Voorbereiding
- Warm de oven voor op 200°C.
- Vet een tarte tatin vorm in met boter.
Deeg
- Voeg boter in blokjes, zout, eierdooiers, poedersuiker en water samen in een mengkom. Kneed even kort door.
- Doe de bloem erbij en kneed tot een samenhangend deeg.
- Laat rusten in de koelkast.
Vulling
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd doormidden.
Karamelvulling
- Doe water en suiker in een pan en breng aan de kook. Laat het geheel het gedurende 5 minuten karamelliseren.
- Veeg indien nodig de rand van de pan schoon met een nat kwastje.
- Laat het mengsel gedurende 1 minuut nog iets bruinen, roer eventueel met een houten pollepel.
- Roer daarna verder met een garde.
- Haal de pan van het vuur af en roer de room en een beetje boter erdoor.
Samenstellen
- Vul de bakvorm met een laagje karamel.
- Leg de appelstukken met de bolle kant op de bodem. Haal ze eventueel iets door de karamel zodat ze beter blijven liggen.
- Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak tot maximaal 4 millimeter dikte.
- Leg de deegplak over de vorm en duw de randen om de appels heen.
- Bak de taart gedurende 20 tot 25 minuten in de hete oven.
- Haal uit de oven wanneer het deeg gaar is.
- Laat even afkoelen voordat u de tarte tatin omkeert op een bord, de karamel is namelijk zeer vloeibaar. Stort het vervolgens voorzichtig op een bord of serveerschaal.
- Klop de slagroom met suiker op en klop de crème fraîche even door. Doe beiden in een spuitzak.
- Garneer de tarte tatin met toefjes slagroom en crème fraîche.
- Smelt de chocolade au bain-marie en maak de taart af met wat gesmolten chocolade.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.