Tarte tatin met sjalot en spek
Een Franse klassieker de tarte tatin. Deze versie is hartig, met sjalotjes en spek. Een tip van Janny: maak reepjes spek, dan worden ze nóg krokanter.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Taartpan met een diameter van 22 centimeter
- Bakring met een diameter van 24 centimeter
- Deegperforator
- Bakpapier
- Huishoudfolie
Voorbereiding voor de tarte tatin
- Verwarm de oven voor op 210 graden.
- Vet de bakvorm in met roomboter.
Tarte tatin Deeg
- Meng de eidooier, boter, het zout en de bloem door elkaar met de mixer op de laagste stand tot het kruimelig wordt.
- Voeg ongeveer 50 milliliter ijswater toe.
- Maak het deeg plat, wikkel het in huishoudfolie en leg in de koelkast.
Sjalotten
- Bak het spek krokant.
- Haal het spek uit de pan en laat uitlekken op bakpapier.
- Schil en snijd de sjalotten doormidden.
- Bak 15 minuten op middelhoog vuur en schep om.
- Rits de takjes tijm en voeg toe.
Rodewijn-karamel
- Verhit de boter, suiker en het water in een pan en laat karamelliseren tot het goudbruin is.
- Blus de karamel af met de rode wijn.
Mascarpone-laag
- Roer de mascarpone los met een teentje knoflook, peper en zout.
- Smeer dit op het deeg.
Opbouw van de tarte tatin
- Giet de rodewijn-karamel in de taartpan.
- Leg de sjalotten hierop en verdeel de spekjes en tijm hierover.
- Leg de plak bladerdeeg met mascarpone hierop.
- Snijd een kruis in het midden van het deeg.
- Bak de taart in 25 minuten af op 210 graden.
- Laat de taart 5 minuten afkoelen op een rooster zodra hij uit de oven komt.
- Haal de tarte tatin uit de vorm en voeg tijm toe als garnering.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.