E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Sauerkraut, bitte!

Deze hartige strudel is perfect om te eten op een winterse dag. Hij is gevuld met zuurkool, spek, aardappelen en gekaramelliseerde ui. Het is geen licht verteerbare strudel, maar hij is volgens André wel ontzettend lekker!

Elise

Recept van
Elise

Hartig
(0) reviews

Ingrediënten

Zuurkool

  • 1 kilo witte kool
  • 22,5 gram zout
  • 1 laurierblad
  • 3 gram karwijzaad
  • 4 gram jeneverbessen
  • 5 gram mosterdzaad

Strudeldeeg

  • 300 gram bloem
  • 45 milliliter zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 0,5 theelepel zout
  • 130 milliliter water
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • 50 gram ongezouten roomboter

Gekaramelliseerde ui

  • 1 kilo uien
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 0,25 theelepel zout
  • 4 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels balsamico azijn

Aardappelvulling

  • 300 gram vastkokende aardappels
  • 200 gram spek
  • 75 gram Appenzeller kaas
  • 75 gram Emmentaler kaas
  • 75 gram Gruyere kaas
  • Zout en peper

Mosterdvinaigrette

  • 1,5 eetlepels witte balsamico azijn
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • 0,5 eetlepel grove mosterd
  • 2 eetlepels groentefond
  • 120 milliliter olijfolie

Decoratie

  • 75 gram rucola slamelange

Bereidingswijze

Strudel met zuurkool, aardappelen en gekaramelliseerde ui van EliseJanny wist niet zo goed wat zij van deze strudel kon verwachten, maar is positief verrast! Ze vindt de zuurkool heel lekker en kruidig en ook Robèrt is enthousiast over de smaakcombinaties. Een hartige strudel voor een goede bodem op de piste!

Benodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Keukenweegschaal
  • Spatel
  • Garde
  • Steelpan
  • Mengkom
  • Spuitzak
  • Zeef
  • Maatbeker
  • Keukenmachine
  • Koekenpan
  • Rasp
  • Keukenthermometer
  • Theedoek

Zelfgemaakte zuurkool

  • Snijd de witte kool fijn en bewaar een schoon blad.
  • Voeg een klein beetje zout toe en kneus de kool tot het glazig wordt en veel vocht loslaat.
  • Voeg de kruiden toe en meng dit goed door.
  • Doe de kool en het pekelwater in een weckpot, zodat de kool onder water staat.
  • Leg het schone blad kool bovenop, duw de rest van de kool naar beneden en sluit de pot af.
  • Zet de pot in het donker, op kamertemperatuur.
  • Open de pot 2 tot 3 keer per dag. De zuurkool is klaar als er geen gasvorming meer is, dit is ongeveer na 3 weken.

Voorbereiding voor de strudel

  • Verwarm de oven voor op 210 graden.

Strudel deeg

  • Meng de bloem, zonnebloemolie, ei, zout, lauwwarm water en witte wijnazijn in een kom goed door.
  • Kneed het mengsel in 10 tot 15 minuten tot een soepel deeg.
  • Verdeel het deeg in 2 bollen, dek deze af en laat ze 30 minuten rusten.

Gekaramelliseerde ui

  • Snijd de uien in dunne ringen.
  • Verhit een klein beetje olie in een steelpan, voeg de uienringen toe en laat ze in 30 tot 40 minuten karamelliseren op laag vuur.
  • Voeg de azijn en basterdsuiker toe en laat het 5 minuten pruttelen.
  • Breng de uien op smaak met peper en zout.

Aardappelvulling

  • Bak de spekjes in een koekenpan.
  • Schil de aardappels en rasp deze grof.
  • Doe de aardappelrasp in een theedoek en knijp het vocht eruit.
  • Rasp alle kazen grof.
  • Doe de aardappelrasp, kaasrasp en spekjes in een kom, meng dit goed door en breng het op smaak met peper en zout.

Mosterdvinaigrette

  • Meng de azijn met de mosterd en de groentefond door elkaar.
  • Voeg al kloppend de olijfolie toe en laat dit 20 minuten rusten.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Opbouw van de strudel

  • Bestrooi een theedoek met bloem.
  • Rol het deeg uit op de theedoek en trek het indien nodig nog verder uit met je handen.
  • Smeer het deeg in met een laagje boter.
  • Vul het deeg met de aardappelvulling en zuurkool.
  • Rol het deeg strak op.
  • Bak de strudel in 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Serveer de strudel met mosterdvinaigrette en rucola.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.