Tarte tatin met pruimen
Een goede tarte tatin moet volgens Robèrt niet te moeilijk zijn. Met een krokante bodem, een goede karamel en de fruit of groente moet mooi gegaard zijn. Pruimen zijn een goede toevoeging aan een tarte tatin, als je er maar lekker veel van in stopt.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Ronde bakvorm met een diameter van 24 centimeter
- Deegkrabber
- Spuitzak
- Rond spuitmondje van 10 millimeter
- Kleine ijslepel
- Bakpapier
- Suikerthermometer
Voorbereiding voor tarte tatin
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Bekleed de onderkant van de bakvorm met bakpapier.
tarte tatin deeg
- Meng de boter, bloem, suiker en het zout door elkaar tot een kruimelig geheel.
- Kneed als laatste de 2 eieren door het deeg en dek af.
- Laat 20 minuten rusten in de koeling.
Vulling
- Kook 50 gram pruimen samen met 50 gram geleisuiker voor minimaal 5 minuten en roer door.
- Zeef de gelei en zet koud weg.
- Snijd de rest van de pruimen doormidden en verwijder de pit.
- Smelt de boter en de suiker en breng aan de kook.
- Laat het iets verkleuren maar beslist niet te veel.
- Voeg de granaatappelsiroop en de sumak toe zodra de karamel goed is.
Opbouw van de tarte tatin
- Giet de karamel in de bakvorm.
- Leg nu de halve pruimen met de bolle kant naar boven.
- Verdeel het deeg in tweeën, gebruik 1 stuk voor deze taart.
- Rol het deeg uit tot een mooie ronde plak met een diameter van 25 centimeter en leg dit over de pruimen.
- Stop het deeg aan de zijkanten goed in en bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten gaar.
- Laat de tarte tatin 5 minuten staan en keer hem in één beweging om op een mooie schaal.
- Klop de slagroom op met 1,5 eetlepel poedersuiker.
- Doe de room in de spuitzak met gladde spuitmond en versier de taart.
- Verwarm de kleine ijslepel in heet water en maak kuiltjes in de room.
- Leg in de kuiltjes wat van de koude gelei en serveer met ijs of slagroom.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.