E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Neerlands roem

Deze taart met aardbeien botercrème versier je met koekjes gemaakt van zandkoekjes deeg. Het biscuitdeeg smaakt erg lekker, volgens Janny.

Erna

Recept van
Erna

Taart
(12) reviews

Ingrediënten

Zandkoekjesdeeg

  • 75 gram koude gezouten roomboter
  • 50 gram koude ongezouten roomboter 
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • 200 gram patentbloem
  • 4 gram vanillesuiker
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 0,25 theelepel zout

Biscuitdeeg

  • 13 gesplitste eieren 
  • 330 gram patentbloem
  • 65 gram maïzena
  • 395 gram fijne suiker
  • Snuf zout

Aardbeien botercrème

  • 250 gram melk
  • 2 eidooiers
  • 1 vanillestokje
  • 45 gram maïzena
  • 50 gram kristalsuiker
  • 100 gram poedersuiker
  • 250 gram aardbeienpuree
  • 125 gram aardbeien voor decoratie
  • 625 gram ongezouten roomboter
  • Rode kleurstof

Aardbeienjam

  • 1 limoen
  • 375 gram aardbeien
  • 180 gram geleisuiker speciaal

Trempeersiroop

  • 100 milliliter water
  • 90 gram fijne suiker
  • Aardbeienlikeur

Royal icing

  • 600 gram poedersuiker
  • 2 eiwitten (gepasteuriseerd)
  • 2 theelepels citroenextract
  • Water
  • Rode en blauwe kleurstof

Bereidingswijze

Taart met zandkoekjes

taart met zandkoekjesDeze taart met zandkoekjes ziet er super vrolijk en gezellig uit. Janny geeft complimenten voor het biscuitdeeg. Heb je niet zoveel tijd? Of is de taart te groot? Je kunt natuurlijk ook alleen het recept voor de zandkoekjes gebruiken. Versier ze met royal icing en uitdelen maar.

 

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Springvorm met een diameter van 23 centimeter
  • Springvorm met een diameter van 18 centimeter
  • Springvorm met een diameter van 13 centimeter
  • Thermometer 
  • Spuitzakken met spuitmondjes
  • Bamboestokjes
  • Glaceermes
  • 12 cocktailprikkers
  • Koekuitstekers: tulp, bakkertje, cijfer 10, molen

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden conventioneel.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Zet 4 bakjes klaar.
  • Leg 4 spuitzakjes klaar.

Zandkoekjesdeeg

  • Snijd de boter in blokjes.
  • Doe de boter, bloem, eidooier, beide suikers, citroenrasp en het zout in een kom. 
  • Kneed het mengsel met de hand tot een samenhangend deeg.
  • Rol het deeg uit en verpak het in plasticfolie. 
  • Leg voor minimaal een half uur in de koelkast.

Biscuitdeeg

  • Vet de bakvorm in met bakspray, strooi wat bloem in de bakvorm en schud uit.
  • Klop het eiwit op tot stevige pieken in een vetvrije kom en voeg stapsgewijs de suiker toe.
  • Zeef ondertussen de bloem, maïzena, het amandelmeel en zout boven een kom.
  • Voeg één voor één de eidooiers toe aan het eiwit terwijl de keukenmachine op een lage stand staat.
  • Spatel het bloemmengsel erdoor tot het een geheel vormt.
  • Verdeel het beslag over de bakblikken en bak het in de voorverwarmde oven in ongeveer 40 minuten gaar.
  • Laat het biscuit even afkoelen in de vorm.
  • Haal het biscuit uit de vorm en laat het afkoelen op het rooster.
  • Zet de oven terug op 170 graden voor het afbakken van de zandkoekjes.

Aardbeien-botercrème

  • Pureer de aardbeien met behulp van een blender en zeef de aardbeienpuree. 
  • Verwarm 200 gram melk met 250 gram aardbeienpuree en breng aan de kook.
  • Meng de overgebleven 50 gram koude melk met de maïzena tot een papje.
  • Meng de kristalsuiker met de eidooier en roer door het maïzenapapje. 
  • Giet een klein beetje van de kokende melk-aardbeienpuree over het papje en roer door.
  • Giet het papje direct bij de melk-aardbeienpuree in de pan. 
  • Roer tot het gebonden is.
  • Giet het mengsel op een plat bord en dek af met plasticfolie.
  • Laat afkoelen.
  • Meng ondertussen met de menghaak de boter met de poedersuiker tot een gladde witte crème.
  • Snijd enkele aardbeien in stukjes.
  • Voeg het afgekoelde aardbeien-roommengsel toe aan de boter en mix dit op een lage stand goed door.
  • Verdeel de aardbeien-botercrème over twee schalen.
  • Voeg stukjes aardbei toe aan een van de schalen en spatel voorzichtig door.
  • Dek de schalen af en zet in de koelkast.

Aardbeienjam

  • Pureer de aardbeien.
  • Doe de aardbeienpuree, geleisuiker en wat limoensap in een pan en breng aan de kook voor 2 tot 3 minuten.
  • Zeef de jam en zet het afgedekt apart in de koelkast.

Trempeersiroop

  • Doe de suiker en het water in een steelpannetje en verwarm tot de suiker is gesmolten.
  • Voeg de sinaasappellikeur toe.
  • Zet apart tot gebruik.

Zandkoekjes

  • Haal het zandkoekjesdeeg uit de koelkast en kneed het nog even door.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 4 tot 6 millimeter dik.
  • Steek 7 molentjes, 5 tulpen, 1 bakkertje en het cijfer 10 uit.
  • Leg de koekjes op het bakblik met bakpapier. 
  • Steek een cocktailprikker in het cijfer 10 en het bakkertje
  • Bak de koekjes in 15 tot 20 minuten gaar.
  • Laat de koekjes afkoelen.

Royal icing

  • Zeef de poedersuiker boven een kom.
  • Voeg het eiwit en het citroenextract toe aan een andere kom en mix tot het geheel wittig wordt. 
  • Voeg de helft van de gezeefde poedersuiker toe en mix dit tot er een witte crème ontstaat.
  • Voeg daarna de rest van de poedersuiker tot de icing gaat glimmen.
  • Doe wat witte icing in een spuitzakje met spuitmondje nr. 3 en trek langs alle koekjes een witte lijn.
  • Verdeel de witte icing over 3 schaaltjes.
  • Kleur een rood en een deel blauw, het derde deel blijft wit.
  • Verdeel de icing over 3 spuitzakjes en kleur de molentjes blauw en de tulpen rood.
  • Kleur het cijfer 10 en het bakkertje naar wens.

Opbouw van de taart met zandkoekjes

  • Snijd de taarten 2 keer door en steek in beide zijden een cocktailprikker voor markering.
  • Besmeer de onderste laag van de taarten met de trempeersiroop.
  • Smeer hier de aardbeien-botercrème overheen.
  • Leg de volgende laag erop en bouw zo verder op.
  • Smeer de taarten afzonderlijk af met botercrème en strijk glad.
  • Stapel de taarten op elkaar met behulp van de bamboestokjes.
  • Decoreer de taart naar eigen inzicht met koekjes.
  • Plaats het cijfer 10 en het bakkertje bovenop de taart.
  • Plaats eventueel verse aardbeien op de taart en decoreer met de overgebleven botercrème.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.