E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Spiegeluk

Ingrediënten

Biscuitdeeg

  • 180 gram tarwebloem
  • 20 glas maïzena
  • 1 snufje zout
  • 8 eieren
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 2 citroenen
  • 10 gram cacao
  • 1 bakje(s) gedroogde rozemarijn
  • 2 scheppen honing

Honing cheesecake

  • 400 gram roomkaas
  • 4 eieren
  • 250 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 250 gram creme fraîche
  • zout
  • 2 scheppen honing
  • 1 citroen (rasp)

Ganache

  • 250 milliliter slagroom
  • rozemarijn
  • 250 gram pure chocolade (pellets)
  • 50 gram pecannoten
  • 1 eetlepel rode wijnazijn

Vijgen mousse

  • 10 gram gelatine
  • 8 gedroogde vijgen
  • 300 gram witte chocolade
  • 325 milliliter slagroom
  • 5 eidooiers

Cupcake vorm

  • 200 gram Stukjes melkchocolade
  • 600 gram Stukjes pure chocolade

Karamel spiegel

  • 5 gram gelatineblaadjes
  • 10 gram maïzena
  • 150 gram suiker
  • 1 citroen
  • 130 milliliter slagroom
  • 1 potje grof zeezout

Samenstellen

  • 100 gram vijgencompote
  • 6 stuks verse vijgen

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet twee springvormen met een diameter van 16 centimeter in met bloem en bestuif met bloem.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.

Biscuitdeeg

  • Zeef bloem, maïzena en zout boven een mengkom.
  • Klop ei en suiker in 10-15 minuten luchtig en wit.
  • Rasp de schil van de citroenen en klop door het eimengsel.
  • Spatel voorzichtig het bloemmengsel erdoor.
  • Deel het beslag in tweeën.
  • Voeg aan een deel cacaopoeder en wat grof gehakte rozemarijn toe.
  • Schenk de twee beslagen in de bakvormen.
  • Bak de biscuits in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
  • Besprenkel de lichte biscuit met honing.

Honing cheesecake

  • Scheid de eieren.
  • Klop roomkaas, crème fraîche, eidooiers, zout, honing, suiker, het merg uit het vanillestokje en citroenrasp 5 minuten tot romig.
  • Klop 4 eiwitten los en vouw in het beslag.
  • Vet de bakvorm opnieuw in en bekleed met bakpapier.
  • Schenk het beslag er in.
  • Bak de cheesecake in ongeveer 40 minuten gaar.
  • Haal uit de oven en snijd de randen los. Laat afkoelen in de vorm.

Ganache

  • Verhit de slagroom met wat grof gehakte rozemarijn in een pannetje.
  • Breek de chocolade in stukken en doe in een schaaltje.
  • Giet de warme slagroom over de chocolade.
  • Hak pecannoten fijn.
  • Voeg dit samen met rode wijn azijn toe aan de chocolade en roer goed door.

Vijgen mousse

  • Week de gelatine ongeveer 10 minuten in koud water.
  • Pureer de vijgen in een blender.
  • Doe chocolade en 100 ml slagroom in een pannetje en warm op tot de chocolade gesmolten is.
  • Voeg de uitgeknepen gelatine toe aan het mengsel. Roer tot alles opgelost is.
  • Laat wat afkoelen en roer vervolgens eidooiers door het mengsel. Zeef en laat volledig afkoelen.
  • Klop de overige 225 ml slagroom tot stijve pieken.
  • Meng dit samen met de vijgenpuree door de afgekoelde mousse.
  • Laat opstijven in de koelkast.

Cupcake vorm

  • Tempereer mengsel van melk- en pure chocolade.
  • Beboter de giant cupcake vorm goed.
  • Vul de giant cupcake vorm met het chocolademengsel. Giet goed uit zodat een mooie chocoladelaag ontstaat.
  • Laat 10 minuten koelen en herhaal het proces om de chocoladelaag te verdikken.
  • Laat het minimaal 30 minuten koelen voordat u de cupcake uit de vorm halt.

Karamel spiegel

  • Week de gelatine ongeveer 10 minuten in koud water.
  • Meng maïzena met 30 milliliter water.
  • Karamelliseer suiker met 2 eetlepels citroensap in een steelpannetje.
  • Voeg zodra de suiker een mooie karamelkleur heeft, 70 milliliter water en slagroom toe.
  • Voeg het maïzenapapje toe.
  • Voeg de gelatine toe.
  • Voeg een beetje zout toe en roer alles goed door.
  • Zeef en laat afkoelen.

Samenstellen

  • Begin met een laag honingbiscuit en leg deze op een werkblad.
  • Smeer hier een mooie laag ganache op en vervolgens een laagje vijgencompote.
  • Haal de afgekoelde cheesecake uit de vorm en leg op de ganachelaag.
  • Een leeg chocolade biscuit en tempereer deze met een laag vijgencompote.
  • Spuit een mooie laag vijgenmousse op het biscuit.
  • Smeer hier een laag ganache op.
  • Schenk als laatste de karamel op de ganache.
  • Decoreer met de vijgen.
  • Zet de cake in de chocolade cupcakevorm.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.