Bakgereedschap
- Muffin bakvorm
- Cupcake papiertjes
- Bonbonvorm
- Deegroller
- Gekarteld groot spuitmondje
- Spuitmond met dun lang spuitmondje om cakejes te vullen
- Keukenmachine met toebehoren
- Handmixer
- Staafmixer
- Hakmolen
- Spuitzakken
- Rasp
- Siliconen bakmat
- Kwastje
- Suikerthermometer
- Steen om te tableren
- Plamuurmes om te tableren
- Ronde uitsteker van ø 7 centimeter
- Acetaatfolie
Voorbereiding
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Zet 12 papieren cupcakevormpjes in een muffin bakvorm.
- Leg een siliconen bakmat klaar.
- Vet een vierkante kunststofbak in met olijfolie.
- Leg spuitzakken klaar, waarvan 1 met gekarteld spuitmondje.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Zet een kopje koffie en laat afkoelen.
- Week de gelatine in koud water.
- Zet 12 dessertglaasjes klaar.
Scones
- Meng de bloem met het zout.
- Snijd de boter in blokjes en wrijf het met je vingers door de bloem.
- Voeg de suiker, eieren en bakpoeder toe en roer door.
- Voeg 100 milliliter karnemelk toe en roer door.
- Voeg beetje bij beetje meer melk toe tot het deeg goed is. Het deeg moet zacht zijn, dus wellicht is niet alle karnemelk nodig.
- Bestuif het werkblad met bloem en kneed het deeg een paar keer rustig door.
- Rol uit tot 2 centimeter dik.
- Steek 12 cirkels van 7 centimeter uit.
- Leg op een bakplaat met bakpapier.
- Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de scones hiermee.
- Bak in 13-15 minuten gaar.
- Laat afkoelen op een rooster.
- Presenteer met clotted cream en aardbeienjam.
Clotted cream
- Klop de slagroom lobbig.
- Voeg de mascarpone toe en klop op.
- Zet koel tot gebruik.
Aardbeienjam
- Was de aardbeien en snijd ze grof.
- Breng aan de kook met de geleisuiker, citroenrasp en -sap en laat 5 minuten pruttelen.
- Pureer eventueel een beetje grof.
- Giet in een schaal en zet koel weg tot gebruik.
Chocoladecakejes met pralinécrème
Chocoladecakejes
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 175 graden.
- Zeef de bloem, cacao en bakpoeder.
- Voeg de suiker en zout toe.
- Meng het ei met de koude koffie, melk en zonnebloemolie.
- Spatel het bloemmengsel er doorheen.
- Verdeel het beslag in de 12 cakevormpjes.
- Bak in 22 minuten gaar.
- Laat afkoelen op een rooster.
- Vul de cakejes met een kneepje karamel van de bonbons.
Banketbakkersroom
- Roer de kookroompoeder en suiker met een scheutje melk tot een papje.
- Snijd een vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
- Breng de overige melk met het vanillestokje en -merg aan de kook.
- Roer een beetje warme melk door het papje.
- Giet terug in de pan en laat al roerend koken tot het begint te binden.
- Stort op een platte schaal, dek af met folie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Hazelnootpasta
- Breng het water met de suiker aan de kook tot karamel.
- Voeg de hazelnoten toe.
- Giet op een siliconen bakmat en laat afkoelen.
- Breek in brokken.
- Houd een beetje achter de hand voor de decoratie.
- Voeg de rest samen met de amandelmeel en maal tot pasta.
Pralinécrème
- Klop de boter met de afgekoelde banketbakkersroom luchtig, romig en wit.
- Voeg de hazelnootpasta toe en klop nog kort door.
- Doe de crème in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
- Spuit mooie toeven op de chocoladecakejes.
- Hak de brok hazelnoot-karamel die je achter de hand had gehouden fijn.
- Decoreer de toeven met wat fijngehakte hazelnootjes.
Yoghurt-citroenmousse
- Breng 50 gram citroensap met 70 gram suiker aan de kook.
- Haal van het vuur en voeg de geweekte gelatine toe.
- Laat even afkoelen.
- Voeg het overige sap toe.
- Roer de citroenrasp door de yoghurt.
- Roer het afgekoelde citroensap door de yoghurt.
- Klop de slagroom lobbig met 25 gram suiker.
- Spatel de slagroom door het citroen-yoghurt mengsel.
- Doe in een spuitzak.
- Vul 12 dessertglaasjes met een bodempje aardbeienjam (van de scones).
- Vul op met de mousse.
- Laat opstijven in de koelkast.
Victoriabeslag
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden.
- Meng de amandelen met de suiker en het eiwit.
- Verdeel over een bakplaat met bakpapier.
- Bak 20 minuten. Schep tussendoor om.
- Laat afkoelen.
- Breek in stukken en verdeel over de yoghurt-citroenmousse.
- Decoreer het geheel met frambozen en een beetje bladgoud.
Bonbons
Bonbon
- Smelt de chocolade en breng via tableren of enten op temperatuur.
- Vul de bonbonvorm met de op temperatuur gebracht chocolade.
- Strijk de overtollige chocolade weg.
- Houd de vorm ondersteboven en laat de overtollige chocolade uitlekken op een bakplaat (deze chocolade kun je opnieuw gebruiken).
- Strijk af en laat de chocolade stollen.
Karamel
- Breng de suiker met het water aan de kook tot 180 graden.
- Verwarm de slagroom en voeg toe aan de karamel.
- Roer door en laat vervolgens afkoelen tot gebruik.
- Roer de roomboter door de karamel.
- Voeg een beetje zeezout toe aan de karamel.
- Doe de afgekoelde karamel in een spuitzak en spuit in iedere bonbon een beetje karamel.
Ganache
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 graden.
- Doe de chocolade in een hittebestendige kom.
- Verwarm de slagroom tot hij net niet kookt.
- Giet de slagroom over de chocolade, laat even staan en roer daarna door.
- Roer de kaneel erdoor.
- Rooster de hazelnoten 15 minuten in de oven.
- Snijd ze fijn.
- Meng door de ganache.
- Doe de afgekoelde ganache in een spuitzak.
- Spuit in iedere bonbon, bovenop de karamel, een laagje ganache.
- Zorg dat je 2 millimeter van de rand blijft.
- Laat opstijven in de koelkast.
Opbouw
- Smelt de overgebleven chocolade en breng via tableren of enten op temperatuur.
- Haal de bonbonvorm uit de koeling.
- Verwarm de bonbons aan de ganache kant kort met een föhn of brander.
- Sluit de bonbons af met de chocolade.
- Strijk de vorm strak af.
- Zet in de koeling en laat stollen.
- Spuit met de overige chocolade 14 keer een ‘16’ op acetaatfolie.
- Laat stollen en decoreer de chocolade cakejes ermee.
- Haal de vorm uit de koeling, keer om en tik de bonbons eruit.
Wraps met avocado en gerookte zalm
Tortilla
- Kneed het maïsmeel met het water en zout tot een mooi deeg.
- Doe in een kom en dek af met een theedoek.
- Laat minimaal een half uur rusten.
- Vorm 12 bolletjes.
- Rol elk bolletje uit tot een platte pannenkoek tussen bakpapier.
- Verwarm een koekenpan goed heet en draai daarna naar middelmatige temperatuur.
- Bak iedere tortilla kort aan beide kanten.
- Bewaar in een theedoek tot gebruik.
- Vul iedere tortilla met guacamole, warm gerookte zalm en tomatensalsa.
Guacamole
- Prak de avocado’s grof en breng op smaak met citroensap, uipoeder, chilipoeder, zwarte peper en zout.
Tomatensalsa
- Snijd het vruchtvlees van de tomaten in fijne blokjes.
- Snijd het sjalotje, de knoflook en de halve rode peper fijn.
- Meng en breng op smaak met olijfolie, limoensap en fijngesneden koriander.
Broccoli-courgettesoep
- Snijd de ui fijn en fruit in de boter.
- Voeg de knoflook toe.
- Snijd de courgette en broccoli in kleine stukken en bak kort mee.
- Voeg het water toe en laat 20 minuten koken met de deksel op de pan.
- Pureer de soep.
- Breng de soep op smaak met de peper, zout, chilipoeder en slagroom.
Focaccia
- Doe de bloem met het zout en de gist in een kom. Zorg dat het zout en de gist niet bij elkaar liggen.
- Voeg de olijfolie en 270 gram water toe.
- Meng met deeghaken door elkaar.
- Voeg de rest van het water toe tot je een mooi deeg hebt. Misschien is daarvoor niet al het water nodig.
- Mix 5 tot 8 minuten tot je een zacht en elastisch deeg hebt.
- Leg het deeg in de ingevette kunststof bak.
- Laat onder een theedoek een uur rijzen.
- Verhoog de temperatuur van de oven naar 220 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en druppel er wat olijfolie over.
- Strooi griesmeel op je werkblad.
- Verdeel het deeg in 2 delen.
- Rek elk deegje plat en gelijkmatig uit tot een focaccia.
- Druk met je vingers kuiltjes in het deeg.
- Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes en verdeel over het deeg.
- Verkruimel de feta en verdeel ook over het deeg.
- Besprenkel de focaccia’s met olijfolie.
- Strooi wat zeezout en gedroogde oregano erover.
- Bak in 15-17 minuten gaar.
- Bedruppel eventueel na het bakken met wat olijfolie.
- Snijd in stukken en serveer bij de soep.
Presentatie
- Drie witte étagères.
- 12 soep glaasjes
- 12 dessertglaasjes
- Prikkertjes voor de wraps
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.