Taart met yoghurt cake en tonkabonen
Een lekkere taart! Volgens Robèrt. De tonkabonen, die in dit recept goed gedoseerd zijn, maken deze taart extra bijzonder. De mango-rozijnenjam geeft het geheel een warme smaak.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Ronde bakvorm met een doorsnede van 25 centimeter en een hoogte van 7,5 centimeter
- Ronde bakvorm met een doorsnede van 17,5 centimeter en een hoogte van 10 centimeter
- Bakspray
- Bakpapier
- Paletmes
- Spuitflesje
- Ronde uitsteekvormpjes met een doorsnede van 5 centimeter
- 10 sterretjes (vuurwerk)
- Keukentouw
- Pompflesje voor glitter
- 4 metalen satéprikkers
- 10 houten cocktailprikkers
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 165 graden hetelucht.
Basisrecept yoghurtcakes
- Klop de boter en suiker romig.
- Voeg de yoghurt toe en mix tot een egaal geheel.
- Voeg één voor één de eieren toe en zorg dat de eieren tussendoor in het geheel zijn opgenomen.
- Zeef de bloem, baking soda, het bakpoeder en zout en voeg al mixend in kleine beetjes toe aan het mengsel.
- Doe tweederde van het beslag in een kom voor de citroen-maanzaadcake.
- Voeg vervolgens het overgebleven deel van het beslag toe aan een andere kom voor de Tia Maria-cake.
Citroen-maanzaadcake
- Meng de rasp en het sap van de citroenen door het yoghurtbeslag met een garde.
- Roer hierna het maanzaad erdoor.
- Vet de grote bakvorm in met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier.
- Stort het beslag in het blik en bak de cake af in 60 tot 80 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat de cake even afkoelen en stort daarna ondersteboven uit op een rooster met bakpapier.
Tia Maria-cake
- Meng de Tia Maria door het yoghurtbeslag met een garde.
- Roer de tonkabonenrasp erdoor zodra de Tia Maria is opgenomen.
- Vet de kleine bakvorm in met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier.
- Stort dit beslag in de bakvorm en bak de cake af in 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat de cake even afkoelen en stort daarna ondersteboven uit op een rooster met bakpapier.
- Zet de oven op 170 graden voor de gemberkoek.
Mango-rozijnenjam
- Laat de gesneden mango samen met de suiker, rozijnen, citroenrasp en het citroensap inkoken op matig vuur.
- Roer na ongeveer vijf minuten goed door.
- Haal de jam uit de pan zodra de jam een laagje op de lepel achterlaat.
- Zet koel weg.
Gemberkoek
- Meng alle ingrediënten met de hand tot een samenhangend deeg.
- Rol uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik.
- Leg het deeg even in de vriezer als het plakkerig is.
- Haal de lap uit de vriezer en steek met de ronde uitsteekvorm 10 rondjes uit.
- Snijd met een scherp mes een ‘1’ uit het deeg.
- Gebruik de ronde uitsteekvorm om een ‘0’ te maken.
- Leg de vormpjes op een bakplaat en steek een metalen prikker in de cijfers en 2 van de rondjes.
- Bak de koekjes af in 15 minuten.
- Laat afkoelen en trek de metalen pinnen eruit, vervang door cocktailprikkers en leg weg.
- Snijd met een mes 10 rondjes uit de ouwel en teken hier met de eetbare inkt gezichtjes op.
- Lijm de gezichtjes met een papje van poedersuiker en water op de koekjes en leg weg.
Tonkaglazuur
- Doe het water, de suiker en de tonkabonen in een klein pannetje.
- Breng aan de kook en laat op laag vuur 15 minuten inkoken tot siroop.
- Zeef en laat afkoelen.
Zwitserse meringue-gember-botercrème
- Verwarm de eiwitten met de suiker au bain-marie in de mengkom van de keukenmachine.
- Mix voortdurend.
- Zet de kom op de keukenmachine zodra de suiker is opgelost en mix tot er stijve pieken ontstaan. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
- Zet de keukenmachine op de laagste stand en voeg stukje voor stukje de boter toe.
- Doe dit telkens als het vorige stukje is opgenomen.
- Voeg als laatste het vanillemerg en de gember toe.
- Verdeel de botercrème in 2 spuitzakken en leg koel weg.
Chocoladeganache
- Breek de chocolade in kleine stukjes en leg de stukjes in een hittebestendige schaal.
- Verwarm de room in een steelpannetje tot het kookpunt.
- Haal van het vuur en overgiet de chocolade.
- Laat even afkoelen en giet de helft over in het spuitflesje.
- Zet de andere helft even aan de kant.
Opbouw
- Begin met de citroen-maanzaadcake.
- Draai de cake om, halveer de cake en leg de bovenkant ernaast.
- Smeer op de open kant 2 eetlepels glazuur en wrijf wat uit.
- Smeer er vervolgens 2 eetlepels botercrème over en daarna 1 eetlepel mango-rozijnenjam.
- Leg de bovenkant weer terug op de cake.
- Smeer af met botercrème en zet koel weg.
- Herhaal bovenstaande stappen voor de Tia Maria-cake.
- Haal nu de citroen-maanzaadcake uit de koeling.
- Bespuit de hele buitenrand van de grote cake met de zilveren glitter.
- Giet nu de ganache over de bovenkant en houd wat over voor de koekcijfers.
- Smeer de ganache tot aan de randen uit met een paletmes.
- Spuit met het flesje de chocolade zo langs de rand dat een gedeelte naar beneden loopt.
- Pak nu de Tia Maria-cake uit de koeling en bespuit deze met de blauwe glitter.
- Plaats nu de kleine cake voorzichtig midden op de grote.
- Maak 2 kleine bollen fondant op kleur met de rode en blauwe kleurstof.
- Draai kleine balletjes en druk deze plat om er vervolgens ruitjes uit te snijden.
- Vouw dubbel om het keukentouw om een vlaggenslinger te maken.
- Steek om de 10 centimeter een prikker in de taart en bind daar de slinger aan vast.
- Maak de taart af door de koekcijfers in de overgebleven ganache te dopen en plaats ze bovenop de taart.
- Plaats 2 ‘deelnemers’ op de eerste laag taart en de rest in het gras op weg naar de overwinning.
- Plaats 10 sterretjes in een waaier achter de cijfers en steek aan op het moment suprême.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.