Bladerdeeg
- Zet een glas water met 165 milliliter water in de vriezer.
- Snijd 60 gram roomboter af en snijd in blokjes
- Zeef 300 gram bloem boven een mengkom. Voeg de blokjes roomboter, het water uit de vriezer en zout toe. Kneed goed door elkaar tot een deegbal en wikkel in huishoudfolie. Laat 15 minuten rusten in de koelkast.
- Leg 210 gram boter tussen huishoudfolie en vorm dit tot een plat pakketje. Leg terug in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast. Snijd met een mes een kruis over het deeg.
- Rol vanuit de punten uit tot een grote plak. Haal het boterpakketje uit de koelkast, wikkel het folie er af en leg in het midden van het deeg. Vouw de punten over de boter naar binnen en maak er een pakketje van. Zorg ervoor dat de werkbank continu goed bebloemd is, dit voorkomt dat het deeg blijft plakken.
- Rol het deeg nu in de lengte uit en vouw het in drieën.
- Draai het deeg een kwartslag, rol het opnieuw deeg uit en vouw weer in drieën op. Wikkel in huishoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Herhaal dit proces twee keer.
- Verwarm de oven voor op 230°C, boven- en onderwarmte.
Voorbereiding vulling
Gamba:
– Pers de knoflookteentjes en roer door de sweet chilisaus.
– Voeg de gedroogde peterselie toe en roer het geheel goed door elkaar.
– Leg de gamba’s in een schaal, giet de marinade er bij en zet weg in de koelkast.
Kip
– Doe de kipfilet met 200 milliliter water en de kipbouillon in een pan.
– Kook de kipfilet gaar.
Asperges
– Schil de groene asperges en kook de asperges 5 minuten in een pan met water.
– Laat de groene asperges afkoelen op een plat bord.
Mayonaise
– Doe de eidooiers, citroensap en zout in een grote glazen kom en klop met een garde goed door.
– Voeg enkele druppels zonnebloemolie toe en klop goed door.
– Zodra alle olie goed is opgenomen, giet in een dun straaltje de rest van de zonnebloemolie er bij. Doe dit voorzichtig, anders wordt het mengsel niet glad.
– Voeg Franse mosterd toe en roer het geheel goed door.
– Proef de mayonaise en voeg eventueel meer citroensap, zout en peper toe.
Bladerdeegbakjes maken
I
– Rol een stuk bladerdeeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Trek met een vork strepen over het bladerdeeg.
– Steek met een deegsteker met een diameter van 5 centimeter 16 rondjes uit. Steek met een deegsteker met een diameter van 4 centimeter bij 8 rondjes het midden er uit zodat een rand ontstaat.
– Maak de smalle ring met wat water en een kwastje nat en leg het op de cirkel van 5cm. Zorg er voor dat de strepen perfect op elkaar liggen,
– Prik kleine gaatjes in de bodem van het bakje.
– Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
– Leg een klein cirkeltje bakpapier en blindbakbonen in het midden van het bakje.
– Zet in de koelkast.
II
– Rol een stuk bladerdeeg uit tot een vierkant van 10×10 centimeter.
– Steek uit het midden een rondje met een diameter van 5 centimeter uit.
– Leg een muffinbakvorm ondersteboven en boter deze in. Bedek met een strook bakpapier.
– Leg het bladerdeegcirkeltje op een van de muffinbakjes in de bakvorm.
– Snijd het overgebleven bladerdeeg in drie stukken en wikkel dit aan de zijkant van het bladerdeeg. Vouw de puntjes naar buiten toe.
– Maak 8 van dit soort bakjes.
III
– Rol een stuk bladerdeeg uit tot een dunne lap.
– Snijd 8 ovaalvormige bakjes uit. Rol de overige bladerdeeg in een sliert en maakt hier een rand van voor de bakjes. Plak met wat water vast aan de bodems.
– Prik wat gaatjes in de bodem.
– Leg een smal strookje bakpapier en blindbakbonen in het midden van de vormpjes.
– Zet ze op de bakplaat.
IIII
– Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte)
– Beboter de buitenkant van 8 metalen mini quichevormpjes.
– Rol een groot stuk bladerdeeg uit tot een dunne lap.
– Steek met een deegsteker 8 cirkels met diameter van 10 centimeter uit.
– Vouw de cirkels om de buitenkant van de vormpjes.
– Bestrijk het deeg met losgeklopt ei. Prik de bodem in met een vork.
– Bak alle bladerdeeg bakjes in 10 à 15 min af. Laat afkoelen op een rooster.
Samenstellen
Vulling bakje I:
– Doe 2 eetlepels slagroom, 2 eetlepels zelfgemaakte mayonaise en 2 theelepels citroensap in een kom en roer het geheel goed door.
– Voeg 1 eetlepel fijngehakte bieslook, munt en schil van een halve limoen toe. Roer alles goed door. Proef en voeg eventueel wat citroensap, peper of zout toe. Doe in een spuitzak.
– Vul de bladerdeegbakjes met een toefje roomvulling.
– Draai van de gerookte zalmfilet kleine puntzakjes en leg op de saus. Garneer met een klein takje dille.
Vulling bakje II:
– Doe 2 eetlepels slagroom, 2 eetlepels zelfgemaakte mayonaise, 1 eetlepel tomatenketchup, 2 theelepels citroensap, whisky, basilicum en een beetje gemalen witte peper in een kom en roer goed door elkaar. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout.
– Haal de gekookte kip uit de koeling en snijd in kleine stukjes.
– Schil de mango en snijd in blokjes.
– Vul de bakjes met blokjes kipfilet en wat saus. Leg hier wat mangoblokjes en een cashewnoot op.
– Garneer met een klein takje verse peterselie.
Vulling bakje III:
– Snipper de ui
– Doe 2 eetlepels slagroom, Parmezaanse kaas, ui, 1 eetlepel bieslook en wat zout en peper in een kom en roer goed door elkaar.
– Vul de schuitjes met een beetje saus.
– Pak de asperges er bij en snijd ze op lengte van de schuitjes. Gebruik de stukken met de topjes.
– Omwikkel de asperge met een strookje parmaham en leg op de saus in de schuitjes.
Vulling bakje IIII:
– Doe 2 eetlepels tomatenketchup, 2 eetlepels slagroom, 2 eetlepels citroensap en een klein beetje gemalen witte peper in een kom en roer goed door. Proef en breng eventueel op smaak met wat extra peper of citroensap.
– Bak de gemarineerde gamba’s in een koekenpan.
– Vul de bakjes met een toefje saus en leg een gamba in ieder bakje.
Garnering
– Snijd de citroen in kleine partjes.
– Garneer ieder bakjes met een citroenpartje en 2 reepjes bieslook
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.