E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Swiss roll bombe

Matthieu

Recept van
Matthieu

Taart
Cake
(8) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 20 gram boter
  • 100 gram eiwit
  • 130 gram suiker
  • 3 eieren
  • 25 gram patentbloem
  • 115 gram amandelmeel

Frambozenjam

  • 250 gram diepvries frambozen
  • 150 gram geleisuiker
  • sap van 1 citroen

Bavarois

  • 200 gram diepvries bosvruchten
  • 1 eetlepel cognac
  • 1 vanillestokje
  • 4 gelatineblaadjes
  • 250 milliliter slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 250 milliliter melk
  • 4 eidooiers
  • 130 gram suiker

Abrikozenjam

  • 125 gram gedroogde abrikozen
  • 125 gram water
  • 90 gram geleisuiker
  • 90 gram suiker

Afwerking

  • 100 gram amandelschaafsel
  • 150 gram slagroom
  • 15 gram suiker
  • verse frambozen
  • aardbeien ter decoratie

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg een bombevorm klaar.

Biscuit

  • Smelt de boter.
  • Klop het eiwit met de helft van de suiker tot stijve pieken.
  • Roer de eieren met de resterende suiker schuimig.
  • Meng de bloem met het amandelmeel.
  • Roer de boter door de eidooiers, roer de helft van de bloem en een eetlepel eiwit erdoor.
  • Spatel de rest van de bloem en het eiwit erdoor. Smeer het beslag uit over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak het biscuit in de oven in circa 7 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat het biscuit afkoelen.

Frambozenjam

  • Doe de frambozen samen met de geleisuiker in een pannetje met dikke bodem en breng aan de kook.
  • Doe de citroensap erbij en kook enkele minuten op laag vuur.
  • Koel terug.
  • Smeer een laagje jam op de koude biscuit en rol deze stevig op.
  • Rol de biscuit in in plastic folie en laat opstijven in de koelkast.

Bavarois

  • Meng het fruit met de cognac en de vanillesuiker. Zet weg.
  • Week de gelatine in koud water. Klop de slagroom tot yoghurt dikte.
  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Breng in een pan de melk met het vanillemerg aan de kook.
  • Roer de eidooiers los met de suiker.
  • Schenk er een beetje hete melk bij en roer goed door.
  • Schenk het eimengsel bij de warme melk en bind op laag vuur zonder te koken. Blijf continu goed roeren.
  • Schenk op een schaal en laat afkoelen.
  • Verwarm de gelatine op middelhoog vuur met aanhangend water tot het is gesmolten. Roer de gelatine door de koude banketbakkersroom.
  • Spatel dit vervolgens door de slagroom.
  • Doe in een schaal en laat opstijven in de koelkast.

Bombe

  • Haal de biscuitrol uit de koelkast en snijd in dunne plakjes.
  • Bekleed de bombekom met plasticfolie.
  • Bekleed de binnenkant van de kom met plakjes biscuit en schenk twee derde van de bavarois erop.
  • Meng de rest van de bavarois met het in cognac geweekte fruit en schenk in de kom.
  • Beleg de bavarois met plakjes biscuit en vouw het plastic dicht.
  • Leg er een bord op en laat de bombe zo lang mogelijk opstijven in de koelkast.

Abrikozenjam

  • Laat voor de abrikozenmoes de gedroogde abrikozen minstens een uur wellen in het water.
  • Breng de abrikozen vervolgens samen met de suikers aan de kook. Laat 2 minuten pruttelen en pureer eventueel tot een gladde moes.

Afwerking

  • Verwarm en zeef de abrikozenjam en rooster het amandelschaafsel in een droge pan.
  • Stort de bombe op een serveerschaal en verwijder het plastic folie.
  • Bestrijk de bombe met de jam en strooi de amandelen langs de rand.
  • Klop de slagroom op en doe in een spuitzak.
  • Decoreer de bombe met slagroom en vers fruit.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.