E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Sterrenbrood

Prachtig zoetbrood dat in een handomdraai gemaakt is. Heerlijk die geuren van het seizoen (kaneel-, kardemom- en honing) in huis terwijl deze in de oven staat te garen.

Nico

Recept van
Nico

Brood
(7) reviews

Ingrediënten

Zoetbrood

  • 450 gram patentbloem
  • 9 gram zout
  • 45 gram roomboter
  • 9 gram honing
  • 4.5 gram citroensap
  • 15 gram gistkorrels
  • 270 gram water
  • 6 gram kardemom

Vulling

  • 75 gram roomboter
  • 25 gram kaneel
  • 125 gram castormelissuiker (of zeer fijne suiker)
  • 60 gram walnoten

Topping

  • 50 milliliter melk
  • 20 gram castormelissuiker
  • 50 gram roomboter (optioneel)

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • keukenmachine met toebehoren
  • verstelbare bakring tot minimaal ø 28 centimeter
  • bakpapier
  • thermometer
  • weegschaal digitaal
  • liniaal
  • rooster
  • rolstok of deegroller

Zoetbrood

  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in een mengkom (houd zout en gist in eerste instantie apart) en kneed door met de deeghaak tot een soepel deeg, circa 10 à 15 minuten. Het deeg is klaar als je er een vliesje van kunt trekken.
  • Bol het deeg op tot er spanning op staat.
  • Laat 20 minuten rijzen/rusten onder plastic folie of een natte theedoek op een warme tochtvrije plek.
  • Bekleed intussen een bakplaat met bakpapier.
  • Ontlucht het deeg en verdeel het in gelijke 4 delen (afwegen is extra precies), druk het deeg plat en rol een cirkel van circa 28 centimeter in diameter. Totaal 4 stuks.

Vulling

  • Hak de walnoten fijne stukjes.
  • Smelt de boter en vermeng dit met de suiker, kaneel en de walnoten.

Topping

  • Los de suiker op in de melk.

Opbouw

  • Verwarm de oven voor op 250 graden.
  • Verdeel de vulling in 3 delen.
  • Leg de eerste laag in de verstelbare bakring (mits voorhanden) en verdeel het eerste deel vulling hierover. Leg de tweede laag erop, verdeel de vulling erover, dan de derde laag met het laatste deel vulling en sluit af met de laatste deeglaag.
  • Verwijder de bakvorm.
  • Zet een cirkel met een diameter van 7 centimeter in het midden van de taart.
  • Snij vanaf die cirkel 8 punten, de punten zitten in het midden dus nog vast!
  • Snij in iedere punt – vanaf 2 centimeter van de buitenrand tot aan de cirkel van 7 centimeter midden – een snede tot de bodem.
  • Pak de buitenrand, links en rechts, van een punt en druk deze vanaf onderen door de snede naar boven. De binnenkant wordt zo zichtbaar. Leg netjes neer. Doe dit bij iedere punt.
  • Laat rijzen, circa 30 minuten, controleer goed, hoe goed het rijst is afhankelijk van de rijsomgeving.
  • Bestrijk voor het bakken met de topping van melk en suiker.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 230 graden.
  • Bak in zo’n 15 à 20 minuten.
  • Besmeer na het bakken eventueel dun met gesmolten roomboter.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.