Bakgereedschap
- Keukenmachine met toebehoren
- Thermometer
- Deegroller
- Sjabloon bloemblaadjes
- Siliconen bolvorm met 6 centimeter bollen
- Siliconen bolvorm met 5 centimeter bollen
- Acetaatfolie
- Plasticfolie
- Paletmes
- Pvc-buis
- Ronde steker 6
- Ronde steker 7,5
- Cornetje
- Coolspray
- Marmerenplaat
- Verschillende maten spuitmondjes
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 210 graden.
- Week de gelatine voor de frambozenvulling tenminste 24 uur.
- Maak een cornetje.
- Knip uit karton een sjabloon voor bloemblaadjes.
Sloffendeeg
- Kneed een mooi deeg van alle ingrediënten.
- Verpak in folie, druk een beetje plat en leg in de koeling voor minstens 1 uur.
- Je gebruikt uiteindelijk 300 gram deeg voor 6 bollen. Het overige deeg kun je invriezen voor later of er extra gebakjes van maken.
Hard Wenerdeeg
- Meng de bloem, suiker en zout.
- Voeg de koude boter, het water en het ei toe en pulseer tot een samenhangend en soepel deeg.
- Verpak in folie, druk een beetje plat en leg minstens 30 minuten in de koeling.
- Je gebruikt uiteindelijk 300 gram deeg voor 6 bollen. Het overige deeg kun je invriezen voor later of er extra gebakjes van maken.
Spijsvulling
- Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit.
- Meng de roompoeder met een scheut melk tot een papje.
- Breng de overige melk met de suiker, het vanillestokje en -merg aan de kook.
- Giet de warme melk bij het papje en roer tot een geheel.
- Giet het terug in de pan en breng aan de kook tot het begint te binden.
- Giet in een schaaltje, dek af met folie en laat afkoelen.
- Je hebt nu banketbakkersroom gemaakt.
- Weeg de banketbakkersroom af.
- Verkruimel een gelijk deel aan amandelspijs.
- Meng 1 deel banketbakkersroom met 1 deel amandelspijs tot een gladde spijsroom.
- Doe de spijsroom in een spuitzak.
Afbakken sloffendeeg
- Rol het deeg uit tot een lap van 5 millimeter dik.
- Steek er cirkels van 7,5 centimeter uit.
- Druk elke cirkel in een bolletje van de grote siliconen bolvorm (6 centimeter).
- Vul met een toefje spijsroom.
- Bak in ongeveer 8 minuten lichtbruin en gaar.
- Haal uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
Afbakken Wenderdeeg
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 170 graden.
- Rol het deeg uit tot 2,5 millimeter dik.
- Steek er cirkels van 7,5 centimeter uit.
- Steek met verschillende spuitmondjes kleinere rondjes uit je uitgestoken deegjes.
- Vorm de deegjes om de buitenkant van de bollen van de kleinere siliconen bakvorm (5 centimeter).
- Bak de bovenkant van de bollen in ongeveer 10 minuten gaar en goudbruin.
- Snijd met behulp van de 6 centimeter steker de bolletjes voorzichtig op hetzelfde doorsnede als de sloffendeegjes, zodat ze mooi op elkaar passen.
Frambozencremeux
- Laat de gelatine zo’n 24 uur van tevoren weken.
- Pureer de frambozen en zeef de puree.
- Breng de vruchtenpuree met de suiker aan de kook.
- Haal van het vuur af en voeg de eieren toe.
- Leg de roomboter in een schaal en voeg de hete, gebonden massa toe, zodat de boter smelt.
- Voeg rustig roerend de gelatine toe en laat daarna afkoelen.
- Doe in een spuitzak.
- Leg koel tot gebruik.
Vanillesaus
- Snijd het vanillestokje door en schraap het merg eruit.
- Breng de slagroom met de suiker, het vanillemerg en -stokje aan de kook.
- Klop de eidooiers los.
- Schenk er al roerend de hete slagroom bij.
- Schenk alles terug in de pan en verhit tot de saus licht begint te binden.
- Laat de saus niet warmer worden dan 80 graden.
- Serveer de saus warm bij je dessert.
Chocoladeblaadjes
- Tempereer de pure chocolade.
- Strijk de chocolade met een plamuurmes uit over een aantal vellen acetaatfolie.
- Snijd er per dessert 8 blaadjes uit.
- Dek de chocolade af met bakpapier en wikkel het om een deegroller of pvc-buis.
- Verpak strak in plasticfolie en laat uitharden in de koelkast.
- Schep de overige chocolade in een cornetje.
Opbouw
- Spuit een toefje chocolade in een diep bord.
- Zet er een sloffendeegje op.
- Spuit een toef frambozencremeux op de sloffenbodem.
- Leg er 4 frambozen op.
- Sluit het taartje af met een halve bol harde wenerdeeg.
- Versier met het suikerbloempje.
- Haal de chocoladeblaadjes voorzichtig los.
- Zet de chocoladebloem in elkaar met gesmolten chocolade en coolspray.
- Zorg dat je het taartje binnenin niet meer kunt zien.
- Decoreer met bladgoud.
Presentatie
- Diepe borden
Serveren
- Schenk de warme vanillesaus rondom de chocoladebloem.
- Laat de magie gebeuren!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.