E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Spritsen, rondo’s en Oud Hollandse Oubliewafels met slagroom

Jolanda

Recept van
Jolanda

Koekjes
(2) reviews

Ingrediënten

De rondo’s

  • 160 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram boter
  • 320 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • mespuntje zout
  • 200 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • 8 garneer amandelen
  • 1 eidooier
  • ronde steker van 7 cm doorsnee
  • ronde steker van 10 cm doorsnee

De spritsen

  • 375 gram zachte boter
  • 1 ei
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 5 gram zout
  • 15 gram vanillesuiker
  • 500 gram patentbloem

De oubliewafels met slagroom

  • 75 gram boter
  • mespuntje zout
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren
  • 250 gram gezeefde bloem
  • 0.5 liter slagroom

Bereidingswijze

De rondo’s

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een cupcakevorm in met boter.
  • Meng basterdsuiker met boter, bloem, bakpoeder en zout tot een deeg.
  • Laat 1 uur rusten in de koelkast.
  • Kneed het ei door het amandelspijs en voeg eventueel wat water toe tot het een gladde massa wordt.
  • Rol het deeg uit tot 4 millimeter dikte en steek er 8 cirkels van 10 centimeter doorsnee en 8 cirkels van 7 centimeter doorsnee uit. Bekleed de cupcakevorm met de grote deegcirkels.
  • Verdeel de amandelspijs over de deegbakjes.
  • Vouw het deeg van de bakjes naar binnen en dek af met de kleine deegcirkels.
  • Bestrijk met de losgeklopte eidooier.
  • Leg op elke rondo een amandel en bestrijk nogmaals met eidooier.
  • Bak de rondo’s in de oven in circa 25 minuten gaar.

De spritsen

  • Verwarm de over voor op 175°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Roer de boter met het ei romig.
  • Voeg de basterdsuiker, het zout en de vanillesuiker toe en roer goed door.
  • Voeg de bloem toe en meng het tot een glad deeg.
  • Doe het deeg in een spuitzak met kartelmond en spuit mooie spritsbanen op het bakpapier.
  • Bak de repen in 15-20 minuten gaar en snijd ze direct tot koekjes.
  • Laat afkoelen op een rooster.

De oubliewafels met slagroom

  • Roer boter, zout, vanillesuiker en suiker tot een lichtgekleurde romige massa.
  • Klop de eieren er een voor een door en voeg daarna beetje bij beetje bloem al kloppend toe.
  • Laat het deeg in de koeling circa 1 uur opstijven.
  • Verwarm het oublieijzer flink voor en beboter het ijzer voordat u de eerste wafel gaat bakken. Daarna hoeft u geen boter meer toe te voegen.
  • Vorm bolletjes met een doorsnede van 2 centimeter van het koude deeg.
  • Leg een deegbolletje in het midden van het hete ijzer, sluit dit en bak de oublie aan weerskanten goudbruin (in ca 1,5 minuut).
  • Neem de oublie uit het ijzer en rol deze direct om de steel van een houten lepel en schuif hem er vervolgens weer van af.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Klop de slagroom met een beetje suiker naar smaak stijf en vul hiermee de afgekoelde oblies.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.