Sterbaguette
- Doe alle ingrediënten in de beslagkom.
- Voeg het water geleidelijk toe en kneed goed door tot een soepel deeg. Het blijft een min of meer slap deeg. Hoe slapper het deeg, hoe opener de structuur en hoe krokanter het resultaat. U moet het deeg echter wel kunnen hanteren.
- Het deeg is voldoende gekneed wanneer het een ‘vliesje’ heeft: als u het deeg heel dun uitrekt mag het niet scheuren.
- Leg het deeg in een beslagkom en dek af met een doek. Laat minimaal dertig minuten rijzen.
- Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en verdeel in een bol van 250 gram en 1 van 125 gram.
- Bol ze op en laat 15 minuten rijzen op kamertemperatuur.
- Bestuif je werkblad ruim met roggebloem.
- Rol de kleine deegbal uit tot een ronde plak met een doorsnede van ongeveer 20 cm.
- Bestrijk de ronde plak in het midden met olie en de buitenrand met water.
- Bol de grote deegbal op en leg met de lelijke kant (de onderkant) naar boven in het midden van de deegplak.
- Vouw de uitgerolde plak om de grote bol als een pakketje.
- Rol het geheel opnieuw uit tot een ronde plak van ongeveer 15/20 cm.
- Steek met de deegschraper een ster in het midden van het deeg door de deegsteker drie keer goed in het deeg te drukken.
- U heeft nu 6 punten.
- Vouw de 6 punten helemaal naar buiten over de buitenste deegrand waardoor een ster ontstaat met een rond gat in het midden.
- Laat het deeg een half uur rijzen onder een stuk plasticfolie.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 240˚C en zet een bakje water op de vloer van de oven. Op die manier ontstaat er stoom in de oven en rijst het brood langer tijdens het bakken.
- Kerf de sterpunten in met een mesje ter decoratie en bestrooi het deeg met roggebloem.
- Plaats het brood in de oven en verlaag de temperatuur naar 190˚C.
- Bak het brood af in ongeveer 25 minuten.
- ! Ervaren bakkers opgelet: heeft u een zuurdesem thuis staan? Dan kunt u dit recept ook met zuurdesem bakken voor een extra lekkere smaak. Voeg dan 100 gram desem toe, slecht 2 gram gist en 150 milliliter water.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.