnieuw uit tot een plak van 20 x 10 centimeter.
- Geef het deeg een Hollandse toer door het in 4 delen op te vouwen.
- Verpak in folie en laat 15 minuten rusten in de koelkast.
- Rol het deeg uit en geef het opnieuw een Franse en een Hollandse toer.
- Verpak opnieuw in folie en laat 15 minuten rusten in de koelkast.
- Als je tijd hebt, geef het dan nog een laatste keer een Franse en Hollandse toer.
- Laat opnieuw, ingepakt in folie, 15 minuten rusten in de koelkast.
Vulling 1
- Meng de gehakt met het ei, de kruiden en zout;
- Voeg het paneermeel en eventueel wat water toe.
- Breng op smaak met worcestershire sauce, peper en zout.
- Doe in een spuitzak en laat rusten in de koelkast.
Vulling 2
- Giet de kikkererwten af, bewaar het vocht (aquafaba).
- Snijd de bosui en paprika in stukken.
- Pel de knoflook.
- Maal de kikkererwten, bosui, paprika, knoflook en het witbrood tot fijne structuur.
- Voeg de kruiden toe en breng op smaak met peper en zout.
- Doe in een spuitzak en laat rusten in de koelkast.
Opbouw vulling 1
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot rechthoek.
- Verdeel in 2 delen.
- Rol een deel uit tot een rechthoekige lap van 40 x 20 centimeter en max 2 – 3 millimeter dik.
- Leg de lap deeg op bakpapier met bloem bestrooid.
- Snijd de lap van boven naar beneden door (het zijn nu 2 stukken van 10 x 40 centimeter).
- Spuit van het gehaktmengsel een worst van 1,5 centimeter doorsnede, net uit het midden van de beide lappen van boven naar beneden.
- Klop het eitje voor de afwerking los en strijk een kant van het deeg daarmee af.
- Vouw daarna de strook dicht over de lengte.
- Druk de overslag vast met een vork en snijd recht af van boven naar beneden.
- Trek schuine strepen over de bovenkant van de broodjes met de rug van een mes.
- Snijd beide degen in 3 gelijke broodjes van ongeveer 12 x 5 centimeter.
- Leg de broodjes iets uit elkaar op een bakplaat en strijk af met het eimengsel.
- Laat rusten.
Opbouw vulling 2
- Herhaal het uitrollen en vullen zoals bovenstaande stappen met het andere deeg.
- Vul de banen nu met het vegan gehakt.
- Meng de aquafaba met een beetje amandelmelk.
- Strijk de broodjes hiermee af.
- Druk de overslag vast met een vork en snijd recht af van boven naar beneden.
- Snijd beide deegjes in 3 gelijke broodjes van ongeveer 12 x 5 centimeter.
- Snijd per broodje 4 inkepingen met een scherp mes tot de vulling zichtbaar is.
- Leg de broodjes iets uit elkaar op een bakplaat en strijk af met het aquafaba mengsel.
- Bestrooi de broodjes met maanzaad en sesamzaadjes.
- Laat rusten.
Afbakken van de vegan saucijzenbroodjes
- Bak de vegan saucijzenbroodjes in 20 tot 25 minuten af op 220 graden.
- Check ze daarna en bak ze nog 10 minuten op 180 graden.
- Smelt de margarine en smeer de vegan saucijzenbroodjes hiermee af.
Vegan saffraan aioli
- Pel de knoflook en snijd in stukken.
- Maal de cashewnoten met de saffraan, water, knoflook en citroensap tot een romig geheel.
- Druppel de olijfolie erbij, pas op dat het mengsel niet schift.
- Breng de op smaak met zout, eventueel citroensap en wat extra olijfolie.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.