Voorbereiding
- Vet een cakevorm dik in met boter en bestrooi met ongeveer 130 gram kristalsuiker (uit de ingrediëntenlijst van het deeg).
- Verwarm de oven voor op 190˚C.
Deeg
- Zeef bloem, vorm een bult op het werkblad en maak een kuiltje in het midden.
- Voeg aan dit kuiltje 20 gram kristalsuiker, roomboter, gembersiroop en ei toe. Strooi over de bloemrand een flinke snuf zout.
- Verwarm melk in een steelpannetje met dikke bodem tot lauwwarm.
- Doe gist bij de melk en laat even staan totdat de gist is opgelost. Roer goed door.
- Giet het gist-mengsel bij de bloem en kneed tot een soepel deeg.
- Leg het deeg in een beslagkom en laat op een warme plek ongeveer 15 minuten rijzen.
Vulling
- Snijd 50 gram gekonfijte gemberbolletjes in kleine stukjes.
- Rol het deeg uit tot een lap met de breedte van de vorm.
- Verdeel gemberbolletjes, parel/greinsuiker en kaneel over de deeglap.
- Rol de lap op.
- Leg in de vorm en laat ongeveer 30 minuten rijzen tot dubbele grootte.
Garnering
- Smelt boter in een steelpannetje.
- Bestrijk de bovenkant van het deeg met de boter.
- Bestrooi met parel/grein- en kristalsuiker.
- Bak het brood in 30 minuten goudbruin. Het brood is gaar als hij hol klinkt wanneer u op de bodem tikt.
- Haal uit de oven en laat even rusten in de vorm.
- Stort het brood op een rooster en laat afkoelen.
- Bestrijk flink met gembersiroop.
Gemberboter
- Roer ondertussen roomboter los in een keukenmachine.
- Snijd de gekonfijte gemberbolletjes heel klein.
- Schep de gemberstukjes en gembersiroop door de boter.
- Voeg naar smaak een snuf zout toe.
- Schep de boter op plasticfolie en rol op tot een worstje.
- Laat opstijven in de koelkast en serveer bij het suikerbrood.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.