E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Sticky toffee upside down

In port gepocheerde peertjes op de bodem en beslag erbovenop. In de oven, even omdraaien en klaar is Kees. Is het echt zo makkelijk? Nee, maar ook Rome is niet in één dag gebouwd. Zodra je hem proeft weet je direct waar je het voor doet!

Nicole

Recept van
Nicole

Taart
(27) reviews

Ingrediënten

Bodem

  • 300 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 200 gram boter (koud)
  • 1 ei
  • snufje zout

Cake

  • 150 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 6 gram baksoda
  • 130 gram donkere basterdsuiker
  • 75 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 2 eieren (op kamertemperatuur)
  • 185 gram dadels (zonder pit)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 3 gram kaneel
  • 2 gram zout
  • 150 gram gehakte pecannoten

Toffee saus

  • 150 gram donkere basterdsuiker
  • 125 milliliter slagroom
  • 75 gram boter
  • snuf zout

Gepocheerde peren

  • 50 gram suiker
  • 3 peren
  • 200 milliliter port
  • 1 kaneelstokje

Mascarponeroom

  • 200 milliliter slagroom
  • 100 milliliter mascarpone
  • 1 vanillestokje (merg)

Toffees

  • blikje gecondenseerde melk
  • 50 gram boter
  • 50 gram pecannoten

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Staafmixer
  • Mengkom
  • Bakje
  • Cakeblik (rond, 22 centimeter)
  • Spuitzak
  • Spuitmondje

Voorbereiding

  • Verwarm de oven (hete lucht) voor op 200 graden.

Bodem

  • Meng bloem, suiker en zout in de mengkom van de keukenmachine.
  • Voeg in delen boter, ei en 2 eetlepels koud water toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Bestuif het aanrecht met een klein beetje bloem, rol het deeg uit tot een plak en steek er een rondje uit van 22 centimeter.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats het deeg erop.
  • Bak het deeg in circa 20 minuten in de voorverwarmde oven gaar.

Cake

  • Draai de oventemperatuur naar 180 graden en pureer dadels met een staafmixer tot puree.
  • Draai boter en suiker in een mengkom glad en voeg de eieren toe.
  • Volg met dadelpuree, meng goed en voeg tot slot de droge ingrediënten toe en het vanille extract toe.
  • Spatel tot een glad cakebeslag en ga verder met de toffee saus.
  • Zet de bakvorm klaar en verdeel een deel van de toffee saus over de bodem. Volg met de peertjes en schep tot slot het cakebeslag erover.
  • Plaat de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak de cake in circa 35 minuten gaar.

Toffee saus

  • Verhit alle ingrediënten voor de saus in een pan.
  • Ga verder met de peren.

Gepocheerde peren

  • Schil en halveer de peren en verwijder de klokhuizen.
  • Verwarm de peren met port, suiker en een kaneelstokje in de pan en laat ze 20 minuten op laag vuur pocheren.
  • Ga verder met de cake.

Mascarponeroom

  • Klop in een mengkom slagroom, mascarpone en vanillemerg tot een romig mengsel.
  • Schep in een spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Toffees

  • Verhit een pan met gecondenseerde melk en boter tot de juiste dikte.
  • Voeg pecannoten toe en vorm er toffees van.

Afwerken/decoreren

  • Stort de cake uit de bakvorm, plaats op de koek en garneer met mascarponeroom en toffees.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.