Voorbereiding
- Vet een broodbakvorm in met een dikke laag boter en bestrooi met suiker.
Brooddeeg
- Warm de melk op in een pannetje tot lauwwarm (maximaal 37°C). Zet het vuur uit.
- Los gist en gembersiroop op in de warme melk.
- Smelt boter in een apart pannetje en laat afkoelen.
- Kneed bloem, zout, gistmengsel, gesmolten boter en eieren tot een soepel deeg.
- Laat het afgedekt onder een vochtige doen ongeveer 45 minuten rijzen.
Vijgenboter
- Roer de boter glad met een mixer of klopper.
- Snijd de vijgen in kleine stukjes en breng samen met de sinaasappelsap in een pannetje aan de kook. Laat ongeveer 3 minuutjes sudderen.
- Pureer de vijgen met een staafmixer en meng de geleisuiker er doorheen.
- Zet het pannetje terug op het vuur en laat de jam 1 minuutje koken.
- Schep de jam in een bakje en laat goed afkoelen.
- Roer 2 eetlepels afgekoelde vijgenjam door en gladde boter.
- Laat opstijven in de koelkast.
Brooddeeg II
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Pak het gerezen deeg er bij en kneed hier suiker en kaneel doorheen.
- Rol het deeg op tot een broodvorm.
- Leg de deegrol met de naad naar beneden in de bakvorm en laat ongeveer 15 minuten rijzen.
- Bak het brood vervolgens 30 minuten. Het brood is klaar als deze hol klinkt wanneer u op de bodem tikt.
- Haal het brood uit de vorm, bestrijk met gesmolten boter en laat afkoelen op een rooster.
- Serveer met de vijgenboter.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.