Bakgereedschap
- Keukenmachine
- Foodprocessor
- Handmixer
- Mengkom
- 2 bakplaten
- Bakpapier
- Vershoudfolie
- Acetaatfolie
- Taartvorm 20 centimeter
- Taartvorm 15 centimeter
- Taartkarton 25 centimeter
- Spuitzak
- Spuitflesje
Voorbereidingen
- Verwarm de oven (hete lucht) voor op 180 graden en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Amandelbiscuit
- Maak koffie van de espressosticks en volg de aanwijzingen op de verpakking.
- Meng marsepein, eieren, eierdooiers in de foodprocessor.
- Schep het mengsel over in een mengkom en voeg 135 gram poedersuiker toe. Klop in 5 minuten met handmixer of keukenmachine luchtig en voeg de koffie toe.
- Maak meringue van eiwit en 60 gram poedersuiker: voeg aan een vetvrije mengkom toe en klop tot stijve pieken.
- Klop een derde van de meringue door het marsepeinbeslag.
- Voeg vervolgens gezeefde bloem en maïzena toe, volg met de resterende meringue en meng goed.
- Verdeel het beslag over de beklede bakplaten, plaats 15 minuten in de voorverwarmde oven en controleer of de biscuits gaar zijn.
- Haal de biscuits uit de oven en laat afkoelen.
- Bestuif het aanrecht met poedersuiker en plaats de biscuits daarop.
- Steek de biscuits uit met de ronde steker, plaats de bodems op een bord en dek af met vershoudfolie.
Koffiesiroop
- Maak koffie van de espressosticks en volg de aanwijzingen op de verpakking.
- Laat afkoelen en voeg de likeur toe.
- Giet het koffiemengsel in een spuitflesje en plaats tot gebruik in de koelkast.
Perencompote
- Schil en snijd de peren in kleine gelijke blokjes.
- Verhit een steelpan met 30 gram water, suiker en peer en laat inkoken tot een compote.
- Schep de perencompote op een bord, dek af met vershoudfolie en plaats tot gebruik in de koelkast.
Tiramisu-vulling
- Klop mascarpone, slagroom en poedersuiker in de keukenmachine op.
- Voeg likeur naar smaak toe.
- Schep de vulling in een spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Zachte karamel
- Rooster de hazelnoten op laag vuur in een droge koekenpan totdat deze beginnen te geuren.
- Maal de hazelnoten vervolgens in de foodprocessor.
- Verhit een pan met suiker en glucose siroop en laat karamelliseren. Haal de pan van het vuur en voeg slagroom, boter en als laatste de hazelnoten toe. Meng goed.
- Plaats de taartring van 15 centimeter op een bord. Leg op de bodem bakpapier en bekleed de randen met acetaatfolie. Voeg de karamel toe en zet tot gebruik in de vriezer.
Gingerbread
- Verhoog de oventemperatuur naar 200 graden, bekleed 2 bakplaten met bakpapier en hak de zuurtjes in stukken.
- Klop in de keukenmachine boter, suiker, kaneel, gemberpoeder en zout luchtig.
- Volg met de schenkstroop en meng goed.
- Zeef bloem en bakpoeder, voeg aan deeg toe en draai tot een deegbal.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en plaats 30 minuten in de koelkast.
- Rol het deeg uit met een deegroller, plaats op de bakplaten en steek met een vormpje sterretjes uit.
- Plaats het deeg 5 minuten in de voorverwarmde oven, leg vervolgens in elke ster een zuurtje en bak het deeg met de zuurtjes nog 5 tot 10 minuten.
- Laat de koek vervolgens afkoelen op het bakpapier.
Afwerken/decoratie
- Plaats een taartkarton op het aanrecht en volg met een plak biscuit.
- Beleg de biscuit met een laagje karamel en een laag tiramisu-vulling.
- Volg met een tweede plak biscuit, besprenkel met koffiesiroop, tiramisu-vulling en perencompote.
- Volg tot slot weer met een plak biscuit, besprenkel met koffiesiroop, een laag tiramisu-vulling en perencompote en dek af met een plak biscuit.
- Zet de taart koud.
- Maak vervolgens het lichthuisje door de plakken gingerbread aan elkaar vast te plakken met een beetje karamel.
- Zet de theelichtjes op de taart en plaats het koekhuisje eroverheen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.