E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Suikerbrood met kaneel en sinaasappelboter

Michiel

Recept van
Michiel

Brood
(4) reviews

Ingrediënten

Voorbereiding

  • 100 gram boter

Suikerbrood

  • 200 gram melk
  • 25 gram verse gist
  • 50 gram roomboter
  • 300 gram bloem
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 1 citroen
  • 1 eidooier
  • 6 gram zout
  • 200 gram parelsuiker (greinsuiker)
  • 3 gram kaneel (gemalen)

Sinaasappelboter

  • 250 gram roomboter
  • 1 sinaasappel
  • zout
  • 1 kaneelstokje

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet een broodbakblik van 30 bij 11 centimeter goed in met boter.
  • Verwarm de oven alvast voor op 180°C.

Suikerbrood

  • Verwarm een beetje melk tot lauwwarm. Voeg boter en gist toe en laat oplossen.
  • Meng bloem, suiker, overige melk, gistmengsel, citroenrasp en eidooier in een kom en kneed eerst 2 minuten langzaam door elkaar.
  • Voeg zout toe en kneed het deeg vervolgens 5 minuten steviger door. Dit kan met de hand of de keukenmachine.
  • Laat het deeg 15 minuten rijzen.
  • Kneed parelsuiker en kaneel erdoor en bol op.
  • Laat 5 minuten rusten.
  • Sla het deeg plat en rol op.
  • Doe het deeg in de bakvorm en laat nog eens 15 minuten rijzen.
  • Bak het brood vervolgens in 40-50 minuten gaar en bruin.
  • Haal uit de oven en stort het direct op een rooster.
  • Laat afkoelen.

Sinaasappelboter

  • Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap er uit.
  • Verwarm beiden samen met het kaneelstokje in een pannetje op laag vuur. Laat koken tot het sap bijna is verdampt.
  • Laat afkoelen.
  • Klop de boter zacht en breng op smaak met de sinaasappelstroop.
  • Rol de boter in plastic en laat opstijven in de koelkast.
  • Serveer bij het suikerbrood.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.